Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Δεν υπάρχει φιλοαγροτική ΚΑΠ!


Με την παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μαξ. Χαρακόπουλου, εκπροσώπων των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση, των Ανεξάρτητων Ελλήνων, των Οικολόγων - Πράσινων, του κόμματος Νέα ΜΕΡΑ, καθώς και εκπροσώπων των ξεπουλημένων ηγεσιών των τριτοβάθμιων και κάποιων δευτεροβάθμιων Αγροτικών Οργανώσεων, αλλά με την παντελή απουσία του αγροτικού κόσμου, πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή, στο Κιλελέρ, ο «επίσημος γιορτασμός» της 103ης επετείου από τη εξέγερση των Θεσσαλών κολίγων, στην εκδήλωση που οργάνωσαν η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Δήμος Κιλελέρ.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο αγωνιστικός γιορτασμός του Κιλελέρ έγινε με το μαζικό και δυναμικό πανελλαδικό, παναγροτικό συλλαλητήριο, στις 5 Μάρτη, στην Αθήνα, που οργάνωσε η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των μπλόκων, μετά από τη μεγάλη αγροτική κινητοποίηση που κράτησε 30 μερόνυχτα.

Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης, των κομμάτων και των ξεπουλημένων συνδικαλιστικών αγροτικών ηγεσιών, που πήραν μέρος στον «επίσημο γιορτασμό», την προηγούμενη μέρα συμμετείχαν και στη «φιέστα» για τη νέα ΚΑΠ της ΕΕ 2014 - 2020, που οργάνωσαν η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δήμος Κιλελέρ και το Γραφείο του Ευρωκοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Το ΚΚΕ δεν πήρε μέρος τη «φιέστα». Σε ανακοίνωση της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του Κόμματος, αφού καταγγέλλεται ότι στόχος τους είναι να εξωραΐσουν τις βαριές επιπτώσεις που έχει η ΚΑΠ στους μικρομεσαίους αγρότες της χώρας μας, σημειώνεται:
«Καταθέτουμε τις απόψεις μας στους αγρότες και κτηνοτρόφους που θα δεχτούν συντριπτικό πλήγμα από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ 2014-2020 με τη δραστική μείωση των ευρωενωσιακών κονδυλίων, σε συνδυασμό με τη μείωση των αγροτικών τιμών και την αύξηση του κόστους παραγωγής. Επιταχύνει τις διαδικασίες ξεκληρίσματος των μικρών και φτωχών καλλιεργητών από την παραγωγή, ενισχύει τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στο χώρο της αγροτικής οικονομίας και την ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σε κερδοφόρους για το κεφάλαιο τομείς - που ενισχύονται ακόμη περισσότερο με τις "πράσινες επιδοτήσεις" του 1ου πυλώνα και την προσαρμογή του αγροτικού τομέα στην "πράσινη οικονομία". 
Η βασική ενίσχυση θα αποτελεί μόλις το 50% περίπου της επιδότησης, όπως την ήξεραν οι αγροτοκτηνοτρόφοι μέχρι σήμερα, με βάση την ενιαία ενίσχυση. Ηδη η πρόταση της Κομισιόν για μείωση από φέτος 5% στην ενιαία ενίσχυση σε όσους αγρότες λαμβάνουν τσεκ πάνω από 5.000 ευρώ, για να καλύψουν οι αγρότες την "τρύπα" του κοινοτικού προϋπολογισμού είναι ενδεικτική της πολιτικής που θα ακολουθήσουν. 
Η διάθεση του 30% των εθνικών κονδυλίων για τις άμεσες ενισχύσεις θα γίνεται υπό όρους και σε συμμόρφωση με δεσμευτικά μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος. Τα τρία βασικά μέτρα: η διαφοροποίηση των καλλιεργειών, η διατήρηση μόνιμων βοσκοτόπων και λειμώνων και η δημιουργία "περιοχών εστιασμένων στην οικολογία" θα παραμείνουν αλλά με την ύπαρξη εξαιρέσεων, π.χ. να ανταποκρίνονται στο μέγεθος του αγροκτήματος. Μόνο οι μεγάλες αγροτικές επιχειρήσεις με πάνω από 300 στρέμματα γης θα έχουν έτσι τη δυνατότητα να λυμαίνονται τις "πράσινες επιδοτήσεις" της ΕΕ. 
Θα μειωθεί ακόμη περισσότερο η αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, θα μεγαλώσει η διατροφική εξάρτηση της χώρας μας και το έλλειμμα στο αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο καθώς στρέμματα θα μείνουν ακαλλιέργητα αφού η αγρανάπαυση επιδοτείται. 
Προκειμένου να διασφαλιστεί πως η λήξη των ποσοστώσεων στο γάλα δε θα οδηγήσει σε μία σοβαρή κρίση στον τομέα του γάλακτος, προτείνουν να δοθεί βοήθεια για τουλάχιστον τρεις μήνες σε γαλακτοπαραγωγούς που εθελοντικά περιορίζουν την παραγωγή τους κατά 5%. Οι τροπολογίες που ζητούσαν την επέκταση των ποσοστώσεων του γάλακτος, οι οποίες πρόκειται να λήξουν το 2015, απορρίφθηκαν από την ολομέλεια του ΕΚ. 
Αντίθετα, το Κοινοβούλιο έθεσε βέτο στα σχέδια να επιτραπεί η λήξη των ποσοστώσεων της ζάχαρης το 2015, ούτως ώστε να επιτραπεί στους παραγωγούς τεύτλων να προετοιμαστούν για την απελευθέρωση του κλάδου το 2020. 
Προκύπτει από τα παραπάνω πως η ΚΑΠ δεν μπορεί ούτε να γίνει πιο φιλοαγροτική με "διάλογο και μεταρρύθμιση" όπως δημαγωγεί ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε φυσικά να αξιοποιηθεί προς όφελος των αγροτών όπως ισχυρίζεται η τρικομματική κυβέρνηση που έσπευσε να θριαμβολογήσει. Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η ΚΑΠ έχει στόχο τη μείωση των μικρών και μεσαίων αγροτών και την ενίσχυση της συγκέντρωσης γης - παραγωγής - επιδοτήσεων - εμπορίας στις μεγάλες αγροτικές καπιταλιστικές επιχειρήσεις. Εξάλλου η ΕΕ σε όλους τους τομείς της οικονομίας προωθεί ταχύτατα την απόλυτη κυριαρχία των μονοπωλίων και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Το ίδιο αφορά και στον αγροτικό τομέα. Διευκολύνεται μία τέτοια κατεύθυνση και από το ότι το κόστος παραγωγής έχει ανέβει υπέρμετρα από τις αυξήσεις των αγροτικών εφοδίων που επιβάλουν τα μονοπώλια, της ενέργειας, και των χαμηλών τιμών παραγωγού που δίνουν οι εμποροβιομήχανοι όταν αγοράζουν τη σοδειά. 
Το ΚΚΕ καλεί τους αγρότες και κτηνοτρόφους να συμβάλουν στη συγκρότηση της Λαϊκής Συμμαχίας με την εργατική τάξη, τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης, τη νεολαία και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών. Μέσω της Λαϊκής Συμμαχίας μπορούμε να αντισταθούμε και στην πορεία να ανατρέψουμε όχι μόνο την ΚΑΠ αλλά συνολικά το σάπιο σύστημα του καπιταλισμού που οδηγεί το λαό στην εξαθλίωση. 
Ετσι μόνο μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για ανάπτυξη προς όφελος του λαού μας με αποδέσμευση από την ΕΕ των μονοπωλίων, με τα μέσα παραγωγής και την γη να γίνονται λαϊκή ιδιοκτησία. Ο παραγωγικός συνεταιρισμός της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς μπορεί να μειώσει το κόστος παραγωγής με την κοινή καλλιέργεια της γης, να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες του λαού μας και να παράγει πρώτες ύλες για τη μεταποιητική βιομηχανία, αφού θα ενταχθεί στην κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία, θα εξασφαλίσει βιώσιμο εισόδημα στους αγρότες και κτηνοτρόφους χωρίς το άγχος διάθεσης της παραγωγής, αποζημιώσεων για ζημιές από φυσικά αίτια, εξευτελιστικών τιμών που σήμερα λαμβάνουν οι αγρότες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου