Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΚΑΠ και η εκτροπή του Αχελώου


  • ΚΑΠ και μεγάλα συμφέροντα πίσω από τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ κατά της εκτροπής του Αχελώου
  • Κάλεσμα στους αγρότες, στους μαζικούς φορείς και το λαό της Θεσσαλίας να απαιτήσουν, με πρωτοβουλίες, την άμεση συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου

Στην Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι εκλέγονται στη Θεσσαλία και στην Αιτωλοακαρνανία, με την οποία, για μια ακόμα αφορά, στρέφονται κατά της εκτροπής του Αχελώου, αναφέρεται, σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας ότι πίσω από τον αδυσώπητο πόλεμο που έχει κηρύξει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εκτροπή του Αχελώου κρύβεται η αντιαγροτική ΚΑΠ της ΕΕ, με την οποία συμφωνεί και την υπηρετεί με κάθε τρόπο.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται: «Για μια ακόμη φορά, ο ΣΥΡΙΖΑ, με ερώτηση 6 βουλευτών του, στρέφεται κατά της εκτροπής του Ανω ρου του Αχελώου, έργο πνοής για το Θεσσαλικό κάμπο και την αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της Θεσσαλίας. Είναι γνωστή η αποστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στην εκτροπή του Αχελώου.

Πίσω από τον αδυσώπητο πόλεμο που έχει κηρύξει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εκτροπή του Αχελώου κρύβεται η αντιαγροτική ΚΑΠ της ΕΕ, με την οποία συμφωνεί και την υπηρετεί με κάθε τρόπο. Το τεράστιο υδάτινο έλλειμμα της Θεσσαλίας αποτελεί ανασχετικό παράγοντα για τη διεύρυνση και ανάπτυξη της παραγωγής, χωρίς νερό δεν μπορεί να υπάρξουν καλλιέργειες και παραγωγές. Η εκτροπή του Ανω ρου του Αχελώου, με την προϋπόθεση της σύγκρουσης και ρήξης με την ΚΑΠ και την πολιτική της ΕΕ, μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη της παραγωγικότητας, με φθηνά και ποιοτικά προϊόντα για το λαό μας.

Κρύβονται τα μεγάλα συμφέροντα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων στα τρόφιμα και, γενικότερα, στη γεωργία, που δεν θέλουν την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής στη Θεσσαλία και στη χώρα μας, για να μη θιχτούν τα αμύθητα κέρδη τους.

Κρύβονται οι δήθεν οικολογικές ανησυχίες των διαφόρων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, με τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ έχει "ειδικές και ιδιαίτερες" σχέσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προβάλλει το πρόσχημα των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που θα έχει η εκτροπή του Αχελώου, ενώ τα έργα για την εκτροπή έχει κατασκευαστεί κατά το μεγαλύτερο μέρος τους και απομένουν ελάχιστα έργα ύψους μόλις 60 εκατομμυρίων ευρώ για να ολοκληρωθεί. Δεν ξεχνάμε ότι πριν από λίγους μήνες απαίτησε να γκρεμιστούν τα έργα που έχουν ήδη γίνει για την εκτροπή του Αχελώου! Την ίδια στιγμή αποκρύπτει το γεγονός ότι αν δεν ολοκληρωθεί η εκτροπή τότε περίπου 550.000 στρέμματα αρδεύσιμης γης στο θεσσαλικό κάμπο θα σταματήσουν να αρδεύονται, θα γίνει ερημοποίηση της Θεσσαλίας με ανυπολόγιστες περιβαλλοντικές επιπτώσεις στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής, στις καλλιέργειες αλλά και στον κίνδυνο που υπάρχει τα αμέσως επόμενα χρόνια να λείψει και αυτό ακόμη το νερό ύδρευσης από πόλεις και χωριά της περιοχής.

Στην ερώτηση των βουλευτών του επικαλείται την κοινοτική οδηγία 2000/60 της ΕΕ με την οποία συμφωνεί. Οδηγία που στόχο έχει τη μετατροπή του νερού από φυσικό αγαθό σε εμπόρευμα και ανοίγει το δρόμο για την είσοδο των ιδιωτών επιχειρηματιών στη διαχείριση των υδάτων και των ΔΕΥΑ. Είναι η οδηγία βάσει της οποίας πληρώνουν χαράτσι οι αγρότες για τη δήθεν νομιμοποίηση των γεωτρήσεών τους που στόχο έχει με την τοποθέτηση υδρομετρητών στις γεωτρήσεις με συνέπεια να πληρώνουν διπλά το νερό άρδευσης. Αυξημένη τιμή των τιμολογίων της ΔΕΗ και παράλληλα την ποσότητα του νερού που καταναλώνουν μέσω των υδρομετρητών.

Η εκτροπή του Αχελώου μπορεί και πρέπει να αποτελέσει απαίτηση του λαού της Θεσσαλίας τόσο για την αξιοποίηση του νερού για άρδευση όσο και για ύδρευση και εμπλουτισμό των υπόγειων υδάτων που είμαστε ελλειμματικοί.

Είναι υπόθεση όλων να μη γίνουν ξερικά περίπου 550.000 στρέμματα του εύφορου θεσσαλικού κάμπου που θα έχει ως αποτέλεσμα την ακόμη μεγαλύτερη διατροφική εξάρτηση του λαού μας, περίπου 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ το χρόνο δίνονται σήμερα για εισαγωγές αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, ενώ η μη εκτροπή θα έχει τεράστιες περιβαλλοντικές καταστροφές στην περιοχή.

Το ΚΚΕ καλεί πρώτα και κύρια τους αγρότες, τους μαζικούς φορείς και το λαό της Θεσσαλίας να απαιτήσουν με πρωτοβουλίες την άμεση συνέχιση και ολοκλήρωση της εκτροπής του Ανω ρου του Αχελώου με τη μεταφορά 600 εκατομμυρίων κυβικών νερού το χρόνο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου