Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Διαστρέβλωσε ό,τι δεν αποσιώπησε...


Με πρωτεργάτη «Τα Νέα», ακολούθησε την πεπατημένη της προσυνεδριακής περιόδου, με προπαγάνδα και συκοφαντίες σε βάρος του Κόμματος

Την πεπατημένη της προσυνεδριακής περιόδου ακολούθησε στην πλειοψηφία του ο αστικός Τύπος, στα ρεπορτάζ που δημοσίευσε χτες για την έναρξη των εργασιών του 19ου Συνεδρίου του ΚΚΕ.
  • Η εφημερίδα «Τα Νέα», που στο προχτεσινό της φύλλο έπλεκε σενάρια άσχετα με τις αρχές και τη λειτουργία του ΚΚΕ, τιτλοφορεί το ρεπορτάζ: «Για την ήττα φταίω κι εγώ - Αυτοκριτική από την Αλέκα Παπαρήγα για τα χαμηλά ποσοστά αλλά και επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ». Ετσι ξεκινά και το ρεπορτάζ: «Το δικό της mea culpa για την εκλογική ήττα του ΚΚΕ είπε - εμμέσως πλην σαφώς - χτες η ΓΓ του ΚΚΕ, κηρύσσοντας την έναρξη του 19ου Συνεδρίου. Πήρε πάνω της την ευθύνη για τις απώλειες δυνάμεων του κόμματος μιλώντας για επικίνδυνο εφησυχασμό, ενώ ταυτόχρονα ζήτησε να υπάρξει μεγαλύτερη μαχητικότητα και ενότητα θεωρίας και πράξης».

Το υπόλοιπο του ρεπορτάζ, αγνοώντας επιδεικτικά την ανάλυση των Θέσεων για το χαρακτήρα της λαϊκής συμμαχίας που επιδιώκει το ΚΚΕ, εστιάζει στο ότι η Αλέκα Παπαρήγα «έκλεισε ερμητικά τις πόρτες σε πιθανή συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο κατέταξε στα αστικά κόμματα», στο ότι ήταν «ιδιαίτερα αιχμηρή προς την πλευρά της πρωτοβουλίας του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνου αλλά και της μειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ» και με εκλογίστικα κριτήρια ερμηνεύει ότι αυτό έγινε «επιχειρώντας με τον τρόπο αυτό να αποτρέψει διαρροές προς τυχόν νέους σχηματισμούς από τα αριστερά».
Συνεχίζοντας να διαδοχολογεί και να ψευδολογεί σε βάρος του ΚΚΕ, η εφημερίδα βάζει κάτω από τη φωτογραφία της Αλέκας Παπαρήγα την εξής λεζάντα: «Γυναίκα αρχηγός κόμματος, σπάνιο είδος μεταξύ ανδρών. Την κατηγορούν ότι έκανε σκληρό ξεκαθάρισμα στο εσωτερικό».
Η εφημερίδα δημοσιεύει και «βαρόμετρο χειροκροτήματος», βγάζοντας αυθαίρετα συμπεράσματα από το πόσο δυνατό ήταν το χειροκρότημα στην ανακοίνωση των παραβρισκόμενων εκπροσώπων χωρών. Σε άλλο σημείο ειρωνεύεται με άθλια υπονοούμενα την περιφρούρηση των εργασιών, αναφέροντας «Πρεσβεία ΗΠΑ - Περισσός σημειώσατε 2», έχοντας προφανώς για πρότυπο τα συνέδρια των άλλων (αστικών και μη) κομμάτων.
Με τον ίδιο τρόπο, η εφημερίδα προσπαθεί να απαξιώσει την εθελοντική προσφορά και την έμπρακτη αλληλεγγύη που εκφράστηκε για την προετοιμασία του Συνεδρίου, γράφοντας: «Φτώχεια καταραμένη, από το προεδρείο δόθηκαν θερμές ευχαριστίες στους συντρόφους που φρόντισαν για τη σίτιση των αντιπροσώπων (...) ούτε καφές στον προθάλαμο». Είναι φανερό ότι το ΚΚΕ και τα μέλη του, τους χωρίζει χάος από τις «αξίες» της τάξης που υπηρετούν με τη γραφίδα τους «Τα Νέα».
Η αντιΚΚΕ εμπάθεια της εφημερίδας αποκαλύπτεται πλήρως από τη λεζάντα που βάζει κάτω από τη φωτογραφία με βετεράνους του Κόμματος, που προσκλήθηκαν τιμητικά στην έναρξη του Συνεδρίου («Υψηλός ο μέσος ηλικιακός όρος των συνέδρων, το είπε η κ. Παπαρήγα στην ομιλία της "πρέπει να βρεθεί τρόπος να μιλήσουμε στους νέους"»), θέλοντας να δώσει την ψευδή εικόνα ενός γερασμένου σώματος, άρα και ενός ΚΚΕ που δε συγκινεί τις νεότερες ηλικίες. Η αλήθεια είναι όμως ότι κανένα στοιχείο για την ηλικιακή σύνθεση του σώματος δεν ανακοινώθηκε κατά την έναρξη, ενώ και οι εικονιζόμενοι στη φωτογραφία δεν ήταν σύνεδροι...
  • Στο «Εθνος» ο τίτλος του σχετικού ρεπορτάζ είναι: «Η Αλέκα Παπαρήγα στο 19ο Συνέδριο - Νέο δικομματισμό καταγγέλλει το ΚΚΕ - Η γραμματέας του ΚΚΕ μίλησε για διαμόρφωση διπόλου μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, μετά από εκείνο ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Εθεσε κόκκινες γραμμές στο ζήτημα των συμμαχιών. Αφησε αιχμές για τους διαφωνούντες και προχώρησε σε αυτοκριτική κάνοντας λόγο για ύπαρξη πνεύματος εφησυχασμού». Στο ίδιο πνεύμα το κυρίως θέμα.

  • Η «Αυγή» πλασάρει την επιθυμία της για πραγματικότητα από την πρώτη κιόλας σελίδα, με αναγγελτικό: «ΚΚΕ εναντίον όλων και εαυτού - Κήρυγμα απομονωτισμού από το βήμα του Συνεδρίου έκανε η Αλέκα Παπαρήγα, ταυτίζοντας με τα μονοπώλια όλες τις εκδοχές προτάσεων της υπόλοιπης αριστεράς και βαφτίζοντας ρεφορμιστές και οπορτουνιστές όσους στο εσωτερικό του ΚΚΕ εκφράζουν διαφορετική άποψη απ' αυτή της ηγεσίας. Απέφυγε να πάρει θέση ως προς το αν θα υπάρξει διαδοχή». Στις μέσα σελίδες, δημοσιεύει αποσπάσματα από την εισήγηση και τα συνοδεύει με την αυθαιρεσία ότι η εισήγηση τα παρέπεμψε όλα στο σοσιαλισμό: «Η εισήγηση (...) Ανέλυσε την τακτική και τη στρατηγική του κόμματος για το επόμενο χρονικό διάστημα, η οποία συνοψίζεται στη συγκρότηση της λαϊκής συμμαχίας ως μεθοδολογία για την επίτευξη της επαναστατικής αλλαγής στην Ελλάδα». Ούτε από την «Αυγή» βέβαια λείπει η προσφιλής στα αστικά κόμματα και Μέσα διαδοχολογία.

  • Σε ρεσιτάλ ψεύδους επιδίδεται για δεύτερη συνεχόμενη μέρα η «Εφημερίδα των Συντακτών», καταγγέλλοντας ότι ο συντάκτης της «κόπηκε στο φέις κοντρόλ». Το θέμα που δημοσιεύει με τίτλο «Το κατά Αλέκα Ευαγγέλιο», ξεκινά ως εξής: «Η Εφημερίδα των Συντακτών δεν παραβρέθηκε στην έναρξη του 19ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, αφού ο Περισσός επεδίωξε να επιβάλλει τη σύνθεση της δημοσιογραφικής ομάδας που θα κάλυπτε το Συνέδριο. Τα αποσπάσματα που ακολουθούν προέρχονται από την κοινής λήψης ομιλία της γενικής γραμματέως η οποία ανέβηκε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο όπως και οι φωτογραφίες από το Συνέδριο». Για ακόμα μια φορά η εφημερίδα εξαπατά το αναγνωστικό της κοινό. Η αλήθεια είναι ότι απέστειλε αιτήσεις για διαπίστευση δύο συντακτών κι ενός φωτορεπόρτερ για να καλύψουν την έναρξη του Συνεδρίου. Από το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ δεν έγινε αποδεκτή η αίτηση του γνωστού συκοφάντη Φ. Παπούλια, έγιναν αποδεκτές οι άλλες δύο. Ο συντάκτης της Ν. Σβέρκος ήταν παρών και κάλυψε την έναρξη, ως διαπιστευμένος συντάκτης τόσο της «Εφημερίδας των Συντακτών» όσο και του ρ/σ «Στο Κόκκινο». Ο ίδιος δήλωσε στην είσοδο ότι καλύπτει ως εκπρόσωπος του ραδιοσταθμού, προφανώς για να μπορέσει η «Εφημερίδα των Συντακτών» να διαμαρτύρεται χτες ότι τάχα της επιβλήθηκε λογοκρισία.

  • Η «Καθημερινή», με ένα μικρό σε έκταση ρεπορτάζ με τίτλο: «Παπαρήγα: Αυτοκριτική και διαχωριστικές γραμμές», δίνει μια γενικόλογη εικόνα της εισήγησης. Ταυτόχρονα, σε ένα άρθρο του Τάκη Θεοδωρόπουλου, απαξιωτικό και για τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμμα που έστειλαν χαιρετιστήρια στο Συνέδριο, η εφημερίδα, μιλώντας για «πολιτική αγορά» λοιδορεί με ειρωνείες την πολιτική του ΚΚΕ, παρουσιάζοντάς το σαν κόμμα που του έχει γυρίσει ο λαός την πλάτη. Αλλά αν είναι έτσι, γιατί ασχολούνται με το ΚΚΕ; Τι τους «πονάει»; Ο φόβος του σάπιου συστήματός τους, από τη σύγχρονη στρατηγική του ΚΚΕ.

  • Ενα μονόστηλο αφιερώνει όλο κι όλο ο «Ελεύθερος Τύπος», το μισό του οποίου αφορά το αν η Αλ. Παπαρήγα θα παραμείνει ή όχι στη θέση της Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ. «Με το ερώτημα να μένει αναπάντητο, αν η Αλέκα Παπαρήγα θα παραμείνει στο τιμόνι του ΚΚΕ που κρατά εδώ και 22 χρόνια, άνοιξε χτες το πρωί τις εργασίες του το 19ο Συνέδριο» αναφέρει στην αρχή, ακολουθεί ένα ελάχιστο απόσπασμα που αφορά στη θέση του Κόμματος για το χρέος και τη μονομερή διαγραφή, την αποδέσμευση από την ΕΕ και την κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει με διαδοχολογία, όπως ακριβώς ξεκίνησε.

  • Η «Ελευθεροτυπία», τέλος, συμπεραίνει ότι «Γραμμή στο 19ο Συνέδριο ο μοναχικός δρόμος - Συνθήκες για "πέτρινα χρόνια" βλέπει το ΚΚΕ» και συνεχίζει φάσκοντας και αντιφάσκοντας: «Στη γραμμή των μη συμμαχιών σε πολιτικό επίπεδο συνεχίζει οριστικά το ΚΚΕ, έπειτα από μακρά περίοδο έντονων προσυνεδριακών διαφωνιών που κατέληξαν στην καθολική αποδοχή των επιλογών της ηγεσίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου