Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Αφορμές αφαίμαξης των νέων αγροτών


Σοβαρό κίνδυνο διατρέχουν περί τους 5.000 νέοι αγρότες, όχι απλά να μην τους καταβληθούν οφειλόμενα χρήματα, αλλά να τους ζητηθεί και η άμεση επιστροφή όσων χρημάτων έχουν ήδη λάβει. Πρόκειται για παραγωγούς που είχαν ενταχθεί σε επιδοτούμενα προγράμματα νέων αγροτών και που για μια σειρά γραφειοκρατικού τύπου αφορμές, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι πολύ πιθανό σήμερα να τους απεντάξει.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας νέος αγρότης, που πάλεψε κυριολεκτικά υπό τις πιο αντίξοες συνθήκες για να καταστήσει την εκμετάλλευσή του στοιχειωδώς βιώσιμη, απειλείται να τεθεί εκτός προγραμμάτων ενίσχυσης επειδή λείπει από το φάκελό του ένα παραστατικό ή επειδή κατέθεσε εκπρόθεσμα την αίτησή του. Δίχως κανείς αρμόδιος να τον ενημερώσει για το όποιο πρόβλημα εμφάνιζε ο φάκελός του, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει στη συνέχεια σε διορθώσεις.

Υπάρχουν ακόμη και παραγωγοί που είχαν ενταχθεί σε τέτοιου είδους προγράμματα για καλλιέργειες οι οποίες έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα και εξαιτίας αλλαγών που προήλθαν στην Κοινή Αγροτική Πολιτική τέθηκαν συνολικά εκτός ενισχύσεων, όπως για παράδειγμα η καπνοκαλλιέργεια. Ειδικά γι' αυτήν την κατηγορία παραγωγών, αν στη σημερινή συγκυρία τους ζητηθεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να επιστρέψουν πίσω χρήματα που είχαν λάβει τα προηγούμενα χρόνια, κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε κυριολεκτικά με οικονομική καταστροφή. Γιατί οι νέοι αγρότες που εισήλθαν στην καπνοκαλλιέργεια λίγο πριν τις καταστροφικές αλλαγές που επέφερε σε αυτόν τον τομέα η ΚΑΠ στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, είχαν καταχρεωθεί για να προμηθευτούν ειδικό εξοπλισμό και όλα τα απαιτούμενα για να «στήσουν» μία -μικρή στις περισσότερες περιπτώσεις- εκμετάλλευση, υπολογίζοντας και σε αυτά τα χρήματα των ενισχύσεων.

Για όλους αυτούς η συγκυβέρνηση, που σύμφωνα με όσα διακηρύττει επιδιώκει την πολύπλευρη ενίσχυση των νέων καλλιεργητών, ετοιμάζει νέα οικονομική αφαίμαξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου