Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Οταν πρόκειται για τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Για πολλά χρόνια η φράση «μας υποχρεώνει η ΕΕ» είχε καταντήσει «ψωμοτύρι» από κυβερνητικούς παράγοντες που ήθελαν να κρυφτούν πίσω από την Κομισιόν και τις ντιρεκτίβες της για πολιτικές που με προθυμία οι ίδιοι και οι κυβερνήσεις στις οποίες συμμετείχαν δέχονταν και υλοποιούσαν, πολλές φορές μάλιστα τις σχεδίαζαν οι ίδιες πριν καν τεθεί θέμα από τις Βρυξέλλες. Ακόμη και τώρα, κάποιοι επικαλούνται τα μνημόνια για να ισχυριστούν ότι «δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς».

Αλλά δεν είναι καθόλου έτσι τα πράγματα. Η ανακοίνωση του υπουργείου Τουρισμού, αναφορικά με την παρέμβαση της υπουργού Ολ. Κεφαλογιάννη στο Παγκόσμιο Συνέδριο Τουρισμού στη Λουκέρνη της Ελβετίας, επισήμανε ότι «το ζήτημα των τουριστικών θεωρήσεων αφορά ένα μεγάλο ποσοστό επισκεπτών και η Ελλάδα καταβάλλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να βελτιώσει στο μέγιστο δυνατό το καθεστώς διευκολύνσεων έκδοσης θεωρήσεων».

Αυτή η «κάθε προσπάθεια» επιδιώκει τη «χαλάρωση» του καθεστώτος «Σένγκεν» που όταν θεσπίστηκε δεν είχε λάβει υπόψη του ότι ο καπιταλισμός σε Ρωσία και Κίνα μπορεί να επιτρέψει σε μια μικρή, αλλά υπολογίσιμη τουριστικά, πληθυσμιακή ομάδα να κάνει τουρισμό. Γι' αυτό και οι επιχειρηματίες του κλάδου πιέζουν τις κυβερνήσεις για αλλαγές, και όποιες το έχουν δεχτεί επιδίδονται στην «προσπάθεια» να αλλάξει το καθεστώς.

Να λοιπόν που όταν θέλουν να εξυπηρετήσουν ακόμη καλύτερα τα ειδικότερα επιχειρηματικά συμφέροντα, οι κυβερνήσεις αντιτίθενται σε μέτρα της ΕΕ και εργάζονται για την τροποποίησή τους. Να λοιπόν που η ντόπια αστική τάξη, επιχειρηματίες και πολιτικοί και κολαούζοι, δεν αποδέχονται τετελεσμένα όταν κρίνουν ότι θίγονται τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου