Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Παρέμβαση της ''Λαϊκής Συσπείρωσης'' στο Περιφερειακό Συνέδριο Βορείου Αιγαίου


Παρέμβαση στο  1ο Περιφερειακό συνέδριο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, με αφορμή το σχέδιο Προγραμματισμού για την περίοδο 2014-2020, που έγινε τη Παρασκευή 19 Απριλίου, στη Χίο, έκανε η «Λαϊκή Συσπείρωση» και συγκεκριμένα ο επικεφαλής της και περιφερειακός σύμβουλος Στρατής Κόρακας, η Αργυρώ Στεφανάκη, περιφερειακή σύμβουλος στη Σάμο και από τους Δήμους Λέσβου και Χίου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Βαγγέλης Παλαιολόγος και Μάρκος Σκούφαλος. Ανέδειξαν τα προβλήματα που αφορούν στις λαϊκές ανάγκες των ανθρώπων του μόχθου, κόντρα στις εισηγήσεις - φωνή του κεφαλαίου και τη διαχειριστική λογική στο πλαίσιο του ευρωμονόδρομου.

Σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» επισημαίνει για το συνέδριο τα εξής:

1. Οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχουν πολλές φορές αναδείξει την Τοπική Διοίκηση και ειδικά το Περιφερειακό Συμβούλιο ως βασικό μοχλό υλοποίησης της κεντρικής πολιτικής ελληνικών κυβερνήσεων και ΕΕ. Μέσω και  του συγκεκριμένου Συνεδρίου, η Περιφερειακή Αρχή του Β. Αιγαίου παρουσίασε το σχεδιασμό υλοποίησης σε τοπικό επίπεδο, της αντιδραστικής στρατηγικής «ΕΥΡΩΠΗ 2020», της «Ενισχυμένης Οικονομικής Διακυβέρνησης» και φυσικά αναδεικνύει την κατεύθυνση διαχείρισης των ΕΣΠΑ.

2. Από την πρώτη στιγμή φάνηκε με την τοποθέτηση του υφυπουργού ανάπτυξης, κ. Σκορδά, ότι το συγκεκριμένο σχέδιο είναι ένα αυθεντικό κείμενο των κατευθύνσεων του ευρωπαϊκού κεφαλαίου και υπηρετεί τις δικές του ανάγκες και προτεραιότητες. Ευθέως το έθεσε ο υφυπουργός, αφού με θράσος ισχυρίστηκε ότι ο διάλογος είναι ελεύθερος αρκεί να γίνει στο πλαίσιο της ΕΕ. Με περισσή αγένεια μάλιστα απευθύνθηκε στους εκπροσώπους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που διαμαρτυρήθηκαν, λέγοντάς τους «Αν δε σας αρέσει μπορείτε να φύγετε!».

3. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν κομμένες και ραμμένες οι εισηγήσεις - 12-14 στον αριθμό (!) -  και χαιρετισμοί που ακούστηκαν επί 4,5 ώρες. Εκφωνήθηκαν μονόλογοι των τεχνοκρατών των υπουργείων και των υπαλλήλων της ΕΕ, που μονότονα επαναλάμβαναν την αγωνία τους για την προώθηση της «ανταγωνιστικότητας», της «επιχειρηματικότητας», της «επιχειρηματικής καινοτομίας», της «έξυπνης διακυβέρνησης», των young Leaders και διάφορα άλλα αποπροσανατολιστικά, που στόχο είχαν να κρύψουν την πολιτική του κ. Σαμαρά και της συγκυβέρνησής του (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ): Όλα για το κεφάλαιο, ντόπιο και ξένο.

4. Η αντιφατικότητα και η ανισόμετρη ανάπτυξη περιοχών και χωρών, σύμφυτες με τον καπιταλισμό, ήταν παρούσες παρ 'όλες τις προσπάθειες να κρυφτεί μέσα από τις μεγαλοστομίες σχεδίων επί χάρτου. Όλα χωρούσαν μέσα στο «μπαξέ» τους. Και ανάπτυξη βιομηχανικών ανεμογεννητριών και αναλλοίωτο περιβάλλον ως συγκριτικό πλεονέκτημα. Και τα μονοπώλια των ιχθυοκαλλιεργητών και η προστασία της παράκτιας αλιείας και του καταδυτικού τουρισμού. Και μονόδρομος γι αυτούς η προστασία της ασυδοσίας των ακτοοπλόων εφοπλιστών - «ΚΤΕΛατζήδες του Αιγαίου» τους είπε ο υπουργός Αιγαίου - και ο εκσυγχρονισμός  στα χέρια των ίδιων εφοπλιστών των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, την ώρα που ο υπουργός τους παρουσίασε λίγο - πολύ φουκαράδες. Παρέλειψε όμως να πει για τα  700 εκατ. ευρώ επιδοτήσεις την τελευταία δεκαετία, για τα 125 εκατ. μόνο το 2012 και τις αυξήσεις στα εισιτήρια 300% τα τελευταία χρόνια! 

Και εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που ξεκλήρισε την αγροτική οικονομία και έδιωξε τους μικρούς και μεσαίους αγρότες από τα χωράφια τους και η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα με… γιγάντωση των μονοπωλίων. Προκλητικά μάλιστα η σχετική με το θέμα εισηγήτρια ισχυρίστηκε ότι η ΚΑΠ έδωσε ώθηση στον αγροτικό τομέα της χώρας μας, όταν, όπως κατήγγειλε ο Στρατής Κόρακας, από 30% επί του ΑΕΠ το αγροτικό εισόδημα έφτασε στο 5% σήμερα. 

Και ανάπτυξη των μικρομεσαίων επαγγελματιών μέσα από την «καινοτομία» και τις αλλαγές διατροφικών προτύπων του τύπου να μάθουμε τους Ευρωπαίους αντί για βούτυρο «Lurpak» να τρώνε πάστα ελιάς, και διατήρηση των πολιτικών που τους κάνει να βιώνουν «το θάνατο του εμποράκου».

5. Το «συνέδριο», αυτό που με βεβαιότητα προδιέγραψε είναι ένα ακόμα «φαγοπότι» για το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο σε βάρος του λαού των νησιών μας, με μέτρα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας που θα εντείνουν ακόμα περισσότερο αυτές οι πολιτικές. Δυστυχώς θα είμαστε και πάλι στο ίδιο έργο θεατές όπως με τα παλιά συνέδρια και προγράμματα με άλλα ή παρόμοια ονόματα, όπως «Μεσογειακά Προγράμματα», «Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης» κλπ, τα οποία ανέδειξαν τα νέα τζάκια της πλουτοκρατίας, ανέπτυξαν τα κέρδη της ολιγαρχίας του πλούτου, αλλά άφησαν στην τύχη τους το λαό μας, ερήμωσαν τα νησιά μας, που βιώνουν τους υψηλούς ρυθμούς της ανεργίας, της ανασφάλειας και της απομόνωσης, ζητήματα που επί της ουσίας έλειπαν παντελώς από τις αναφερόμενες εισηγήσεις. 

6. Σε επίπεδο πολιτικών εκπροσώπων, ξεκάθαρη ήταν η διαχειριστική λογική των ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΣΥΡΙΖΑ, που με διάφορες επιμέρους ενστάσεις στην ουσία κινήθηκαν εντός των κατευθύνσεων της ΕΕ, προϋπόθεση άλλωστε του διαλόγου τύπου κ. Σκορδά.

7. Οι εκπρόσωποι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που τοποθετήθηκαν, Στρατής Κόρακας, περιφερειακός σύμβουλος και Μάρκος Σκούφαλος, δημοτικός σύμβουλος, ανέδειξαν τα προβλήματα που αφορούν στις λαϊκές ανάγκες των ανθρώπων του μόχθου, των εργατοϋπαλλήλων, των γεωργών, κτηνοτρόφων, ψαράδων και μικρομεσαίων. 

Ανέδειξαν τον άλλο δρόμο ανάπτυξης που υπηρετεί την ανάπτυξη των λαϊκών συμφερόντων και όχι τα κέρδη των μονοπωλίων, σκιαγραφώντας μια σειρά προτάσεις.

Τέτοιες ήταν ο δημόσιος φορέας ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, η στήριξη από τον κρατικό προϋπολογισμό του πρωτογενούς τομέα, η στήριξη των επαγγελματιών, η αύξηση των χρηματοδοτήσεων προς την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια τοπική διοίκηση, η γενναία χρηματοδότηση της Παιδείας, Υγείας, Πρόνοιας.

Κατέληξαν όμως στο κύριο, που αφορά στην πάλη του λαού των νησιωτών του Β. Αιγαίου για να απαλλαγεί από τα δεσμά του κεφαλαίου και των εκπροσώπων του στις διάφορες κυβερνήσεις, χαράσσοντας ο ίδιος τη μοίρα του μέσα από την ανατροπή των πολιτικών της ΕΕ, των ντόπιων τοποτηρητών της, μέσα από την κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής και την επιστροφή του πλούτου σ’ αυτούς που τον παράγουν.

8. Η Περιφερειακή Αρχή με τη διαδικασία στην οποία συμφώνησε να ακολουθηθεί, με το συγκεκριμένο μονόλογο εισηγήσεων της «φωνής του κεφαλαίου», έχει βαριά ευθύνη, αφού συνέβαλε από τη δική της μεριά ως «λαγός» να προωθηθούν εν κατακλείδι αυτές οι πολιτικές που θα πληρώσει και πάλι ο λαός μας, ο οποίος δεν έχει να περιμένει τίποτα, αν δεν πάρει τις τύχες του στα χέρια του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου