Τρίτη, 24 Μαρτίου 2015

Παρεμβάσεις του Δήμου για προβλήματα που "καίνε" τις εργατικές οικογένειες

Ηλίας Σταμέλος
Νέα σοβαρά προβλήματα δημιουργούνται σε όλους τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς της χώρας, μετά τη λήξη των συμβάσεων εργασίας, δίμηνης διάρκειας, πολλών εργαζομένων σε αυτούς. Χιλιάδες εργατικές λαϊκές οικογένειες ζουν με το φόβο ότι οι παιδικοί σταθμοί δε θα μπορέσουν να συνεχίσουν να λειτουργούν εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού. Θυμίζουμε δε ότι πολλές από αυτές τις οικογένειες έστειλαν τα παιδιά τους στους σταθμούς ακόμα και τον Γενάρη, με πέντε μήνες καθυστέρηση, ακριβώς για τον ίδιο λόγο. Επειδή, δηλαδή, δεν υπήρχε το απαραίτητο προσωπικό. Ενας από τους δήμους που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα είναι ο Δήμος Καισαριανής, με τον κομμουνιστή δήμαρχο Ηλία Σταμέλο να εξηγεί στον «Ριζοσπάστη» ποια είναι η κατάσταση και το πώς προσπαθούν να την αντιμετωπίσουν.
Οπως εξηγεί ο Η. Σταμέλος, «έχουμε μια δραματική μείωση του προσωπικού, σε σημείο που να μην μπορεί να ανταποκριθεί στη λειτουργία των δομών, με την πιο οξυμένη μορφή να είναι στους παιδικούς σταθμούς. Οι παιδικοί σταθμοί, το προηγούμενο διάστημα που ήταν δήμαρχος ο κ. Καμπάκας, λειτουργούσαν με Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ), αυτό το σκλαβοπάζαρο. Εμείς, έχοντας την ιδιομορφία ότι άλλαξαν δύο δημοτικές αρχές, η δημοτική αρχή του κ. Κοντόσταυλου που στηριζόταν από τον ΣΥΡΙΖΑ και που ανέλαβε από την πρώτη Σεπτέμβρη μέχρι και το τέλος του χρόνου, τελειώνοντας η σύμβαση με τις ΚΟΙΝΣΕΠ πήρε για τους παιδικούς σταθμούς δίμηνες συμβάσεις. Οταν εκλεχτήκαμε (σ.σ. η νέα διοίκηση του Δήμου ανέλαβε από την αρχή του 2015 και όχι από το Σεπτέμβρη του 2014), είχε λήξει το πρώτο δίμηνο και βρεθήκαμε αντιμέτωποι με το κλείσιμο των παιδικών σταθμών ή τι θα κάνουμε για την ανανέωση των συμβάσεων. Προσπαθήσαμε λοιπόν, μέσα από παρεμβάσεις που κάναμε και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και μέσα στην προεκλογική περίοδο με δικές μας πολιτικές αποφάσεις, αξιοποιώντας τη δυνατότητά μας να προσφύγουμε στην Ειδική Επιτροπή του Συμβουλίου της Επικρατείας, και ανανεώσαμε τις συμβάσεις των δίμηνων συμβάσεων, που λήγουν τέλος Μάρτη, παρά τη ρητή αντίθεση του νόμου ότι θεωρούνται άκυρες».
Ο Ηλ. Σταμέλος ξεκαθαρίζει ακόμα το εξής: «Είμαστε αντίθετοι στις συμβάσεις» και «θέλουμε οι εργαζόμενοι να έχουν μόνιμη και σταθερή δουλειά. Δεν υποτιμούμε όμως ένα αντεργατικό νομικό πλαίσιο που υπάρχει και το οποίο δεν επιτρέπει στους δήμους να προσλαμβάνουν εργαζόμενους με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας, αλλά σπρώχνει όλες αυτές τις μορφές εργασίας που προέρχονται και από την ΕΕ, όπως οι ΚΟΙΝΣΕΠ κτλ». Μάλιστα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί έγκαιρα το ζήτημα, ο δήμαρχος Καισαριανής ζήτησε κατά την επίσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών «να μας δώσει τη δυνατότητα να προσλάβουμε μόνιμο προσωπικό. Σε αυτό ακόμα περιμένουμε απάντηση». Απάντηση δεν πήραν ούτε όταν επισκέφτηκαν με το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου την περασμένη Δευτέρα τον υπουργό σχετικά με τη συνέχιση των συμβάσεων των ήδη υπηρετούντων. Οπως εξηγεί, «μας ζήτησε γραπτώς το αίτημα να τους μονιμοποιήσει ή τουλάχιστον να εργαστούν μέχρι το καλοκαίρι που λήγει η περίοδος των παιδικών σταθμών, ώστε να μας απαντήσει κι εκείνος εγγράφως. Προσκρούουμε ακριβώς στην αντεργατική πολιτική που και η σημερινή κυβέρνηση ακολουθεί. Είναι κατανοητό πως σε καμία περίπτωση δε θα κλείσουν οι παιδικοί σταθμοί, γιατί σε αυτούς φέρνουν τα παιδιά τους εργατικές λαϊκές οικογένειες. Θα εξαντλήσουμε όμως ό,τι περιθώρια και δυνατότητες έχουμε, ακριβώς σε αυτή την κατεύθυνση που λέμε για εργαζόμενους με μόνιμη και σταθερή εργασία. Οτιδήποτε άλλο γίνει, θα είναι ευθύνη της κυβέρνησης».
Παρεμβάσεις για οικονομικά και προσωπικό
Ο δήμαρχος Καισαριανής αναφέρεται και σε ένα άλλο πολύ μεγάλο πρόβλημα που αφορά τις συνολικές ελλείψεις σε προσωπικό αλλά και πόρους και τις επιπτώσεις που έχουν στις εργατικές - λαϊκές οικογένειες.
«Το πρώτο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε σαν καινούρια δημοτική αρχή, έχει να κάνει με την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Δήμος. Τα χρέη ήταν τεράστια και μάλιστα δόθηκε και προκαταβολή από την κρατική επιχορήγηση του 2015. Αρα, το σοβαρό πρόβλημα είναι το οικονομικό, που έχει να κάνει με την ίδια την ύπαρξη και τη λειτουργία του Δήμου, δεν υπάρχουν δηλαδή χρήματα για να ανταποκριθούμε στις στοιχειώδεις ανάγκες. Στη συζήτηση που κάναμε για τον προϋπολογισμό, το τονίσαμε και ζητήσαμε από την κυβέρνηση την έκτακτη επιχορήγηση για 350.000 ευρώ. Μάλιστα, στείλαμε έγγραφο γι' αυτό το θέμα στο υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να συναντηθούμε, όπως κι έγινε. Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου, Κ. Πουλάκης, με τον οποίο συναντηθήκαμε, το μόνο που έκανε ήταν να μας παραπέμψει στο κυβερνητικό πρόγραμμα, αφού στην ουσία δεν πήραμε καμία συγκεκριμένη απάντηση ικανοποίησης αυτών των αιτημάτων που του θέσαμε. Για το οικονομικό πρόβλημα, ζητήσαμε έκτακτη χρηματοδότηση και φυσικά αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης που να καλύπτει όλες τις ανάγκες.
Καταλαβαίνετε ότι αυτό το ζήτημα έχει επιπτώσεις στις υπηρεσίες που προσφέρουμε στο λαό της Καισαριανής. Στην όλη λειτουργία του Δήμου. Από την αποκομιδή των σκουπιδιών, τις κοινωνικές υπηρεσίες και δομές και τους παιδικούς σταθμούς. Αιτίες του οικονομικού προβλήματος είναι δύο, όπως εμείς τις εντοπίζουμε. Η κυβερνητική πολιτική που εφαρμόστηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια και μειώνει την κρατική χρηματοδότηση στους δήμους και όπως φαίνεται και η νέα κυβέρνηση θα τη συνεχίσει, αλλά και η διαχείριση που άσκησαν οι διοικήσεις το προηγούμενο διάστημα. Οπως φαίνεται και από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη σε απάντηση στις δηλώσεις του Στέφανου Μάνου, στο μυαλό τους είναι να συνεχιστεί η πολιτική της ανταποδοτικότητας, δηλαδή να πληρώσουν ξανά και ξανά οι δημότες προκειμένου να έχουν τα στοιχειώδη.
Παράλληλα, παίρνουμε μέτρα έτσι ώστε να δούμε την κατάσταση που υπάρχει στις δομές, στη διαχείριση, να καταγράψουμε δηλαδή το τεράστιο μέγεθος των προβλημάτων, που όμως, στην κυριολεξία, κάθε μέρα βγαίνει και κάτι άλλο. Ταυτόχρονα, έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται εμείς να επιβαρύνουμε τα λαϊκά στρώματα με καινούρια χαράτσια. Αντίθετα, ήδη προχωρήσαμε στις πρώτες κινήσεις στην κατεύθυνση ελάφρυνσης, γιατί και τα λαϊκά στρώματα της Καισαριανής έχουν χτυπηθεί βαθιά από την κρίση. Προχωρήσαμε στη μείωση των τροφείων για τους παιδικούς σταθμούς μέχρι το όριο των 25.000 ευρώ, γιατί θεωρούμε ότι είναι το ελάχιστο που μπορούμε να προσφέρουμε σε αυτές τις οικογένειες και ήδη οι λαϊκές οικογένειες με δυσκολίες δεν πληρώνουν. Πήραμε αποφάσεις για μια σειρά κατηγορίες πολιτών, όπως είναι οι τρίτεκνοι, οι μονογονεϊκές οικογένειες, μείωσης ή κατάργησης των δημοτικών τελών. Για να καταλάβετε την υποκρισία, ενώ στείλαμε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στην αποκεντρωμένη διοίκηση, μας την απέρριψε επί της σημερινής κυβέρνησης, κάτι που επισημάναμε και κατά τη συνάντηση στο υπουργείο Εσωτερικών. Βεβαίως, έχουμε σκοπό να αναδείξουμε αυτό το πρόβλημα σε όλες τις πλευρές και φυσικά να πάρουμε και άλλες αγωνιστικές πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου