Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Παλεύουμε για να μη μείνει κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών

Μ. Σελέκος
Το πρόβλημα με τους εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς και την κάλυψη των αναγκών λαϊκών οικογενειών είναι οξυμένο και στο Δήμο Χαϊδαρίου. «Οι παιδικοί σταθμοί ήταν ένας από τους τομείς όπου η προηγούμενη διοίκηση προχωρούσε σε ιδιωτικοποίηση», αναφέρει στο «Ριζοσπάστη» ο δήμαρχος Χαϊδαρίου Μ. Σελέκος, επισημαίνοντας παράλληλα «πως είχε κάνει ΚΟΙΝΣΕΠ για την πρόσληψη προσωπικού και είχαμε τους μόνιμους υπαλλήλους που ήταν 17 τον αριθμό, 26 μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ και οι υπόλοιποι μέχρι τους 70 που χρειάζονταν για να λειτουργήσουν υποτυπωδώς οι παιδικοί σταθμοί, ήταν μέσω ΚΟΙΝΣΕΠ που επιχορηγούνταν από το Δήμο. Για παράδειγμα, το 2014, είχαν πάρει 500.000 ευρώ και τους εργαζόμενους τους είχαν με μισθούς πείνας, με πεντάμηνες συμβάσεις και τους υπόλοιπους μήνες ήταν αμισθί, απλήρωτοι. Δούλευαν σε συνθήκες απαράδεκτες, μεσαιωνικές. Κατά δεύτερον, είχαν δρομολογήσει και πιλοτικά στο Χαϊδάρι να ιδιωτικοποιήσουν τους παιδικούς σταθμούς».
Τόνισε πως από την 1η Σεπτέμβρη όπου και η «Λαϊκή Συσπείρωση» ανέλαβε τη δημοτική αρχή, βρέθηκε μπροστά «σε ένα τραγικό φαινόμενο, να μην έχουμε προσωπικό. Καταργήσαμε τις ΚΟΙΝΣΕΠ αμέσως και έπρεπε να διαχειριστούμε το να μη μείνουν παιδιά απ' έξω από τους παιδικούς σταθμούς, αλλά και να λειτουργήσουν όσο το δυνατόν καλύτερα. Αναγκαστήκαμε και πήραμε δύο δίμηνα, ένα στο τέλος του 2014 και ένα στις αρχές του έτους που ήταν αναγκαίο κακό, μία επιλογή που δε συμφωνούμε σε καμία περίπτωση αλλά, έτσι όπως βρεθήκαμε εκείνη τη στιγμή, προσλήψεις δεν μπορούσαμε να κάνουμε με άλλη σχέση εργασίας». Ωστόσο, οι συμβάσεις των εργαζομένων έληξαν στις 7 Μάρτη και με δεδομένη την καθυστέρηση της πρόσληψης προσωπικού μέσω ΟΑΕΔ από τον Οκτώβρη, όπως λέει ο Μ. Σελέκος, και με συνεχείς ανανεώσεις της ημερομηνίας έναρξης, ως αναγκαίο κακό, έγινε αίτημα για νέες συμβάσεις, που όμως απορρίφθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Ετσι, «αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα ενισχύοντας τους παιδικούς σταθμούς με βοηθητικό προσωπικό από το Δήμο, δηλαδή με καθαρίστριες και μαγείρισσα από το Δήμο και με μία ανακατανομή του προσωπικού, βάζοντας πλάτη οι παιδαγωγοί, οι νηπιαγωγοί και οι βρεφονηπιοκόμοι. Οι σταθμοί έτσι θα λειτουργήσουν μέχρι να έρθουν τα πεντάμηνα του ΟΑΕΔ και το βασικό είναι ότι για τη νέα χρονιά έχουμε κάνει προγραμματισμό πρόσληψης προσωπικού με 11μηνες συμβάσεις που θα καλύπτουν όλη την περίοδο των παιδιών, έχουμε κάνει πρόβλεψη και για το μόνιμο προσωπικό για 90 θέσεις, ούτως ώστε και να είναι καλυμμένες όλες οι θέσεις και να μη μείνει κανένα παιδί εκτός. Μάλιστα, θα λειτουργήσουμε και ένα νέο παιδικό σταθμό που θα προστεθεί το Σεπτέμβρη στους έξι που υπάρχουν ήδη στο Χαϊδάρι και φιλοξενούνται περίπου 850 παιδιά, στόχος είναι να μην υπάρχει κανένα παιδί εκτός σταθμών» εξηγεί ο κομμουνιστής δήμαρχος.
Σημαντική όμως για τα λαϊκά νοικοκυριά ήταν η απόφαση για κατάργηση των τροφείων σε όσους έχουν εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ, στους πολύτεκνους, στις τρίτεκνες οικογένειες, άνεργους, άπορους και ΑμΕΑ ανεξαρτήτως εισοδήματος. Στο ίδιο μήκος κύματος και επειδή είναι δικαίωμα όλων των λαϊκών οικογενειών να έχουν τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς, έγινε μεγάλη μείωση στα τροφεία για όσους έχουν εισόδημα άνω των 25.000 ευρώ. Επιδίωξη είναι, όπως τόνισε ο Μ. Σελέκος, «να κάνουμε και άλλες δράσεις στους σταθμούς όπως λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, ώστε να δίνεται βοήθεια σε παιδιά προσχολικής ηλικίας που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, ώστε να ενταχθούν πιο ομαλά μετά στην εκπαιδευτική διαδικασία, ενώ τέλος θέλουμε να τηρηθούν οι όροι και οι συνθήκες ανά δάσκαλο και παιδί. Δε θέλουμε παιδικούς σταθμούς που να στοιβάζονται πολλά παιδιά στις αίθουσες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου