Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Κυβερνητικές προετοιμασίες αναδιαρθρώσεων

Η κατάρτιση της λίστας με τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις ήταν στην ατζέντα χτεσινής συνάντησης του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη με τους υπουργούς Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη και Οικονομίας Γ. Σταθάκη.«Θέλουμε να είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τα στοιχεία το συντομότερο», ανέφερε ανώτερος κυβερνητικός παράγοντας μετά τη σύσκεψη. Σύμφωνα με πληροφορίες, τέθηκαν και τα ζητήματα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων των τραπεζών, καθώς και τωνπλειστηριασμών, ζητήματα γύρω από τα οποία μεθοδεύονται «λύσεις» με γνώμονα τη διασφάλιση των συμφερόντων των τραπεζών και την προστασία της «σταθερότητας» του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, τις αμέσως επόμενες μέρες, ενόψει της συνεδρίασης έκτακτου Γιούρογκρουπ (πιθανόν την Παρασκευή 27 Μάρτη), οι άξονες τους οποίους επεξεργάζεται η συγκυβέρνηση αφορούν στις παρακάτω «κοστολογημένες» μεταρρυθμίσεις:
  • Ιδιωτικοποιήσεις
  • Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
  • Μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, με στόχο, όπως λένε, τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών Ταμείων.
  • Αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από την άμεση εφαρμογή μέτρου ή δέσμης άλλων αντιλαϊκών μέτρων «ισοδύναμης απόδοσης» για το κρατικό Ταμείο.
  • Παρεμβάσεις στο δημόσιο τομέα, με στόχο την παραπέρα μείωση των κρατικών δαπανών.
  • Πρόταση σχετικά με τη διανομή του «επενδυτικού πακέτου» Γιούνκερ που αναλογεί στους ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους και τις ισχυρές επιχειρήσεις.
  • Κοστολογημένο σχέδιο για τη διασφάλιση «κατάλληλου» πρωτογενούς πλεονάσματος, στο 1% - 1,5% του ΑΕΠ.
Να υπενθυμίσουμε ότι στις ήδη υπάρχουσες λίστες περιλαμβάνονται αντιλαϊκά μέτρα, όπως :
«Η πολιτική του ΦΠΑ θα εξορθολογιστεί σε σχέση με τους συντελεστές και θα εκσυγχρονιστεί με τρόπο που θα μεγιστοποιεί τα πραγματικά έσοδα, και με σκοπό να περιοριστούν οι εξαιρέσεις, εξαλείφοντας ταυτόχρονα τις παράλογες εκπτώσεις».
Η κυβέρνηση δεσμεύεται «να εκσυγχρονίσει τον κώδικα φορολογίας εισοδήματος και να εξαλείψει εξαιρέσεις του φορολογικού κώδικα και να τις αντικαταστήσει, όταν είναι απαραίτητο, με μέτρα που θα ενισχύουν την κοινωνική δικαιοσύνη». Οι «εξαιρέσεις», για τις οποίες κόπτονται, αφορούν σε κατηγορίες φοροελαφρύνσεων λαϊκών οικογενειών.
Στο ίδιο πλαίσιο «θα δημιουργηθεί, με τη βοήθεια των ευρωπαϊκών και διεθνών εταίρων, βάση δεδομένων για τις περιουσίες(σ.σ. περιουσιολόγιο)που θα βοηθά τις φορολογικές αρχές να αξιολογήσουν την ακρίβεια των προηγούμενων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος». Να σημειωθεί ότι στο λεγόμενο «περιουσιολόγιο» θα «φακελώνονται» και οι δαπάνες της λαϊκής οικογένειας, όπως για ηλεκτρικό ρεύμα, τηλέφωνο, ύδρευση, προκειμένου αυτές να αποτελέσουν τεκμήριο εισοδήματος...
Σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό, η κυβέρνηση«δεσμεύεται να συνεχίσει τον εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος». Μεταξύ άλλων προβλέπονται ενοποιήσεις Ταμείων, σταδιακή κατάργηση «χρεώσεων υπέρ τρίτων» (οι οποίες συχνά αποτελούν επί της ουσίας εργοδοτική εισφορά), στενότερη σύνδεση μεταξύ συνταξιοδοτικών εισφορών και εισοδημάτων.
Κλιμάκωση ιδιωτικοποιήσεων
Προβλέπεται η κλιμάκωση των ιδιωτικοποιήσεων με βάση τις ήδη υπάρχουσες λίστες και τα μνημόνια.
Σ' αυτό το πλαίσιο η συγκυβέρνηση ανέλαβε τις παρακάτω δεσμεύσεις:
-- Οτι «δεν θα καταργήσουν ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ολοκληρωθεί».
-- «Στην περίπτωση που ο διαγωνισμός έχει προκηρυχθεί, η κυβέρνηση θα σεβαστεί τη διαδικασία, σύμφωνα με τον νόμο».
-- Το ΤΑΙΠΕΔ διατηρείται και μάλιστα ενισχύεται, με την ενσωμάτωση σε αυτό διαφόρων δημοσίων οργανισμών «που βρίσκονται διασκορπισμένοι». Πρόκειται για φορείς που διαχειρίζονται «φιλέτα» δημόσιας γης και περιουσίας...
-- Σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση «καλύτερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος», στην ημερήσια διάταξη μπαίνει η εφαρμογή των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στις λεγόμενες «εργαλειοθήκες» του ΟΟΣΑ. Ανάμεσα σε άλλα, προβλέπεται η «καλύτερη διαχείριση της γης» και των χρήσεων γης, με πολιτικές χωροταξικού σχεδιασμού, άρση περιορισμών σε επαγγέλματα (ελεύθεροι επαγγελματίες), μείωση του διοικητικού κόστους των επιχειρήσεων. Στα μέτρα τόνωσης των επιχειρηματικών ομίλων περιλαμβάνεται και η«ευθυγράμμιση της αγοράς ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου με τις καλύτερες πρακτικές και τη νομοθεσία της ΕΕ», με την αντιλαϊκή ευρωενωσιακή στρατηγική της «απελευθέρωσης της αγοράς Ενέργειας»...
Στα ζητήματα της δημοσιονομικής προσαρμογής - διαχείρισης προβλέπεται η άμεση εφαρμογή προαπαιτούμενων μέτρων του σημερινού μνημονίου καθώς και συμπληρωματικών:
-- Τροποποιήσεις στο νόμο για τον κρατικό προϋπολογισμό. Προβλέπεται ρητά η πλήρης λειτουργία του (αδρανούς σήμερα)Δημοσιονομικού Συμβουλίου. Το συγκεκριμένο όργανο, με το μανδύα του «ανεξάρτητου φορέα», εντοπίζει έγκαιρα τυχόν δημοσιονομικές αποκλίσεις και «ανισορροπίες», ενεργοποιώντας τους«αυτόματους μηχανισμούς διόρθωσης», που σημαίνουν νέα μέτρα, είτε ως προς το σκέλος της μείωσης των κρατικών κονδυλίων, είτε ως προς αυτό της αύξησης των αντιλαϊκών φόρων, ή σε συνδυασμό και των δύο.
Σε ό,τι αφορά τις κρατικές δαπάνες:
-- Μετά και από όλες τις αντιλαϊκές περικοπές της προηγούμενης περιόδου, αναφέρεται ρητά ότι «οι ελληνικές αρχές θα ελέγξουν δαπάνες σε κάθε τομέα κυβερνητικών δαπανών».Μάλιστα, ως παράδειγμα αναφέρονται Παιδεία,ΑμυναΜεταφορέςΟΤΑκοινωνικά επιδόματα. Σ' αυτό το πλαίσιο, είναι φανερό ότι δρομολογείται η κατάθεση συμπληρωματικών μέτρων για το 2015...
-- Προαναγγέλλονται μέτρα εξοικονόμησης κόστους, μέσω μιας ενδελεχούς επανεξέτασης των δαπανών κάθε υπουργείου και του εξορθολογισμού των μη μισθολογικών και μη συνταξιοδοτικών δαπανών. Σ' αυτό το πλαίσιο, δρομολογούνται άμεσα οι περικοπές των κάθε είδους επιδομάτων στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
-- Νέο ψαλίδι προβλέπεται στις δαπάνες για τη δημόσια Υγεία. Οπως επισημαίνεται, «η κυβέρνηση σκοπεύει να βάλει στο τραπέζι συγκεκριμένες προτάσεις, σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τον ΟΟΣΑ».
Ξεδιαντροπιά απέναντι στη φτώχεια
Τα υπάρχοντα κονδύλια από τα «διαρθρωτικά ταμεία» της ΕΕ και τα ΕΣΠΑ (προηγούμενο και νέο) επιχειρεί να διαφημίσει η συγκυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός ως μέτρο για την «ανθρωπιστική κρίση», δηλαδή για τη διαχείριση των ακραίων φαινομένων φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
«Η ΕΕ έχει έτοιμα 2 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει σε έργα που θα τονώσουν τη δυναμική οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, θα μειώσουν την ανεργία των νέων και θα βοηθήσουν τους φτωχούς πολίτες», δήλωσε σχετικά ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ.Και βέβαια δεν πρόκειται ούτε καν για νέα κονδύλια, αλλά για τα ήδη προβλεπόμενα, στα προγράμματα του ΕΣΠΑ στο πλαίσιο της στρατηγικής «Ευρώπη 2020», που περιλαμβάνει αφενός μέτρα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, και μαζί μ' αυτά, μέτρα διαχείρισης της εξαθλίωσης. Παραπέρα, κοινοτικές πηγές διευκρίνιζαν πως πρόκειται για προσπάθεια επιτάχυνσης της απορρόφησης υφιστάμενων πόρων, οι οποίοι, για την ώρα, παραμένουν αναξιοποίητοι. «Τα χρήματα δεν πάνε στα κρατικά Ταμεία, αλλά για να στηρίξουν οικονομικά σχέδια που θα προωθούν την κοινωνική συνοχή στην Ελλάδα», επισήμανε ο επικεφαλής της Κομισιόν...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου