Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Παζάρια και δεσμεύσεις για το κεφάλαιο, μνημόνια διαρκείας για το λαό

Η
 παραπέρα συμπίεση στα κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού που σχετίζονται με τις λαϊκές ανάγκες, οι μετατάξεις εμπορευμάτων πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης σε υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ, ο αποτελεσματικός έλεγχος και η «αυτόματη διόρθωση» για τυχόν διαχειριστικές αστοχίες (φορολογικά έσοδα - δαπάνες), η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών από τους φόρους και τα χαράτσια της «μνημονιακής περιόδου», αποτελούν ορισμένες από τις πρώτες δεσμεύσεις που αναλαμβάνει να διεκπεραιώσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Είναι φανερό ότι όλα τα παραπάνω αποτελούν τις πρώτες «τροχιοδεικτικές βολές». Μάλιστα, προκειμένου να εξειδικευτεί η λίστα με τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, ενόψει και της αυριανής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, απέστειλε νέα, συμπληρωματική επιστολή προς τον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ. Στην επιστολή του, ο Γ. Βαρουφάκης ζητάει να ξεκινήσουν άμεσα οι συζητήσεις κυβέρνησης - «θεσμών» (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ) για ένα «Συμβόλαιο για την Ανάκαμψη και την Ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας» (όπως βαφτίζουν τη νέα συμφωνία - μνημόνιο) που θα εφαρμοστεί από τον Ιούλη και προτείνει να διεξάγονται στις Βρυξέλλες οι τεχνικές διαβουλεύσεις για το «πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων» που πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Απρίλη. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε στενή επαφή με τις ελληνικές αρχές, με συζητήσεις τόσο στην Αθήνα, όσο και απευθείας από τις έδρες των οργανισμών, και στο πλαίσιο αυτό η Επιτροπή δηλώνει έτοιμη να στείλει πρόσθετους εμπειρογνώμονες στην Αθήνα εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο». Αυτό δήλωσε, την περασμένη βδομάδα, η εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Π. Μοσκοβισί, Α. Μπράιτχαρτ, υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για ένα τρίτο πακέτο χρηματοδοτικής στήριξης προς την Ελλάδα. Η ίδια τόνισε ότι «επικεντρωνόμαστε τώρα στην εξειδίκευση του καταλόγου των μεταρρυθμίσεων που υπέβαλαν οι ελληνικές αρχές, ώστε να υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς μέχρι τα τέλη Απριλίου».

Φορο-εξαχρείωση

Σε αυτό το φόντο η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με πρόσχημα τη «φοροδιαφυγή», επιδιώκει σε αυτή τη φάση να επιβάλει κλίμα φόβου και καχυποψίας, μέσω ελέγχων που θα διενεργούνται από ανθρώπους με νοοτροπία καταδότη, ρουφιάνου της εφορίας, (θέλουν να καλλιεργήσουν ψυχολογία στα λαϊκά στρώματα ότι είναι δική τους δουλειά να κυνηγούν τάχα τους φοροφυγάδες επειδή τα ίδια πληρώνουν τους φόρους, συγκαλύπτοντας τις τεράστιες φοροαπαλλαγές στους αστούς και στα ανώτερα μεσαία στρώματα), βάζοντας στο στόχαστρο βασικά τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, συγκροτείται σώμα από «μη επαγγελματίες», το οποίο θα ανανεώνεται σε μικρά χρονικά διαστήματα. Οι «ελεγκτές» θα συμπεριφέρονται ως πελάτες, για λογαριασμό των φορολογικών αρχών, ενώ θα είναι καλωδιωμένοι με μικρόφωνο και κάμερα. «Ελεγκτές» θα μπορούν να είναι και τουρίστες (προφανώς για λόγους «αμεροληψίας»). Πρόκειται για επιχείρηση εξαχρείωσης και διαμόρφωσης κλίματος φόβου, αναξιοπρέπειας και πίεσης ιδιαίτερα για τους αυτοαπασχολούμενους, που θα αδυνατούν να ανταποκριθούν στη φοροληστεία με τους έως τώρα νόμους που θα ισχύουν εσαεί, όπως και τα αντιλαϊκά μνημόνια διαρκείας.

Χρηματοδοτικό κενό

Την ίδια ώρα, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και στο πλαίσιο της πρόσφατης αντιλαϊκής συμφωνίας στο Γιούρογκρουπ, δεσμεύεται να αποπληρώνει τα δάνεια των μεγαλοπιστωτών (Ευρωζώνη και ΔΝΤ) στο«ακέραιο και εγκαίρως». Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) ανταποκρίθηκε στην προχτεσινή «χρηματοδοτική υποχρέωση» ύψους 310 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ μετά το «σάρωμα» των αποθεματικών δημόσιων φορέων στο οποίο προχώρησε τις τελευταίες μέρες η συγκυβέρνηση, μέσω τουαναγκαστικού εσωτερικού δανεισμού. Μέχρι το τέλος του Μάρτη «τρέχουν» πρόσθετες υποχρεώσεις για ακόμη 1,3 δισ. ευρώ προς τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και έπεται συνέχεια. Σε αυτό το πλαίσιο, και η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων «μνημονιακών» φόρων (εθνικό χρέος, λέει η συγκυβέρνηση!)προορίζεται μέχρι και την τελευταία δεκάρα για την αποπληρωμή των μεγαλοπιστωτών.

Και βέβαια, οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, όχι μόνο δεν αποτελούν «κεραυνό εν αιθρία», αντίθετα ήταν και αναμενόμενες και απόλυτα σύμφωνες με το κανονιστικό πλαίσιο και τις γενικότερες αντιλαϊκές συμφωνίες που ισχύουν στη λυκοσυμμαχία της Ευρωζώνης και της ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά το κρίσιμο, για το κεφάλαιο, ζήτημα χρηματοδότησης του ελληνικού κράτους, των ελληνικών τραπεζικών και άλλων επιχειρηματικών ομίλων, οι αποφάσεις της ΕΚΤ, όπως ανακοινώθηκαν από τον πρόεδρό της, Μ. Ντράγκι, συνοψίζονται στους παρακάτω άξονες:

1. Απορρίφθηκε το αίτημα της συγκυβέρνησης και της Τράπεζας της Ελλάδας σχετικά με την αύξηση του πλαφόν (15 δισ. ευρώ) που ισχύει στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων. Πρόκειται για εξαιρετικά βραχυπρόθεσμες εκδόσεις κρατικού χρέους, μέσω των οποίων καλύπτονται οι υποχρεώσεις προς τις τράπεζες για προηγούμενα δάνεια. Ο Μ. Ντράγκι ξεκαθάρισε πως η ΕΚΤ δεν είναι «πολιτικό ίδρυμα», προσθέτοντας ότι «οι κανόνες απαγορεύουν την έμμεση ή άμεση χρηματοδότηση ενός κράτους».

2. Τα «αδιαβάθμητα» ελληνικά κρατικά ομόλογα δεν γίνονται αποδεκτά ως «εγγύηση», προκειμένου να αποδοθούν κεφάλαια από τα προγράμματα «ποσοτικής χαλάρωσης». Και βέβαια, το ίδιο ισχύει και για τα κάθε είδους «επιλέξιμα» ιδιωτικά χρεόγραφα. Σύμφωνα με τον Μ. Ντράγκι, η ΕΚΤ«έχει δανείσει μέχρι σήμερα στην Ελλάδα 100 δισ. ευρώ» (μέσω ELA και απευθείας από την ΕΚΤ). Επιπλέον, επανέλαβε ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί μέχρι τον Ιούλη ή τον Αύγουστο να προχωρήσει σε αγορές ελληνικών τίτλων στο πλαίσιο του προγράμματος «χαλάρωσης», δεδομένου - εκτός των άλλων - ότι ήδη οι τίτλοι που κατέχει υπερβαίνουν το όριο που τέθηκε (για την αγορά χρέους) ανά κράτος (33%) και έτσι θα πρέπει πρώτα να γίνουν αποπληρωμές χρέους και μετά οι αγορές. Σε κάθε περίπτωση, η «επιλεξιμότητα» συνδέεται με την ολοκλήρωση της αντιλαϊκής αξιολόγησης.

3. Η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, μέσω του «έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας» (ELA), ενισχύθηκε κατά 500 εκατ. ευρώ (στα 68,8 δισ. ευρώ), έναντι αιτήματος για αύξηση ύψους 2 δισ. ευρώ που υπέβαλε, σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα της Ελλάδας.

Η "πρώτη δέσμη"

Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς κύκλους, η «πρώτη δέσμη» των μεταρρυθμίσεων ενόψει της ολοκλήρωσης της συμφωνίας, τον Απρίλη, περιλαμβάνει τους παρακάτω 7 άξονες:
  • Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Προβλέπεται ρητά η πλήρης λειτουργία του (αδρανούς σήμερα)Δημοσιονομικού Συμβουλίου. Το συγκεκριμένο όργανο, με το μανδύα του «ανεξάρτητου φορέα», εντοπίζει έγκαιρα τυχόν δημοσιονομικές αποκλίσεις και «ανισορροπίες», ενεργοποιώντας τους«αυτόματους μηχανισμούς διόρθωσης», που σημαίνουν νέα μέτρα είτε ως προς το σκέλος μείωσης των κρατικών κονδυλίων, είτε αύξησης των αντιλαϊκών φόρων ή συνδυασμό αυτών. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, το «Συμβούλιο» θα συμβάλει στην εξάλειψη μιας «πιθανής τάσης για πρωτογενές έλλειμμα». Είναι, δηλαδή, φανερός ο επιχειρούμενος εμπαιγμός, καθώς ο συγκεκριμένος «θεσμός» έχει πολύ ευρύτερες αρμοδιότητες. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι σε προηγούμενη λίστα, η συγκυβέρνηση έκανε λόγο και για συγκρότηση «φορολογικού συμβουλίου», το οποίο αποτελεί πρόταση που έχει βάλει στο αντιλαϊκό τραπέζι η πλευρά του ΔΝΤ...
  • Κατάρτιση κρατικού προϋπολογισμού: Αναφέρεται, χαρακτηριστικά, ότι θα υπάρξουν «βελτιώσεις» που θα περιλαμβάνουν τα ανώτατα όρια στις δαπάνες ώστε «να ενισχυθεί η τήρηση του προϋπολογισμού στη διάρκεια του έτους». Είναι φανερό ότι πρόκειται για έναν ακόμη ευφημισμό, προκειμένου να συσκοτίσουν την πολιτική δραστικής συρρίκνωσης των κρατικών κονδυλίων για λαϊκές ανάγκες.
  • «Πάταξη φοροδιαφυγής»: Συγκροτείται σώμα από «μη επαγγελματίες», το οποίο θα ανανεώνεται σε μικρά χρονικά διαστήματα. Οι «ελεγκτές» θα συμπεριφέρονται ως πελάτες, για λογαριασμό των φορολογικών αρχών, ενώ θα είναι καλωδιωμένοι με μικρόφωνο και κάμερα. Το μέτρο αυτό εφαρμόζεται ήδη στις ΗΠΑ, από όπου φαίνεται ότι το «αλίευσε» η συγκυβέρνηση.
  • Ληξιπρόθεσμες οφειλές: Στόχος είναι η είσπραξη των φόρων και των άλλων χαρατσιών που επιβλήθηκαν στα εργατικά - λαϊκά στρώματα κατά τη «μνημονιακή» περίοδο. Οι σχετικές ρυθμίσεις, δήθεν «διευκόλυνσης», αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή, ενώ κινούνται στην ίδια λογική με αυτές που ήδη ισχύουν.
  • Τζόγος στο διαδίκτυο: Λόγος γίνεται για πώληση αδειών σε «παρόχους ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών σε εύλογη τιμή». Σύμφωνα με τη συγκυβέρνηση, τα φορολογικά έσοδα από τη συγκεκριμένη κατηγορία μπορεί να ξεπεράσουν τα 500 εκατ. ευρώ το χρόνο, με προϋπόθεση ότι θα υπάρχουν «έλεγχοι» και συμφωνίες που θα περιορίσουν τον παράνομο διασυνοριακό τζόγο.
  • «Γραφειοκρατία» στο Δημόσιο: Ως πρώτο βήμα «καλής θέλησης» εισάγεται νομοθεσία που θα απαγορεύει στις υπηρεσίες να ζητούν έγγραφα που ήδη υπάρχουν εντός της ίδιας ή άλλης δημόσιας υπηρεσίας.
  • Ισοδύναμα μέτρα: Προκειμένου να καλυφθεί το «κόστος» για τα μέτρα διαχείρισης της «ανθρωπιστικής κρίσης», προβλέπονται η μείωση του λειτουργικού κόστους των υπουργείων κατά 60,9 εκατ. ευρώ και η διαμόρφωση νέου συστήματος ανάθεσης δημόσιων διαγωνισμών, που αναφέρεται ότι θα αποφέρει εξοικονομήσεις ύψους 140 εκατ. ευρώ.

Επεται συνέχεια

«Η πολιτική του ΦΠΑ θα εξορθολογιστεί σε σχέση με τους συντελεστές και θα εκσυγχρονιστεί με τρόπο που θα μεγιστοποιεί τα πραγματικά έσοδα χωρίς αρνητική επίπτωση στην κοινωνική δικαιοσύνη,και με σκοπό να περιοριστούν οι εξαιρέσεις, εξαλείφοντας ταυτόχρονα τις παράλογες εκπτώσεις», τονίζεται χαρακτηριστικά στην αρχική λίστα που απέστειλε η συγκυβέρνηση στο πλαίσιο της «τμηματικής ολοκλήρωσης» της αντιλαϊκής συμφωνίας στο Γιούρογκρουπ. Η πολιτική αυτή θα εξειδικευτεί στη συνέχεια με την κατάθεση νομοσχεδίου. Ωστόσο, οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί (ΟΟΣΑ, ΔΝΤ, Κομισιόν) ήδη έχουν υποδείξει μέτρα για την «ενοποίηση» των συντελεστών ΦΠΑ, σε μια εξέλιξη που θα απογειώσει τη φορο-ληστεία που επιβάλλεται μέσω του ΦΠΑ πάνω σε κατηγορίες εμπορευμάτων μαζικής λαϊκής κατανάλωσης.

-- Η κυβέρνηση δεσμεύεται «να εκσυγχρονίσει τον κώδικα φορολογίας εισοδήματος και να εξαλείψει εξαιρέσεις του φορολογικού κώδικα και να τις αντικαταστήσει, όταν είναι απαραίτητο, με μέτρα που θα ενισχύουν την κοινωνική δικαιοσύνη». Οι «εξαιρέσεις», για τις οποίες κόπτονται, αφορούν σε κατηγορίες φοροελαφρύνσεων λαϊκών οικογενειών. Η «αντικατάστασή» τους, και μάλιστα «όταν είναι απαραίτητο», αφορά στη διαχείριση φαινομένων απόλυτης φτώχειας, ακριβώς στη λογική που διαπερνά και τα κάθε είδους «κοινωνικά» επιδόματα.

-- Νέο ψαλίδι προβλέπεται στις δαπάνες για τη δημόσια Υγεία. Οπως επισημαίνεται, «η κυβέρνηση σκοπεύει να βάλει στο τραπέζι συγκεκριμένες προτάσεις σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τον ΟΟΣΑ».

Μετά και από όλες τις αντιλαϊκές περικοπές της προηγούμενης περιόδου, αναφέρεται ρητά ότι «οι ελληνικές αρχές θα ελέγξουν δαπάνες σε κάθε τομέα κυβερνητικών δαπανών». Μάλιστα, ως παράδειγμα αναφέρονται ΠαιδείαΑμυναΜεταφορέςΟΤΑκοινωνικά επιδόματα. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι φανερό ότι δρομολογείται η κατάθεση συμπληρωματικών μέτρων για το 2015...

-- Προαναγγέλλονται μέτρα εξοικονόμησης κόστους, μέσω μιας ενδελεχούς επανεξέτασης των δαπανών κάθε υπουργείου και του εξορθολογισμού των μη μισθολογικών και μη συνταξιοδοτικών δαπανών. Σε αυτό το πλαίσιο, δρομολογούνται άμεσα οι περικοπές των κάθε είδους επιδομάτων στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου