Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Μόνιμα μνημόνια για τις ανάγκες των μονοπωλίων

"Η διαθεσιμότητα αυτής της Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης εξαρτάται από τη συμμόρφωση της Ελλάδας με τα μέτρα που εκτίθενται στο Μνημόνιο"...
Αυτό αναφέρεται ρητά στους όρους της «δανειακής σύμβασης»που έχει υπογραφεί ανάμεσα στο ελληνικό κράτος και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ). Η 4μηνη επέκταση της δανειακής σύμβασης με την πλευρά της ΕΕ («Extension of the Master Financial Assistance Facility Agreement») φέρει φαρδιά - πλατιά την υπογραφή της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ,στο πλαίσιο της συμφωνίας - απόφασης στο Γιούρογκρουπ της 20ής Φλεβάρη.
Οι δύο αντιλαϊκές συμφωνίες (δανειακή σύμβαση - μνημόνιο) είναι άρρηκτα δεμένες μεταξύ τους. Οι εκταμιεύσεις έχουν όρο και προϋπόθεση την ολοκλήρωση των εκάστοτε αξιολογήσεων από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, μέσω των διαδοχικών «επικαιροποιήσεων» της αντιλαϊκής πολιτικής. Αυτή ακριβώς η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και σήμερα.
Σύμφωνα με την απόφαση του Γιούρογκρουπ της 20ής Φλεβάρη, ο σκοπός της 4μηνης επέκτασης είναι η «επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης βάσει των συνθηκών στην τρέχουσα συμφωνία»,δηλαδή το γνωστό μνημόνιο. Η απόφαση αυτή δεν ήρθε για ψήφιση στην Ελληνική Βουλή (και ακόμα δεν έχει έρθει ούτε καν για «ενημέρωση»). Πέρα από την 4μηνη παράταση, συμφωνήθηκε ότι τα κεφάλαια ύψους 10,93 δισ. ευρώ, που ήταν διαθέσιμα στο «μαξιλάρι» (buffer) του ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, θα επιστρέφονταν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), «άνευ δικαιωμάτων τρίτων για τη διάρκεια της επέκτασης». Ετσι, σε συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας, «εσωτερικού δανεισμού» και υφαρπαγής των διαθεσίμων από τα ασφαλιστικά ταμεία, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, με Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 26/2/2015) επέστρεψε αυτά τα κεφάλαια.
Το ίδιο το κείμενο της τρέχουσας δανειακής σύμβασης, μαζί με τις τροποποιήσεις και τις παρατάσεις, ανάμεσα σε άλλα, προβλέπει:
-- Ρητή παραίτηση της ελληνικής κυβέρνησης από κάθε ασυλία για τα περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού κράτους. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται και στη συμφωνία με την ...«εθνικά υπερήφανη» συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, «η Ελλάδα, η Τράπεζα της Ελλάδας και το ΤΧΣ παραιτούνται αμετάκλητα και άνευ όρων από οποιαδήποτε ασυλία, της οποίας είναι ή ενδέχεται να καταστούν δικαιούχοι όσον αφορά τα περιουσιακά τους στοιχεία». Σε αυτό το πλαίσιο, οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί έχουν νομικό «δικαίωμα» να προχωρήσουν σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων του Ελληνικού Δημοσίου.
-- Η επίλυση τυχόν διαφορών «διέπεται και ερμηνεύεται σύμφωνα με το Αγγλικό Δίκαιο» και θα «υπόκειται στην αποκλειστική αρμοδιότητα των δικαστηρίων του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου».
-- Ειδικές νομικές ρήτρες για το καθεστώς «ετεροδικίας». Για τις τυχόν «διαφορές», που μπορεί και να τους προκύψουν μελλοντικά, θα αποφασίζει κατ' αρχάς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, σύμφωνα με το «χρηματιστηριακό δίκαιο»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου