Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Ετοιμάζει μηχανισμό επιστροφής των ενισχύσεων του 2009!

Την προαναγγελία έκανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, μιλώντας στη Βουλή
Το μηχανισμό, μέσω του οποίου σκοπεύει να απαιτήσει και να εισπράξει τις ενισχύσεις που απέσπασαν οι αγρότες το 2009 από την τότε κυβέρνηση της ΝΔ, ετοιμάζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Οι ενισχύσεις αυτές ανέρχονται σε 327 εκατ. ευρώ και αφορούν περίπου 700.000 αγρότες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΓΑ, 270.000 αγρότες έλαβαν ποσά έως 100 ευρώ, 429.920 έλαβαν ποσά έως 500 ευρώ και μόλις 80 μεγαλοαγρότες εισέπραξαν από 30.000 έως 100.000 ευρώ. Είναι φανερό, επομένως, ότι τυχόν απαιτήσεις για επιστροφή των χρημάτων θα πλήξουν και πολλούς φτωχούς και μεσαίους αγρότες που είναι καταχρεωμένοι, αντιμετωπίζουν ζήτημα επιβίωσης και από πάνω μπορεί να τους ζητήσουν ακόμα και τα ψίχουλα που πήραν.
Μιλώντας την περασμένη Τρίτη στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, όπου συζητείται το σχέδιο νόμου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με θέμα «Βοσκήσιμες γαίες Ελλάδας και άλλες διατάξεις», ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Β. Αποστόλου, προανήγγειλε τη δημιουργία από την κυβέρνηση του αναγκαίου μηχανισμού συμμόρφωσης με τις αποφάσεις της Κομισιόν, που ζητάει την επιστροφή των ενισχύσεων, χαρακτηρίζοντάς τες «παράνομες».
Οπως είπε ο Β. Αποστόλου, «οι ανακτήσεις, δυστυχώς, είναι ένα θέμα το οποίο θα το συζητήσουμε κι άλλες φορές, αλλά επειδή είμαστε υποχρεωμένοι, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, να δείξουμε στους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι κάτι κάνουμε στο μεγάλο πρόβλημα που έχει προκύψει με τις ανακτήσεις και τους καταλογισμούς, θα προσθέσουμε παράγραφο στο ν. 4002, για να συμπληρωθεί και η δυνατότητα ανάκτησης από φυσικά πρόσωπα.
Αυτό δε σημαίνει ότι αύριο στέλνουμε (σ.σ. ειδοποιητήρια) για να ανακτήσουμε από φυσικά πρόσωπα. Είναι διαδικασίες που, εκ των πραγμάτων, είμαστε υποχρεωμένοι στη συζήτηση που κάνουμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταθέσουμε από την πλευρά μας κάποια πρόοδο σε αυτή την προσπάθεια».
Στη συνέχεια, έγινε ακόμα πιο σαφής και είπε: «(...) πρέπει εμείς από τη δική μας πλευρά να κάνουμε μερικές κινήσεις και μερικές κινήσεις είναι να θεσμοθετήσουμε (...) Εδώ θα προβλέπονται όλες οι διαδικασίες. Με νόμο θα αποφασίζουμε και επειδή όταν θα έρθει η ώρα - γιατί θα έρθει η ώρα - και μας ζητήσουν από ονόματα ανακτήσεις, εκεί θα δούμε πώς θα μεθοδεύσουμε να αναζητήσουμε από αυτούς που πήραν τα πολλά λεφτά, διότι αυτός είναι ο βασικός μας στόχος».
Σ' αυτή την κατεύθυνση, ζήτησε τη συναίνεση και των άλλων κομμάτων «που κυβέρνησαν τη χώρα και ήταν υπεύθυνα για τις ανακτήσεις», λέγοντας ότι «μαζί θα το ανακοινώσουμε, μαζί θα το αποφασίσουμε, γιατί διαφορετικά οι ποινές μπορεί να φτάσουν και μέχρι ημερήσιο καταλογισμό»... Η προσπάθεια, βέβαια, του υπουργού να διαχωρίσει αυτούς που εισέπραξαν πολλά από αυτούς που πήραν λίγα, είναι για τα μάτια του κόσμου, αφού είναι βέβαιο ότι ο πέλεκυς των εκβιασμών θα πέσει ξανά σε εκείνους που δυσκολεύονται περισσότερο να πληρώσουν και οι οποίοι ούτως ή άλλως τα βγάζουν πέρα δύσκολα από την ενασχόλησή τους με την αγροτική παραγωγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου