Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

Δυναμική κινητοποίηση αγροτών σε Καρδίτσα

Μια καλή αρχή, που αποτελεί προμήνυμα και πρόκριμα για την επιτυχία των συντονισμένων, πανελλαδικά, αγροτικών κινητοποιήσεων που αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές του Δεκέμβρη, αποτέλεσε το σημερινό συλλαλητήριο στην πόλη της Καρδίτσας.
Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ), μικρομεσαίοι αγρότες ξεκίνησαν, με δεκάδες τρακτέρ, από τα χωριά τους για την πόλη. Κορνάροντας, μπήκαν στην πλατεία Πλαστήρα, όπου και παρέταξαν τα μηχανήματά τους. Μαζί τους στο χώρο της συγκέντρωσης βρέθηκαν εργαζόμενοι και επαγγελματοβιοτέχνες της πόλης, εκφράζοντας την ενεργό συμπαράστασή τους στο δίκαιο αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς του νομού. Την παρουσία τους δήλωσαν και εκπρόσωποι πολλών μαζικών φορέων, όπως του Συνδικάτου Οικοδόμων, του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων, του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ, του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας, του ΝΤ Καρδίτσας της ΑΔΕΔΥ, του Εμπορικού Συλλόγου, της Ομοσπονδίας ΕΒΕ, της ΕΛΜΕ, του Συλλόγου Γυναικών, καθώς και εκπρόσωποι των ΤΕ Πόλης και Υπαίθρου Καρδίτσας του ΚΚΕ.
Είναι, άλλωστε, χαρακτηριστικά όσα είπε στο χαιρετισμό της, ανοίγοντας τη συγκέντρωση, η Χαρά Κούτρα, μέλος της διοίκησης του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Καρδίτσας, στέλεχος του ΠΑΜΕ: «Έχουμε», τόνισε, «κοινό εχθρό, την αντεργατική - αντιαγροτική - αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Γι' αυτό εργαζόμενοι, μικρομεσαίοι αγρότες, μικροί ΕΒΕ, νέοι και γυναίκες των λαϊκών οικογενειών πρέπει να δώσουμε κοινό αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής».
Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Κώστα Τζέλλα, γγ της ΕΟΑΣΚ και στη συνέχεια -κι ενώ οι συγκεντρωμένοι φώναζαν συνθήματα όπως «Αγρότη, πολέμα, σου πίνουνε το αίμα», «Αγροτιά - εργατιά μια φωνή και μια γροθιά»- στο βήμα ανέβηκε ο Βαγγέλης Μπούτας, πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ, ο οποίος στην ομιλία του, ανάμεσα στα άλλα, υπογράμμισε: «Με τον αγώνα μας απαντάμε στην επίθεση που δεχόμαστε από την ΕΕ και την κυβέρνηση. Μια επίθεση που στόχο έχει να μας ξεριζώσουν. Απαντάμε στα ψέματα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και των άλλων κομμάτων, που ενώ ψήφιζαν τα μνημόνια, έταζαν μετά ισοδύναμα και αντισταθμιστικά και ελαφρυντικά μέτρα. Ψάχνουμε να τα βρούμε αυτά τα μέτρα και δεν τα βλέπουμε πουθενά.
Ο δε πρωθυπουργός είπε ότι με την ψήφο τους οι αγρότες του έδωσαν "το πράσινο φως" για να εφαρμόσει τα σκληρά αντιαγροτικά μέτρα. Όχι, κανένας αγρότης, όποιο κόμμα κι αν ψήφισε, δεν έδωσε "πράσινο φως" στον κ. Τσίπρα για να τον ξεριζώσει.
Εμείς ξέρουμε ότι στο πρόσωπο της κυβέρνησης της "πρώτης φοράς Αριστερά", βρήκαν τον παπά για να θάψει όσους από τους μικρομεσαίους αγρότες "είμαστε ακόμα ζωντανοί", παρότι πέρασαν από πάνω μας δυο μνημόνια και, κυρίως, το μόνιμο μνημόνιο που ισχύει για την αγροτιά και είναι η Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, που συναποφασίζουν και εφαρμόζουν, χρόνια τώρα, οι ελληνικές κυβερνήσεις. Με τους αγώνες που κάναμε όλα αυτά τα χρόνια πήραμε μια παράταση ζωής κι έρχεται τώρα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να μας αποτελειώσει. Ξέρουμε πως τούτοι εδώ οι κυβερνώντες είναι αποφασισμένοι να ψηφίσουν και να εφαρμόσουν όλα όσα έχουν υπογράψει και δεσμευτεί. Ταυτόχρονα, όμως, πιστεύουμε ότι με τον αγώνα μας, σε συμμαχία μας με τη εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, μπορούμε να τους εμποδίσουμε».
Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις κατηγορίες της κυβέρνησης προς τους αγρότες ότι δεν πληρώνουν φόρους, αφού επισήμανε ότι αυτές είναι συκοφαντικές και αποσκοπούν στο να καλλιεργήσουν το λεγόμενο κοινωνικό αυτοματισμό, όπως έκαναν και οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι οι μικρομεσαίοι αγρότες, εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής που εφαρμόζεται, έχουν πολύ μικρό εισόδημα και, άρα, μικρή φοροδοτική δυνατότητα, ενώ ό,τι τους αναλογεί το καταβάλλουν. Βεβαίως -πρόσθεσε- ζητάμε αφορολόγητο 30.000 ευρώ για κάθε αγροτική οικογένεια και οι μεγαλοααγρότες και οι επιχειρηματίες του αγροτικού τομέα που έχουν μεγάλα κέρδη να φορολογηθούν και μάλιστα με συντελεστή φορολόγησης 45%.
Μετά το τέλος της ομιλίας ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ν. Ικονίου διάβασε το ψήφισμα της συγκέντρωσης το οποίο εγκρίθηκε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου