Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Στήνουν μπλόκα με τρακτέρ οι Θεσσαλοί αγρότες

Η αρχή θα γίνει την Πέμπτη, 3 Δεκέμβρη, μέρα πανεργατικής απεργίας, από το Δέλτα στην Καρδίτσα
Από την σύσκεψη στον Παλαμά Καρδίτσας
Από την Πέμπτη, 3 Δεκέμβρη, μέρα της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας, οι μικρομεσαίοι αγρότες της Θεσσαλίας κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις που άρχισαν στις αρχές Νοέμβρη, στήνοντας με τα τρακτέρ τους μπλόκα σε κομβικά σημεία των τεσσάρων θεσσαλικών νομών. Την ίδια μέρα, οι αγρότες της περιοχής θα πάρουν μέρος στις απεργιακές συγκεντρώσεις που θα γίνουν στις πρωτεύουσες των νομών και σε επαρχιακές πόλεις.
Οι μικρομεσαίοι αγρότες του νομού Καρδίτσας έχουν ήδη πάρει απόφαση για μπλόκο στο Δέλτα. Στα Φάρσαλα, τα τρακτέρ θα έχουν βγει από την προηγούμενη μέρα, Τετάρτη 2 Δεκέμβρη, για να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο που έχει προγραμματιστεί για τις 11 το πρωί στην κεντρική πλατεία κι ανάλογες αποφάσεις αναμένεται να παρθούν στις συσκέψεις που προγραμματίζει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα στις άλλες επαρχίες της Λάρισας, καθώς και στους νομούς Τρικάλων και Μαγνησίας. Από αύριο Κυριακή, τα τρακτέρ θα είναι στις πλατείες των χωριών, ζεσταίνοντας τις μηχανές για την πορεία προς τα σημεία των μπλόκων.
Την επόμενη Κυριακή, 6 Δεκέμβρη, θα πραγματοποιηθεί στον Παλαμά Καρδίτσας σύσκεψη της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων, η οποία θα πάρει αποφάσεις για πανελλαδικό συντονισμό των αγροτικών κινητοποιήσεων, καθορίζοντας και τις αναβαθμισμένες μορφές πάλης.
Πρόγραμμα δράσης
Η μαζικότητα ήταν το στοιχείο που ξεχώρισε
στην πανθεσσαλική σύσκεψη των αγροτών
Οι αποφάσεις, για κλιμάκωση του αγώνα στη Θεσσαλία, πάρθηκαν στην ιδιαίτερα μαζική πανθεσσαλική αγροτική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προχτές βράδυ στην αίθουσα του Δήμου Παλαμά, στην Καρδίτσα, με πρωτοβουλία των Ενωτικών Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων των θεσσαλικών νομών, που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΥ.
Στη σύσκεψη, όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι δεκάδων Αγροτικών Συλλόγων, πάρθηκε επίσης απόφαση να ζητηθεί συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου, για τις 4 ή τις 5 Δεκέμβρη, όπου οι εκπρόσωποι του οργανωμένου αγωνιστικού αγροτικού κινήματος θα θέσουν το πλαίσιο των αγροτικών διεκδικήσεων.
Αποφασίστηκε, ακόμα, παράλληλα με το στήσιμο των μπλόκων να οργανωθούν αγωνιστικές κινητοποιήσεις στη ΔΕΗ και στις τράπεζες, για να δοθεί αγωνιστική απάντηση στις απειλές που εκτοξεύονται για κόψιμο του ηλεκτρικού ρεύματος και για κατάσχεση σπιτιών και χωραφιών όσων χρωστούν λογαριασμούς και δάνεια κι αδυνατούν να τα ξεπληρώσουν. Αλλά και στις Εφορίες για να καταγγελθεί η φορολογική επιδρομή σε βάρος της αγροτιάς που εξαπολύουν ΕΕ και συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με το τρίτο μνημόνιο.
Να μεγαλώσει η πίεση στην κυβέρνηση
Μιλώντας στη σύσκεψη ο Β. Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ), χαρακτήρισε «μονόδρομο για τους μικρομεσαίους αγρότες την κλιμάκωση του αγώνα», επισημαίνοντας ότι στον προϋπολογισμό που θα έρθει για ψήφιση στη Βουλή αυτές τις μέρες προβλέπεται, ως πρώτη δόση, αύξηση του συντελεστή φορολόγησης από το 13% στο 20% και της προκαταβολής φόρου από το 27,5%, στο 75%, έως και τριπλασιασμός των εισφορών του ΟΓΑ, μείωση κατά 50% της επιστροφής ΕΦΚ πετρελαίου, ενώ ήδη έχει αυξηθεί στο 23% ο ΦΠΑ για τα αγροτικά μέσα και εφόδια, έχει επιβληθεί ΕΝΦΙΑ και στα χωράφια κ.λπ.
«Ζητούμε εδώ και τώρα να αρθούν τα μέτρα που ψηφίστηκαν και όσα πρόκειται να ψηφιστούν, που δεν μας αφήνουν να ζήσουμε και να καλλιεργήσουμε τη γη μας», είπε ο Κ. Τζέλλας, Γραμματέας της ΕΟΑΣΚ, υπογραμμίζοντας ότι η μαζικότητα της σύσκεψης απηχεί τις αγωνιστικές διαθέσεις της μικρομεσαίας αγροτιάς και ότι όσο μεγαλύτερη θα είναι η συμμετοχή στην πάλη, τόσο θα αυξάνεται η πίεση προς την κυβέρνηση.
«Σε όλη την Ελλάδα πρέπει να "σηκωθούν" εστίες αντίστασης, ώστε να μπορέσουμε να πιέσουμε για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας που εκφράζουν τη συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών και κτηνοτρόφων», σημείωσε ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, τονίζοντας την ανάγκη της κοινής δράσης των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων με τους εργαζομένους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, με τα οποία έχουν κοινά συμφέροντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου