Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015

Ο αγώνας για την επιβίωση προϋποθέτει σύγκρουση με κυβέρνηση και ΚΑΠ

Βαγγέλης Μπούτας
Καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη ο νέος γύρος των αγροτικών κινητοποιήσεων, με προοπτική κλιμάκωσης και πανελλαδικού συντονισμού στις αρχές Δεκέμβρη, ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τον Βαγγέλη Μπούτα, πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας και μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων, που πρωτοστατεί στους αγώνες των αγροτών.
***
-- Γιατί οι αγρότες βγαίνουν στους δρόμους;
-- Επειδή αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης και έχουν καταλάβει πως αν δεν αγωνιστούν δεν θα το λύσει κανένας σωτήρας. Με το εισόδημα που βγάζουμε από τη δουλειά μας και τα βάρη που μας φορτώνει η αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, δεν τα βγάζουμε πέρα. Πάρα πολλές αγροτικές οικογένειες έχουν φτάσει στο σημείο να μην έχουν εξασφαλισμένο το καθημερινό φαΐ και να πεινάνε.
Βέβαια, δεν είμαστε μόνο εμείς που υποφέρουμε, είναι και πολλοί άλλοι. Οι άνεργοι που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα. Οι εργαζόμενοι που τους πετσόκοψαν τα μεροκάματα και δεν τους πληρώνουν τα δεδουλευμένα. Οι συνταξιούχοι που καλούνται να ζήσουν με συντάξεις πείνας. Οι μικροβιοτέχνες και οι μικρέμποροι που κινδυνεύουν, ανά πάσα στιγμή, με «λουκέτο». Οι νέοι που δυσκολεύονται να σπουδάσουν και όσοι το καταφέρουν δε βρίσκουν δουλειά.
Ολα τα λαϊκά στρώματα υποφέρουν από την πολιτική που εφαρμόζεται. Ε, λοιπόν, ας βγούμε όλοι μαζί στον αγώνα! Οι εργαζόμενοι απεργούν στις 12 Νοέμβρη και στις απεργιακές τους συγκεντρώσεις θα πάμε και οι αγρότες. Ας συγκροτήσουμε τη μεγάλη λαϊκή συμμαχία για να ανατρέψουμε την πολιτική που μας καταστρέφει.
-- Προβλήματα οι αγρότες είχαν πάντα. Τι το καινούργιο προστέθηκε τώρα;
-- Πάντα υπάρχουν προβλήματα και πάντα υπάρχουν αγώνες. Ιδιαίτερα στην τελευταία 20ετία το κίνημα των μικρομεσαίων αγροτών έχει δώσει πολλές και σκληρές μάχες με την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ. Αυτά που προστίθενται είναι τα νέα μέτρα του τρίτου μνημονίου και της νέας ΚΑΠ της ΕΕ.
Τέτοια είναι οι περικοπές στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις, που θα φτάσουν, συνολικά, έως το 50%, μέχρι το 2019 και νέοι περιορισμοί στην παραγωγή, η κατάργηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Καυσίμων, ο τριπλασιασμός, σχεδόν, του ύψους των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ, τα μέτρα της φοροληστείας, με φορολόγηση από το πρώτο ευρώ στο συνολικό αγροτικό εισόδημα, χωρίς το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ για επιδοτήσεις/ενισχύσεις και μάλιστα με συντελεστή 26%.
Ηρθε η κυβέρνηση της «πρώτη φορά Αριστεράς» να κάνει «τη βρώμικη δουλειά». Μαζί με την ΕΕ, να εξοντώσει όσους μικρομεσαίους αγρότες απόμειναν στη χώρα μας, αφού κατάφεραν να γλιτώσουν από το μεγάλο δρεπάνι της ΚΑΠ και τα δύο προηγούμενα μνημόνια.
Αν αυτά τα νέα μέτρα περάσουν και εφαρμοστούν - και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει τα πάντα για να το πετύχει - τότε δε θα μείνει κανένας μικρομεσαίος αγρότης. Η ΕΕ και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θέλουν να μας αποτελειώσουν. Και δεν πρόκειται να μας ξεγελάσουν με τα ψεύτικα και παραπλανητικά λόγια για «ισοδύναμα», «αντισταθμιστικά», «ελαφρυντικά» μέτρα που ακούμε από τον κ. Τσίπρα και τους υπουργούς του, αλλά δεν τα βλέπουμε πουθενά.
-- Γιατί λέτε ότι θέλουν να σας αποτελειώσουν;
-- Στόχος της πολιτικής τους είναι η γη και η παραγωγή να φύγουν ακόμα πιο γρήγορα από τα χέρια των μικρομεσαίων αγροτών και να περάσουν, ολοκληρωτικά, σε λίγους μεγαλοαγρότες κι επιχειρηματίες του αγροτικού τομέα, σε τραπεζικούς ομίλους και μεγαλοεξαγωγικές εταιρείες. Να γίνει ακόμα μεγαλύτερη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας, ώστε να αυξηθούν τα κέρδη των μονοπωλίων που δρουν σ' αυτόν.
Οι μικρομεσαίοι αγρότες στεκόμαστε εμπόδιο σ' αυτήν τη διαδικασία και γι' αυτό θέλουν να μας βγάλουν από τη μέση. Αντιδρούμε κι αντιστεκόμαστε όχι μόνο για να υπερασπιστούμε τα δικά μας συμφέροντα, αλλά και τα συμφέροντα των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων που έχουν ανάγκη από αγροτικά προϊόντα φτηνά και ποιοτικά, τα οποία μπορούμε να παράγουμε οι μικρομεσαίοι αγρότες, κι όχι από τα μεταλλαγμένα και τα βλαβερά προϊόντα που διακινούν τα μονοπώλια και οι πολυεθνικές στο χώρο των τροφίμων.
-- Η κυβέρνηση λέει ότι οι αγρότες δεν πληρώνουν φόρους. Μάλιστα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έβγαλε «φιρμάνι» με στοιχεία που δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία τους δηλώνει πολύ μικρό ή και μηδαμινό φορολογητέο εισόδημα και έτσι πληρώνει πολύ λίγο, ή και καθόλου φόρο. Κι αφήνει, σαφώς, να εννοηθεί ότι οι αγρότες κλέβουν από την εφορία. Πώς το σχολιάζετε;
-- Το πρώτο που έχω να πω είναι πως στόχος των κυβερνητικών κατηγοριών είναι να φέρουν σε αντιπαράθεση τους αγρότες με τα άλλα λαϊκά στρώματα, ώστε να μην έχει τη λαϊκή συμπαράσταση που χρειάζεται, οπωσδήποτε, ο αγώνας μας. Επιχειρούν να περάσουν την ψευδή εντύπωση στον κόσμο ότι οι αγρότες βγαίνουν στους δρόμους γιατί θέλουν να κρατήσουν φορολογικά προνόμια - τέτοια έχει πολλά μόνο το μεγάλο κεφάλαιο - που τα άλλα λαϊκά στρώματα δεν τα έχουν. Μ' αυτό τον τρόπο θέλουν να εγείρουν τον λεγόμενο «κοινωνικό αυτοματισμό», που τόσο τους βολεύει στην προσπάθειά τους να υπονομεύσουν και να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις μας.
Το δεύτερο που θα ήθελα να επισημάνω, είναι ότι τούτοι οι κυβερνώντες της «πρώτη φορά Αριστεράς» είναι ίδιοι κι απαράλλαχτοι - αν όχι και χειρότεροι - με τους προηγούμενους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Οι ίδιες ακριβώς συκοφαντίες και βρωμιές σε βάρος των αγροτών. Είναι σαν ν' ακούω τον συχωρεμένο τον Γαννόπουλο και τον Πάγκαλο που, όταν βγαίναμε στους δρόμους, μας κατηγορούσαν ότι «τρώγαμε τις επιδοτήσεις στα μπουζούκια» και μας έβριζαν, χυδαία, αποκαλώντας μας «ακαμάτηδες», «απατεώνες», «γαϊδούρια» και «τρομοκράτες». Τα ίδια λέει σήμερα και ο Μιχαλολιάκος της Χρυσής Αυγής.
Ως προς την ουσία της κατηγορίας, θα απαντούσα, γενικά, «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος». Για να πληρώσει φόρο ο αγρότης, πρέπει να έχει και εισόδημα. Κι όπως είναι γνωστό, οι μικρομεσαίοι αγρότες, που αποτελούν το 90% και πάνω της αγροτιάς στην Ελλάδα, έχουν πολύ μικρό εισόδημα. Πληρώνει, λοιπόν, ο καθένας ό,τι του αναλογεί. Σε πάρα πολλές αγροτικές οικογένειες αυτό το εισόδημα δεν φτάνει για την επιβίωση, με αποτέλεσμα να ψάχνουν να κάνουν κανένα μεροκάματο όπου βρουν, εκτός αγροτικής απασχόλησης, για να το συμπληρώσουν. Αυτούς τους φτωχούς αγρότες που, από ανάγκη επιβίωσης, γίνονται περιστασιακά και εργάτες, ή και μικρομαγαζάτορες στο χωριό, η κυβέρνηση και η ΕΕ χαρακτηρίζουν «μη κατ' επάγγελμα» αγρότες και θέλουν να τους αποκλείσουν, εντελώς, από τις επιδοτήσεις και τις ενισχύσεις.
Το αγροτικό εισόδημα είναι λιγοστό όχι γιατί είναι τεμπέληδες και δεν παράγουν οι μικρομεσαίοι αγρότες, ή γιατί κρύβουν εισόδημα από την εφορία - άλλωστε, πώς να το κρύψουν όταν υπάρχουν οι δηλώσεις καλλιέργειας ΟΣΔΕ και τα παραστατικά παράδοσης της παραγωγής; - αλλά για άλλους λόγους. Διότι ο αγροτικός κλήρος στη χώρα μας είναι μικρός - 40 στρέμματα, κατά μέσο όρο -, οι τιμές των προϊόντων για τον παραγωγό πολύ χαμηλές, το κόστος παραγωγής στα ύψη, οι επιδοτήσεις πετσοκόβονται, οι ζημιές στην παραγωγή δεν αποζημιώνονται κι άλλα πολλά. Και, φυσικά, όλα αυτά δεν αποτελούν «τιμωρία από το Θεό», αλλά αποτελέσματα της εφαρμοζόμενης πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, την οποία αντιπαλεύουμε.
Εμείς ζητάμε να υπάρχει αφορολόγητο όριο 30.000 ευρώ για κάθε αγροτική οικογένεια που θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί - ανάλογο είναι το αίτημα για τους εργαζόμενους που προβάλλει το ΠΑΜΕ και για τους μικρούς ΕΒΕ η ΠΑΣΕΒΕ - κι από κει και πάνω η φορολογία να είναι προοδευτική.
-- Πλούσιοι αγρότες δεν υπάρχουν στην Ελλάδα;
-- Υπάρχουν και παραϋπάρχουν. Δεν έχετε ακουστά για τους «μεγαλοχωραφάδες», τους «φραουλάδες», τους «θερμοκηπιάδες», τους «λαδάδες», τους «γαλατάδες», τις μεγάλες πτηνοτροφικές, ιχθυοκαλλιεργητικές και άλλες επιχειρήσεις; Αυτοί έχουν τα πολύ μεγάλα εισοδήματα και τα πολύ μεγάλα κέρδη. Αυτοί τσεπώνουν και τη «μερίδα του λέοντος» από τις επιδοτήσεις και τις ενισχύσεις, αφού, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 80% πάει στο 20% των δικαιούχων και το υπόλοιπο 20% μοιράζεται στο 80% που είναι μικρομεσαίοι αγρότες. Ε, αυτοί που τα κονομάνε να πληρώσουν φόρο - εμείς ζητάμε ο συντελεστής φορολόγησής τους να είναι υψηλός, 45% - και όχι να ζητούν να «βγάλουν από τη μύγα ξίγκι».
-- Εκτός από τις κινητοποιήσεις που οργανώνουν οι Ομοσπονδίες, οι Αγροτικοί Σύλλογοι και οι Επιτροπές Αγώνα που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΥ και συντονίζονται από την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων, βλέπουμε να γίνονται κι άλλες, που οργανώνονται από αγροτοσυνδικαλιστικά σχήματα όπως η Πανελλαδική Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων κ.ά. Κάποιοι εκπρόσωποι αυτών των σχημάτων σάς καλούν να πάτε όλοι μαζί στον αγώνα. Γιατί δεν ανταποκρίνεστε;
-- Πρώτα και κύρια, γιατί δεν έχουμε τα ίδια αιτήματα. Μάλιστα, κάποια από αυτά που προβάλλουν αυτά τα σχήματα κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση με τα δικά μας. Π.χ. αυτοί ζητούν να ισχύει ο διαχωρισμός των αγροτών σε «κατ' επάγγελμα ή μη», ενώ εμείς διαφωνούμε γιατί αποτελεί εργαλείο για το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων. Επίσης, αυτοί αποδέχονται τη φορολόγηση από το πρώτο ευρώ του εισοδήματος, ενώ εμείς διεκδικούμε να υπάρχει αφορολόγητο όριο. Ακόμα, αυτοί διαφωνούν με το αίτημά μας να υπάρχουν κατώτερες εγγυημένες τιμές στα αγροτικά προϊόντα, προφανώς γιατί πιστεύουν στην «ελεύθερη» καπιταλιστική αγορά που ωφελεί τους εμποροβιομήχανους, τα μονοπώλια, αλλά βλάπτει τους μικρομεσαίους παραγωγούς.
Και, βεβαίως, η πιο μεγάλη διαφορά μας είναι ότι αυτοί αποδέχονται και δεν αντιπαλεύουν την ΚΑΠ της ΕΕ.
Είναι φυσικό να υπάρχουν αυτές οι μεγάλες διαφορές ως προς τα αιτήματα, διότι αυτά τα σχήματα εκπροσωπούν και υπηρετούν τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών, ενώ το οργανωμένο αγροτικό κίνημα εκφράζει τους μικρομεσαίους αγρότες και παλεύει για τα δικά τους συμφέροντα.
Θα ήθελα, όμως, να πω και κάτι άλλο: Οι περισσότεροι από αυτούς που ηγούνται σ' αυτά τα σχήματα είναι παλιοί μας γνώριμοι. Υπάρχουν και μερικοί καινούργιοι, που καθοδηγούνται από τους παλιούς και βαδίζουν στον ίδιο «ντορό». Διατέλεσαν μέλη των διοικήσεων των, αλήστου μνήμης, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, καθώς και της ΠΑΣΕΓΕΣ και των Ενώσεων Συνεταιρισμών, που «τσέπωσαν» πολύ παραδάκι από την ΕΕ και το ελληνικό κράτος για να στηρίζουν και να υπηρετούν την αντιαγροτική πολιτική.
Πολλοί έχουν και προσωπικές ευθύνες για τα οικονομικά σκάνδαλα, τη χρεοκοπία και τη διάλυση των συνεταιρισμών, ενώ πρωταγωνίστησαν και στις επιχειρήσεις πλαγιοκόπησης των αγροτικών αγώνων, υπονομεύοντας τη δύναμη και τη δυναμική τους και διαλύοντας τα μπλόκα, όπου και όταν «τους έπαιρνε».
Μ' αυτούς δεν μπορούμε να πάμε «όλοι μαζί». Μπορούμε, όμως, να πάμε όλοι μαζί οι μικρομεσαίοι αγρότες, με τους εργάτες, τους αυτοαπασχολούμενους, τους νέους και τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων. Μπορούμε να συγκροτήσουμε μια ισχυρή λαϊκή συμμαχία που έχει ανάγκη ο λαός μας και ο τόπος μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου