Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Χαρατσώνει και απειλεί τους αγρότες η κυβέρνηση

Ξαφνική αύξηση των εισφορών στον ΟΓΑ κατά 12%, αναδρομικά για το 2015. Επιπλέον αύξηση για το 2016 και μείωση της κρατικής χρηματοδότησης

Από τις κινητοποιήσεις των αγροτών
που βρίσκονται σε εξέλιξη
Στα «μουλωχτά» προχωράει η κυβέρνηση στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους αγρότες και μάλιστα αναδρομικά από το πρώτο εξάμηνο του 2015. Η αύξηση αυτή ανέρχεται στο 12% και είναι αποτέλεσμα του νόμου 3986/2011, με τον οποίο υποχρεωτικά κάθε τρία χρόνια οι αγρότες μετατάσσονται σε ανώτερη ασφαλιστική κλάση.
Ετσι, από τις 17 Νοέμβρη, στους αγρότες άρχισαν να φτάνουν τα ειδοποιητήρια που τους υποχρεώνουν σε νέες αυξημένες εισφορές, τις οποίες μάλιστα θα πρέπει να πληρώσουν μέχρι το τέλος του μήνα για να μη γίνουν ληξιπρόθεσμες! Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου 350.000 αγρότες που βρίσκονται στη 2η ασφαλιστική κλάση «ανεβαίνουν» στην 3η και υποχρεώνονται να πληρώσουν 477,06 ευρώ το εξάμηνο, από 425,58 ευρώ που πλήρωσαν πέρυσι. Μάλιστα, ο ΟΓΑ προειδοποιεί ότι οφειλές άνω των 5.000 ευρώ που δεν εξοφληθούν εμπρόθεσμα, θα αποστέλλονται στο ΚΕΑΟ για τα περαιτέρω!

Νέα χαράτσια και βάσανα περιμένουν
τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ, στο
πλαίσιο της αντιασφαλιστικής
μεταρρύθμισης
Επιπλέον, οι αγρότες απειλούνται ότι η «μη εμπρόθεσμη καταβολή έχει σαν συνέπεια την απώλεια της ασφαλιστικής ικανότητας (βιβλιάριο υγείας, παροχές λογαριασμού Αγροτικής Εστίας) και την επιβάρυνσή τους με ετήσιο επιτόκιο του ν.4152/2013»! Δηλαδή, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει από τη μια τις εισφορές σε βάρος των αγροτών με «μνημονιακούς νόμους» των προηγούμενων τους οποίους εφαρμόζει και από την άλλη απειλεί προκλητικά εκατοντάδες χιλιάδες φτωχούς ξωμάχους ότι θα μείνουν ανασφάλιστοι και χωρίς ιατρική φροντίδα αυτοί και τα παιδιά τους!
Αυτά τα κάνει όταν την ίδια στιγμή ετοιμάζει νέες αυξήσεις στις εισφορές όλων των αγροτών προς τον ΟΓΑ για το 2016, τις οποίες ο κρατικός προϋπολογισμός που κατατέθηκε τις αποτιμά σε 102 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία, βέβαια, θα αφαιρεθούν από χιλιάδες οικογένειες που, αν και σκληρά εργαζόμενοι, δεν έχουν να φάνε ψωμί.
Στον αντίποδα, η κυβέρνηση φρόντισε και φέτος, στα χνάρια των προκατόχων της, να κόψει περαιτέρω την κρατική χρηματοδότηση του ΟΓΑ, μειώνοντας την επιχορήγηση για τις συντάξεις, από τα 2,607 δισ. ευρώ φέτος στα 2,462 δισ. ευρώ για το 2016, δηλαδή 145 εκατομμύρια λιγότερα (ποσοστό -5,6%). Μάλιστα, σε σχέση με τη χρηματοδότηση του 2014, η μείωση φτάνει τα 291 εκατομμύρια ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου