Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

ΔΕΗ: Πιέσεις για είσπραξη ανεξόφλητων λογαριασμών φτωχών λαϊκών νοικοκυριών

Η διοίκηση της ΔΕΗ και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος προβάλλουν την άποψη ότι η πίεση που ασκούν για την είσπραξη των ανεξόφλητων οφειλών των λογαριασμών της ΔΕΗ, και μάλιστα υπό την απειλή της διακοπής ηλεκτροδότησης, αφορά μόνο όσους έχουν και δεν πληρώνουν. Το δικαιολογούν με το ότι δεν πρόκειται περί εκατοντάδων χιλιάδων διακοπών ρεύματος λόγω χρέους, αφού έως τώρα έχουν γίνει μόνο 17.254 διακοπές, έναντι πολλών χιλιάδων που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια. Τους διαψεύδουν όμως δηλώσεις των ίδιων των στελεχών της. Ετσι, για τον αριθμό των επικείμενων διακοπών συνδέσεων, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Ν. Χατζηαργυρίου, σε πρόσφατες δηλώσεις του επισήμανε πως τα υπάρχοντα συνεργεία τεχνικών δεν επαρκούν για να ανταποκριθούν στον όγκο εντολών διακοπής που έχει αποστείλει η ΔΕΗ, οι οποίες μέχρι στιγμής φτάνουν τις 100.000.
Επιπλέον, τα νούμερα τα οποία έχει δώσει η διοίκηση της ΔΕΗ, 830.000 περίπου διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος τα προηγούμενα χρόνια, συγκρίνοντάς τα με την περίοδο που ανέλαβε η «αριστερή» κυβέρνηση, φαίνεται ότι επίσης δεν αποτυπώνουν την πραγματικότητα. Διότι, μέσα σε αυτό το διάστημα έβαλαν λουκέτο χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και άλλα μικρομάγαζα αυτοαπασχολούμενων με συνέπεια να μείνουν ανοίκιαστα χιλιάδες μαγαζιά. Η ΔΕΗ βεβαίως δεν έχει δώσει ακριβή στοιχεία σχετικά με το πόσοι ιδιοκτήτες καταστημάτων διέκοψαν τις ηλεκτρικές συνδέσεις, όπως επίσης και σε πόσα εξοχικά και δεύτερες κατοικίες γενικότερα διεκόπησαν οι συνδέσεις οριστικά.
Πρόσφατα, αστικά ΜΜΕ έγραψαν, προφανώς από διαρροή, ίσως και για να εκτιμήσουν αντιδράσεις, ότι η διοίκηση της ΔΕΗ έχει δώσει εντολή για τη διακοπή σε πάνω από 700.000 παροχές τους επόμενους μήνες. Στη συνέχεια διαψεύστηκε, αλλά η διάψευση που εκδόθηκε επισημαίνει πως «προφανώς δεν γίνεται αποκοπή σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και σε όσους έχουν ενταχθεί στο Κοινωνικό Τιμολόγιο και το έχουν δηλώσει στη ΔΕΗ ΑΕ». Ομως, στο Κοινωνικό Τιμολόγιο είναι ενταγμένοι περίπου 600.000 καταναλωτές, ενώ ο αριθμός των καταναλωτών που έχουν ανεξόφλητα χρέη προς την επιχείρηση ξεπερνά τα 2 εκατ. και συνολικά οι οφειλές από τη χαμηλή τάση, δηλαδή κατοικίες και επιχειρήσεις αυτοαπασχολουμένων και μικρών ΕΒΕ, ξεπερνούν τα 1,6 δισ. ευρώ. Πράγμα που σημαίνει ότι οι διακοπές συνδέσεων ρεύματος αφορούν λαϊκά νοικοκυριά.
Επίσης, ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος αποτελεί σήμερα ένα από τα βασικότερα εργαλεία για την απομύζηση του λαϊκού εισοδήματος, όχι μόνο μέσω αυτής καθαυτής της τιμής του, αλλά και μέσω μιας σειράς άλλων χρεώσεων που είναι συνδεδεμένες με τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Ολες οι κυβερνήσεις, και φυσικά και η σημερινή, γνωρίζοντας ότι το ηλεκτρικό ρεύμα είναι βασικό αγαθό, συνδέουν εκβιαστικά με τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος μια σειρά χρεώσεις, γνωρίζοντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών αναγκαστικά θα τις πληρώσει για να έχει το σπίτι του ηλεκτρικό ρεύμα.
Μία από αυτές τις χρεώσεις είναι και το κόστος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, το οποίο σχεδόν εξ ολοκλήρου έπεσε στις πλάτες των οικιακών καταναλωτών που όλα αυτά τα χρόνια από τις τσέπες τους επιδοτούσε τους μεγαλοπαραγωγούς ηλεκτρικού ρεύματος για να τους το πουλάνε στη συνέχεια πανάκριβα. Και αυτή φυσικά η κατάσταση παραμένει. Συνολικά, πάντως, από το 2008 μέχρι σήμερα οι αυξήσεις στα οικιακά τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, συνυπολογίζοντας τις αυξήσεις σε ΦΠΑ, τέλη ΑΠΕ, αυξήσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας και μια σειρά άλλες χρεώσεις, φτάνουν το 70%. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Οργανισμού Συνεργασίας Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER) και του Συμβουλίου Συνεργασίας Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (CEER), η αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα το διάστημα 2008 - 2013 είχε φτάσει το 60%. Και φυσικά αυτές οι αυξήσεις διατηρούνται.
Η ΔΕΗ, επίσης, έχει μιλήσει για ευνοϊκές διευκολύνσεις στην αποπληρωμή των οφειλών. Αλλά, αν σκεφτεί κανείς ότι υπάρχουν 1,5 εκ. άνεργοι και πάνω από 2 εκ. στο όριο φτώχειας των 4.608 ετησίως, δηλαδή σε εξαθλίωση, καταλαβαίνει ότι η πλειοψηφία τους δυσκολεύεται να πληρώνει και με αυτές τις ρυθμίσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου