Τρίτη 2 Μαΐου 2017

Ομοβροντία από αντιλαϊκά μέτρα, με συμπληρωματικά μνημόνια και εφαρμοστικούς νόμους

Ομοβροντία από νέα αντιλαϊκά μέτρα και μάλιστα από το 2018, σε συνδυασμό με ένα μπαράζ αντεργατικών ανατροπών και αναδιαρθρώσεων, με βάση και τις χρόνιες αξιώσεις του εγχώριου κεφαλαίου, περιλαμβάνονται τόσο στο συμπληρωματικό μνημόνιο με την Ευρωζώνη, όσο και στο νέο μνημόνιο με το ΔΝΤ. Την ίδια ώρα, οι διεργασίες για το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης» αποτελούν θέμα ελάχιστου χρόνου, ενώ «προ των πυλών» εμφανίζονται τα εφαρμοστικά νομοσχέδια που θα κατατεθούν στη Βουλή, ταυτόχρονα με τα μνημόνια και τα άλλα συνοδευτικά έγγραφα της αντιλαϊκής συμφωνίας.
Οι συζητήσεις του οικονομικού επιτελείου της συγκυβέρνησης με τα κλιμάκια του κουαρτέτου στην Αθήνα συνεχίζονταν μέχρι αργά χτες το βράδυ, ενώ βέβαια η συζήτηση διενεργήθηκε με βάση τα κείμενα των μνημονίων με την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ. Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η αντιλαϊκή διαπραγμάτευση επικεντρώνεται πλέον σε ορισμένα σημεία των μνημονίων που παραμένουν προς «διευκρίνιση». Παράλληλα, το χρονοδιάγραμμα με τους στόχους για τα «πρωτογενή πλεονάσματα» στους κρατικούς προϋπολογισμούς της περιόδου μετά το 2018 αναμένεται να «διευκρινιστεί» στην συνέχεια, και σε συνδυασμό με τις αποφάσεις της Ευρωζώνης σχετικά με το ζήτημα της διαχείρισης του κρατικού χρέους.
Στα «προσχέδια» των μνημονίων γίνεται ειδική αναφορά στη θέση του ΔΝΤ πάνω στη στάση που θα τηρήσει η Νέα Δημοκρατία σχετικά με την υποστήριξη του «προγράμματος» για την εφαρμογή συμφωνίας, στην περίοδο μετά το 2018, ενώ, όπως αναφέρουν κρατικοί φορείς, όπως το υπουργείο Δικαιοσύνης, καθώς και «ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες», «επιβεβαιώνουν» ότι τα μέτρα που θα ψηφιστούν άμεσα για να εφαρμοστούν μετά το 2018 είναι ευθυγραμμισμένα με τις διατάξεις του ελληνικού Συντάγματος.
Κατακρεούργηση συντάξεων - αφορολόγητου
Στις πρώτες γραμμές του σφαγείου βρίσκονται τα ζητήματα της κατακρεούργησης των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων και του αφορολόγητου ορίου.
Ειδικότερα :
Με στόχο «καθαρή εξοικονόμηση» στο 1% του ΑΕΠ από το 2016 τσεκουρώνονται οι «προσωπικές διαφορές» στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις μέχρι 22%.
Και στα 2 μνημόνια γίνεται λόγος για πάγωμα των «τιμαριθμικών αναπροσαρμογών» σε όλες τις συντάξεις και για την περίοδο μέχρι το 2021.
Η καρατόμηση του αφορολογήτου ορίου θα εφαρμόζεται από το 2020, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξεκινήσει και από το 2019, στην περίπτωση που δεν πιάνονται οι αντιλαϊκοί στόχοι. Η επιστροφή φόρου που ισχύει σήμερα, καρατομείται κατά 650 ευρώ, στη βάση της οποίας το βασικό αφορολόγητο όριο συρρικνώνεται στα 5.685 ευρώ, από 8.636 ευρώ σήμερα. Σε αυτό το πλαίσιο, η ενίσχυση της φοροληστείας στον ιδιωτικό τομέα (14 μισθοί) θα ξεκινά από εισοδήματα 406 ευρώ το μήνα.
Σε αυτό το πλαίσιο, το αφορολόγητο όριο για λαϊκά νοικοκυριά με 1 προστατευόμενο παιδί συρρικνώνεται στα 5.905 ευρώ από 8.864 ευρώ. Για παράδειγμα, στην περίπτωση ετήσιου εισοδήματος στα 10.000 ευρώ, ο φόρος από 250 ευρώ σήμερα εκτοξεύεται στα 900 ευρώ, με την επιβάρυνση να φτάνει στα 650 ευρώ.
Κλιμάκωση από το 2018
Για το 2018 προβλέπεται «δημοσιονομικό κενό» της τάξης του 0,3% του ΑΕΠ, για την κάλυψη του οποίου, μεταξύ άλλων, δρομολογούνται τα παρακάτω :
-- «Εξορθολογισμός» των κρατικών κονδυλίων που αφορούν στην Κοινωνική Πρόνοια και την υγειονομική περίθαλψη, καθώς και την κατάργηση των τελευταίων φοροελεφρύνσεων για τις δαπάνες διαβίωσης λαϊκών νοικοκυριών.
-- Νέα συρρίκνωση του επιδόματος για το πετρέλαιο θέρμανσης της λαϊκής οικογένειας, στα 52 εκατ. ευρώ από 105 εκατ. σήμερα. Μάλιστα, προβλέπεται ότι το ποσό της «εξοικονόμησης» θα αποδοθεί για «δαπάνες στέγασης» φτωχών λαϊκών νοικοκυριών, τις οποίες η κυβέρνηση «σουμάρει» στα λεγόμενα «αναπτυξιακά αντίμετρα».
-- Οι ελληνικές αρχές θα συμφωνήσουν στη συνέχεια με τους «θεσμούς» για την εφαρμογή των επόμενων μέτρων για τις περαιτέρω «μεταρρυθμίσεις» στην Κοινωνική Πρόνοια.
Νέα χτυπήματα στις εργασιακές σχέσεις
Ομαδικές απολύσεις: «Τροποποιείται» το ισχύον πλαίσιο με την κατάργηση της διοικητικής προέγκρισης και με την ολοκλήρωση της διαδικασίας το πολύ μέχρι τρεις μήνες μετά την «κοινοποίηση» από την εργοδοσία.
Η πρόκληση έχει και συνέχεια, καθώς οι εταιρείες που θα προχωρήσουν σε ομαδικές απολύσεις ενδέχεται να υποβάλουν ένα «κοινωνικό σχέδιο», στη βάση του οποίου θα μπορούν να προχωρούν σε ομαδικές απολύσεις και πριν από την περίοδο των τριών μηνών.
Εργατικές απεργίες: Προχωρούν σε μέτρα που έχουν στόχο να βάλουν εμπόδια στην προκήρυξη εργατικών απεργιών και συγκεκριμένα με «κριτήριο» την ύπαρξη «πλειοψηφιών» επί των ταμειακά τακτοποιημένων μελών των εργατικών σωματείων και όχι από την πλειοψηφία των εργαζομένων που συμμετέχουν στις συλλογικές διαδικασίες (π.χ. Γενική Συνέλευση).
Ηλεκτρική Ενέργεια
Εκχωρείται σε «επενδυτές» περίπου το 40% της ηλεκτρικής παραγωγής από λιγνίτη της ΔΕΗ. Το ακριβές ποσοστό θα καθοριστεί μετά από συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ ξεκαθαρίζεται ότι οι προς εκποίηση παραγωγικές μονάδες δεν θα έχουν καμιά επιχειρηματική σχέση με τη ΔΕΗ.
Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, οι πλειστηριασμοί NOME θα συνεχιστούν, προκειμένου σε συνδυασμό με τα διαρθρωτικά μέτρα να διασφαλίσουν τη μείωση του μεριδίου της λιανικής και της χονδρικής αγοράς της ΔΕΗ κάτω από 50% με «βιώσιμο» και «μόνιμο» τρόπο, προωθώντας τον ανταγωνισμό στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και εξαλείφοντας τις «στρεβλώσεις».
Παράλληλα, γίνεται λόγος για ενδεχόμενη ανάγκη θέσπισης πρόσθετων διαρθρωτικών μέτρων, δείχνοντας στην κατεύθυνση εκποίησης και υδροηλεκτρικών μονάδων σε επόμενη φάση.
Ταυτόχρονα, προωθείται η ολόπλευρη εφαρμογή του επιχειρηματικού πλάνου από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ, με βάση τη λίστα των υπό ιδιωτικοποίηση κρατικών συμμετοχών σε επιχειρήσεις που βρίσκονται στη διαχείρισή του, όπως για 66% του ΔΕΣΦΑ, το 17% της ΔΕΗ, το 65% της ΔΕΠΑ, το 35% των ΕΛΠΕ, το 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών κ.ά.
Εργαλειοθήκες ΟΟΣΑ
Παράλληλα, προβλέπεται σειρά παρεμβάσεων με κατεύθυνση τη συγκέντρωση της επιχειρηματικής πίτας και των κερδών σε ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους. Μεταξύ άλλων, η άρση περιορισμών σχετικά με το άνοιγμα των καταστημάτων λιανικής τις Κυριακές, με επίκεντρο ζητήματα όπως η χρονική διάρκεια της τουριστικής περιόδου, και ο ορισμός της τουριστικής περιοχής, πώληση «μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων» (ΜΗΣΥΦΑ) και εκτός φαρμακείων, οι «απελευθερώσεις» επαγγελμάτων (μηχανικοί κ.ά.), με βάση τις λεγόμενες εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ.
Παράλληλα, θα προωθηθεί ο νόμος για την «εφοδιαστική αλυσίδα», καθώς και το γενικό σχέδιο για τις μεταφορές (οδικές, σιδηροδρομικές, θαλάσσιες, εναέριες).
Εξάλλου, στα ζητήματα της λεγόμενης «διαφάνειας» δεσπόζει, μεταξύ άλλων, η τροποποίηση της νομοθεσίας για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και γίνεται λόγος για «αδυναμίες» του υπάρχοντος πλαισίου σχετικά με τις «ανώνυμες δωρεές». Μάλιστα, όπως επισημαίνεται, οι Αρχές δεσμεύονται να εφαρμόσουν πλήρως και έγκαιρα τις συστάσεις που απορρέουν από τις διεθνείς δεσμεύσεις, αναφέροντας ως παράδειγμα τις κατευθύνσεις της Ομάδας Κρατών κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου