Σάββατο 6 Μαΐου 2017

Χαριστική βολή για τα μικρομάγαζα η "απελευθέρωση" των Κυριακών

Ανακοίνωση - κάλεσμα για ηχηρό μήνυμα αντίστασης, μαζί με τους εργαζόμενους στο Εμπόριο και τα ταξικά συνδικάτα
«Στις 7 Μάη στέλνουμε ηχηρό μήνυμα αντίστασης, κλείνουμε τα μαγαζιά μας και βγαίνουμε στο δρόμο».
Το κάλεσμα αυτό απευθύνει στους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς εμπόρους η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ, μπροστά στις απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί για αύριο με αίτημα τη νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Παράλληλα, η ΠΑΣΕΒΕ τονίζει την ανάγκη να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις με κλείσιμο των καταστημάτων σε όλη τη χώρα ενάντια στα νέα μέτρα, όταν έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή.
Στην ανακοίνωσή της, η ΠΑΣΕΒΕ αναφέρει: «Το άνοιγμα των καταστημάτων που προωθείται σήμερα για τουλάχιστον 30 Κυριακές το χρόνο, σε συνδυασμό με τη διεύρυνση των περιοχών που χαρακτηρίζονται ως τουριστικές, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην επιτάχυνση της συγκέντρωσης της αγοράς στα χέρια μιας χούφτας πολυκαταστημάτων, μεγάλων εμπορικών αλυσίδων. Θα εκτοξεύσει τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών στον κλάδο του τουρισμού και αλλού, δίνοντας τη χαριστική βολή σε χιλιάδες καταχρεωμένα μικρομάγαζα και ελεύθερους επαγγελματίες που παλεύουν για την καθημερινή επιβίωση, αλλά και στους εργαζόμενους που ήδη βιώνουν τον εφιάλτη των ελαστικών σχέσεων εργασίας».
«Κανένας να μην ξεγελαστεί από τα ψέματα της κυβέρνησης. Η απελευθέρωση της κυριακάτικης αργίας θα είναι σε βάρος μας. Δεν θα αυξηθεί το μερίδιό μας από την προσδοκώμενη τόνωση της αγοράς», επισημαίνει η ΠΑΣΕΒΕ και εξηγεί ποιος θα ωφεληθεί από την εξέλιξη αυτή: «Με την εφαρμογή του μέτρου αυτού τρίβει τα χέρια του το μεγάλο κεφάλαιο, που αποκτά ένα ακόμα όπλο στη φαρέτρα του για να ενισχύσει την κυριαρχία του ενάντιά μας, αφού θα κληθούμε να δουλέψουμε σε συνθήκες ασφυκτικού ανταγωνισμού, αυξημένου κόστους λειτουργίας και εξοντωτικών ωραρίων, χωρίς κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα. Για όσο καιρό καταφέρνουμε να επιβιώνουμε, το μόνο που θα παραμένει σταθερό, θα είναι η διάλυση της οικογενειακής μας ζωής. Ως εδώ! Απαιτούμε να πάρει πίσω η κυβέρνηση το έκτρωμα που φέρνει προς ψήφιση. Διεκδικούμε νομοθέτηση της κυριακάτικης αργίας εδώ και τώρα».
Καθώς η επίθεση στην κυριακάτικη αργία εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της «δίκαιης ανάπτυξης» και της επιστροφής στην «κανονικότητα» που προπαγανδίζει η κυβέρνηση, η ΠΑΣΕΒΕ εξηγεί τι σημαίνουν τα παραπάνω για τους αυτοαπασχολούμενους: «Την ίδια ώρα που οι αναγκαστικές εισπράξεις και οι κατασχέσεις εκτοξεύονται (ήδη έχουν φτάσει στις 870.000 συνολικά), μια χούφτα εισηγμένες επιχειρήσεις στο χρηματιστήριο καταγράφουν κέρδη 1 δισ. ευρώ μόνο για το 2016. Αυτή είναι η κατάληξη της πολιτικής τους και όλων όσων υπηρετούν το θεό της ανταγωνιστικότητας και τον ευρωμονόδρομο».
Οργάνωση και συμπόρευση με τους εργαζόμενους στο Εμπόριο
Η ανακοίνωση της ΠΑΣΕΒΕ επισημαίνει παράλληλα τις μεγάλες ευθύνες των συνδικαλιστικών ηγεσιών σε ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ για τη σημερινή κατάσταση: «Αν και σήμερα εμφανίζονται αντίθετοι στη γενικευμένη απελευθέρωση της κυριακάτικης αργίας, έχουν "βάλει το χεράκι τους" στο σταδιακό ξήλωμά της. Εχουν αποδεχτεί και συμφωνούν με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, γι' αυτό και δεν θέτουν καθαρά και ξάστερα το αίτημα για πλήρη κατοχύρωσή της. Τώρα αντιδρούν, γιατί σκέφτονται ότι και σχετικά μεγαλύτερες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για τις οποίες άλλωστε κόπτονται, δεν θα μπορούν να ανταγωνιστούν νέες μεγαλύτερες επενδύσεις και κεφάλαια που θα δραστηριοποιηθούν στο χώρο.
Ακόμα και τώρα όμως, συνεχίζουν να σκορπούν αυταπάτες. Σκόπιμα καλλιεργούν φρούδες ελπίδες ότι η απόφαση του ΣτΕ μπορεί να λύσει το πρόβλημα. Συνεχίζουν αμετανόητα "να καλούν το λύκο να φυλάει τα πρόβατα", ζητώντας από την ίδια την κυβέρνηση που προωθεί την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, να διαπραγματευτεί με τους δανειστές την απόσυρση του μέτρου!».
Η ΠΑΣΕΒΕ καλεί τους αυτοαπασχολούμενους, επαγγελματίες, βιοτέχνες, μικρούς εμπόρους και αυτοκινητιστές να οργανώσουν την πάλη τους μέσα από τα σωματεία, υπογραμμίζοντας πως τον αγώνα ενάντια σε αυτή την πολιτική πρέπει να τον δώσουν από κοινού με τους εργαζόμενους.
«Δεν είμαστε μόνοι μας. Μπορούμε να πολλαπλασιάσουμε τη δυναμική του αγώνα μας, αν ενώσουμε τη φωνή και τη δράση μας με τους εργαζόμενους στον κλάδο του Εμπορίου και συνολικά με το ταξικό κίνημα.Μαζί δεχόμαστε τα χτυπήματα για να θησαυρίζουν τα μονοπώλια. Μαζί μπορούμε να υψώσουμε τείχος αντίστασης στην πολιτική που μας τσακίζει», καταλήγει στην ανακοίνωσή της.
Τα αιτήματα της ΠΑΣΕΒΕ
  • Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Καμιά Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά.
  • Κατάργηση όλων των νόμων που απελευθερώνουν τα ωράρια των καταστημάτων.
  • Οχι στη φοροληστεία, επαναφορά της ένταξης των αυτοαπασχολούμενων στο αφορολόγητο όριο.
  • Καμιά κατάσχεση κατοικίας, τραπεζικών λογαριασμών στους αυτοαπασχολούμενους και τις λαϊκές οικογένειες.
  • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων που μειώνουν συντάξεις και παροχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου