Σάββατο 6 Μαΐου 2017

Με αγώνες θα υποδεχτούν οι εργαζόμενοι το νέο "Καλλικράτη"

Με αγώνες αποφάσισε το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ) να προϋπαντήσει το νέο «Καλλικράτη», ο οποίος, όπως κάνουν καθαρό, δεν αποτελεί καν βάση συζήτησης.
Στην απόφαση που έλαβε το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, κατά την πρόσφατη συνεδρίασή του, υπογραμμίζεται ότι στις εκατοντάδες σελίδες της πρότασης της αρμόδιας Επιτροπής για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της Τοπικής Διοίκησης, «δεν χώρεσε ούτε μια αράδα για τα σημαντικά προβλήματα των εργαζομένων στις περιφέρειες και τους δήμους. Δεν βρήκε θέση ούτε μία πρόταση από όσες έχουμε καταθέσει για να βελτιωθεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών των ΟΤΑ προς τα λαϊκά στρώματα».
Αντίθετα, όπως σημειώνεται, με τη μεταρρύθμιση αυτή επιχειρείται να αποτελέσουν οι περιφέρειες κυρίως το όχημα της «παραγωγικής ανασυγκρότησης» την οποία ευαγγελίζεται η κυβέρνηση. Να δοθούν δηλαδή στους φορείς της Τοπικής Διοίκησης τα «εργαλεία» με τα οποία πιστεύουν ότι θα μπορέσουν είτε να ανοίξουν το δρόμο, είτε να συνδράμουν, σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, σε νέα πεδία κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων. Και ξεκαθαρίζει: «Η ανάπτυξη που προωθούν όχι μόνο θα πατήσει σε τσαλαπατημένα εργατικά δικαιωμένα, αλλά και αντικειμενικά οι περιφέρειες θα παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο και στην παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων (όπως έγινε πριν μερικές δεκαετίες με τους δήμους)».
Τέλος, η Ομοσπονδία επαναδιατυπώνει τις προτάσεις και διεκδικήσεις της για την οργάνωση και λειτουργία των υπηρεσιών στην κατεύθυνση της κάλυψης των αναγκών των λαϊκών οικογενειών, με προγράμματα δημόσιας Υγείας - Πρόνοιας, πρόληψης, στήριξης της φτωχής αγροτιάς, των μικρών επαγγελματιών, της εργαζόμενης γυναίκας, της νεολαίας. «Μια τέτοια λειτουργία των περιφερειών απαιτεί μαζικές προσλήψεις εργαζομένων με μόνιμη σχέση εργασίας και γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Μια τέτοια λειτουργία των περιφερειών είναι στον αντίποδα του σημερινού "Καλλικράτη", και στον αντίποδα των σχεδιασμών και της σημερινής κυβέρνησης», σημειώνεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου