Τρίτη 23 Μαΐου 2017

Φτωχότερα νοικοκυριά, φτηνότεροι εργάτες...

Σφοδρή αντιλαϊκή κλιμάκωση με νέα μέτρα που ξεκινούν από τα 5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση περιλαμβάνονται στο πακέτο της συμφωνίας ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και το κουαρτέτο, όπως αυτά «κλείδωσαν» στον εφαρμοστικό νόμο - τερατούργημα και στο «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής» 2018 - 2021, που ψηφίστηκαν την περασμένη βδομάδα στη Βουλή.
Στην πρώτη γραμμή του σφαγείου βρίσκονται η κατακρεούργηση των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων, η διάλυση των κάθε είδους προνοιακών επιδομάτων που έχουν απομείνει για τα λαϊκά νοικοκυριά και βέβαια η εκτίναξη της φοροληστείας απέναντι σε μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, μέσω της παραπέρα διάλυσης του αφορολόγητου ορίου και μάλιστα για δεύτερη φορά από τη σημερινή κυβέρνηση. Την ίδια ώρα, τα «ορόσημα» της συμφωνίας τους περιλαμβάνουν δεκάδες παρεμβάσεις ακόμη, που θα ξεδιπλωθούν στη συνέχεια και για την περίοδο τουλάχιστον μέχρι το 2018, με κεντρικό άξονα την τόνωση της ανταγωνιστικότητας του εγχώριου κεφαλαίου, στη στρατηγική δηλαδή όπου εντάσσονται και υπηρετούν, μια προς μια και όλες μαζί, οι αντιλαϊκές διατάξεις και άλλες παρεμβάσεις.
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ - ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Η ψήφιση του νέου αντιδραστικού νόμου την Πέμπτη το βράδυ από τους 153 βουλευτές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δίνει τη χαριστική βολή στις συντάξεις, παλιές και νέες, μετατρέπει το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης σε πτωχοκομείο και τις συντάξεις σε προνοιακά επιδόματα. Ταυτόχρονα, βάζει τις βάσεις για την ανάπτυξη των ιδιωτικών ασφαλιστικών συστημάτων. Ο νέος νόμος έρχεται να προστεθεί σε όλες τις προηγούμενες περικοπές και συνυπολογίζοντας τις παρεμβάσεις του καλοκαιριού του 2015, του προηγούμενου νόμου Κατρούγκαλου (4387/2016) και τις περικοπές από το νέο νόμο, μαζί και με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών σε διάφορες ομάδες ασφαλισμένων, ο συνολικός λογαριασμός σε βάρος συνταξιούχων και ασφαλισμένων για το διάστημα 2016 - 2021 ξεπερνά τα 16 δισ. ευρώ!
Οι παρεμβάσεις αυτές χτυπάνε αδιακρίτως όλες τις ομάδες συνταξιούχων, από όποιο ταμείο και αν προέρχονται, όποια και αν ήταν η σύνταξή τους στο παρελθόν. Ο νέος νόμος, με την κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς», που υποτίθεται ότι πέρυσι με την ψήφιση του 4387 η κυβέρνηση δεσμευόταν ότι προστατεύει, δεν εξαιρεί ούτε τους χαμηλοσυνταξιούχους, ούτε αυτούς των οποίων οι επικουρικές συντάξεις είχαν περικοπεί πέρυσι, και ειδικά όσους (παλιούς) συνταξιούχους είχαν πολλά χρόνια ασφάλισης με υψηλούς μισθούς και άρα μεγάλες «προσωπικές διαφορές». Εκτός του πλαφόν του 18% βρίσκονται και τα οικογενειακά επιδόματα των συνταξιούχων, που και αυτά καταργούνται. Με τον τρόπο αυτό, σε εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους οι μειώσεις θα ξεπεράσουν και το 18%!
Ως «ουρά» των προηγούμενων νόμων συνεχίζονται να εφαρμόζονται επώδυνα μέτρα, όπως π.χ. η κατάργηση του ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους, από τους οποίους το 2019, πρώτο χρόνο της περικοπής της «προσωπικής διαφοράς», θα αφαιρεθούν επιπλέον 876 εκατ. ευρώ, όπως προκύπτει από τους σχετικούς πίνακες των παρεμβάσεων που συνοδεύουν το Μεσοπρόθεσμο. Μια άλλη ομάδα συνταξιούχων που δέχονται ισχυρό πλήγμα, όπως αποτυπώνεται στους ίδιους πίνακες, είναι οι δικαιούχοι συντάξεων χηρείας. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το νέο καθεστώς συντάξεων χηρείας οδηγεί στον εκμηδενισμό τους, αφού στην πενταετία 2016- 2021 οι απώλειες στους δικαιούχους τους φτάνουν στα 3,2 δισ. ευρώ!
Μνημείο αντεργατικότητας είναι οι διατάξεις για τα Εργασιακά. Η παγίωση και αναστολή, εσαεί και σίγουρα μέχρι τη λήξη του νέου προγράμματος, όλων των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και η υπερίσχυση ατομικών και επιχειρησιακών, είναι άλλη μια συνεισφορά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στο κεφάλαιο. Η διατήρηση του αίσχους των κατώτερων μισθών των 586 ευρώ και για τους νέους στα 511 ευρώ μεικτά, και μάλιστα στο απροσδιόριστο μέλλον, είναι ακόμα ένα δώρο στην εργοδοσία. Με τον τρόπο αυτό μένει ατόφιο και χειροτερεύει όλο το αντεργατικό πλαίσιο που εξασφαλίζει τη φτηνότερη δυνατή εργατική δύναμη για τους καπιταλιστές και τη φτώχεια σε ένα μεγάλο τμήμα εργαζομένων και υποαπασχολούμενων. Και παρά τα προπαγανδιστικά φληναφήματα περί «αντίμετρων», το σίγουρο είναι ότι πλέον οι νέες γενιές εργαζομένων - δεν μιλάμε για τους ανέργους - μπαίνουν όχι μόνο με χειρότερους όρους στην παραγωγή από αυτές των πατεράδων τους, αλλά τους στερούνται ακόμα και τα στοιχειώδη μέσα να επιβιώσουν, να κάνουν οικογένεια, να ζήσουν σαν άνθρωποι με αξιοπρέπεια...
Ο συνδυασμός νέων και παλιών μέτρων, η χρονική επέκτασή τους, η εμπέδωσή τους μέσα στην αγορά εργασίας και στην καθημερινότητα της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, προδιαγράφουν ένα δύσκολο παρόν και ένα ακόμα πιο ζοφερό μέλλον, βάζοντας επιτακτικά το καθήκον για την ανατροπή αυτού του άθλιου οικοδομήματος.
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ - ΠΡΟΝΟΙΑΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ
Η νέα σφαγή στο αφορολόγητο όριο προβλέπεται να ξεκινήσει από το 2020, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξεκινήσει από το 2019 σε περίπτωση που δεν πιάνονται οι αντιλαϊκοί στόχοι για τα «πρωτογενή πλεονάσματα».
Τα νέα όρια ξεκινούν σε εισοδήματα 5.682 ευρώ το χρόνο (από 8.636 σήμερα)
Για παράδειγμα:
Σε συνταξιούχο με εισόδημα 8.500 ευρώ (αφορολόγητο μέχρι σήμερα) θα επιβάλλεται φόρος ύψους 620 ευρώ, ενώ σε κάθε περίπτωση θα έχει προηγηθεί η αφαίμαξη των συντάξεων και μέσω των ονομαστικών μειώσεων που προβλέπονται στο Ασφαλιστικό από το 2019.
Μισθωτός με 1 προστατευόμενο παιδί. Το αφορολόγητο συνθλίβεται στα 5.909 από 8.864 ευρώ. Για ετήσιο εισόδημα στα 9.000 ευρώ (643 ευρώ το μήνα για 14 μισθούς στις ιδιωτικές επιχειρήσεις) ο φόρος θα φτάνει στα 680 ευρώ από περίπου 30 ευρώ σήμερα. Ετσι, η επιβάρυνση φτάνει στα 650 ευρώ το χρόνο, εξέλιξη που ισοδυναμεί με την αφαίρεση ενός ακόμη μισθού από την πλευρά της φοροληστείας.
Μισθωτός με 2 προστατευόμενα παιδιά. Η καρατόμηση του αφορολόγητου διαμορφώνεται στα 6.136 ευρώ από 9.091 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση, για εισόδημα 9.500 ευρώ (679 ευρώ το μήνα) ο φόρος φτάνει περίπου στα 740 ευρώ από 89 ευρώ, δηλαδή θα χτυπηθεί με περαιτέρω επιβάρυνση 650 ευρώ το χρόνο.
Επιπλέον, η σφαγή οδηγεί και σε πρόσθετα χαράτσια μέσω των λεγόμενων «τεκμηρίων διαβίωσης» που αξιοποιεί ο κρατικός φοροεισπρακτικός μηχανισμός, για την επιβολή φόρων σε εισοδήματα χαμηλότερα ακόμη και από τα κάθε φορά αφορολόγητα όρια.
Σε κάθε περίπτωση, η απογείωση της φοροληστείας αποτελεί μέτρο «μόνιμου χαρακτήρα και επαναλαμβανόμενης απόδοσης» και βέβαια θα εφαρμόζεται «βρέξει - χιονίσει» και ανεξάρτητα από την όποια υπεραπόδοση των πρωτογενών πλεονασμάτων στους κρατικούς προϋπολογισμούς.
Αρπαγή προνοιακών επιδομάτων
Η κατάργηση προνοιακών επιδομάτων μέσω του πρόσφατου νόμου αποτελεί ουσιαστικά την τροχιοδεικτική βολή στην κατεύθυνση της πλήρους διάλυσής τους, με «κουκούλα» το λεγόμενο «κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης», που με τη σειρά του επίσης θα βρίσκεται κάτω από διαρκή «πρέσα», με βάση και τους στόχους του «Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής». Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, «το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης (ΚΕΑ) καλύπτει, μεταξύ άλλων, ανάγκες για τις οποίες είχαν κατά καιρούς θεσμοθετηθεί τα ειδικά επιμέρους επιδόματα».
Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μορφές διαχείρισης των ακραίων φαινομένων της επίσημης φτώχειας και μάλιστα με ολοένα και λιγότερα κονδύλια, σε συνδυασμό με τον αποκλεισμό από αυτά δεκάδων χιλιάδων φτωχών νοικοκυριών.
Μεταξύ άλλων, στα «επικαιροποιημένα» μνημόνια αναφέρεται η κατάργηση παροχών που «αλληλεπικαλύπτονται», καθώς επίσης και η «μεταρρύθμιση» των παροχών αναπηρίας με νέα νομοθεσία σχετικά με την «επιλεξιμότητα» των δικαιούχων και, όπως αναφέρεται, η εφαρμογή θα ξεκινήσει μέχρι τα τέλη Ιούνη του 2018.
Παρεμβάσεις για την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου
Ο πρόσφατος εφαρμοστικός νόμος βρίθει διατάξεων που αφορούν την τόνωση της ανταγωνιστικότητας του εγχώριου κεφαλαίου, που βέβαια θα συμπληρωθούν στη συνέχεια με μπαράζ παρεμβάσεων στην ίδια κατεύθυνση, όπως προβλέπεται στα «επικαιροποιημένα» μνημόνια.
Μεταξύ άλλων:
Κυριακάτικη αργία. Κατάργηση κυριακάτικης αργίας στα καταστήματα λιανικής πώλησης, για ένα εξάμηνο (Μάης - Οκτώβρης), με «εξαίρεση» τη δεύτερη Κυριακή του Αυγούστου.
Ηλεκτρική Ενέργεια. Μεγαλύτερη απομείωση των ποσοστών της ΔΕΗ στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και συγκεκριμένα, από το 87,2% που ήταν στο τέλος του 2016, στο 49,2% το 2019. Εκχωρείται σε «επενδυτές» περίπου το 40% της ηλεκτρικής παραγωγής από λιγνίτη της ΔΕΗ.
«Κόκκινα» τραπεζικά δάνεια. Καθιερώνονται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, και μάλιστα για τρεις φορές τη βδομάδα, πώληση και στεγαστικών δανείων σε funds, διαμόρφωση δευτερογενούς αγοράς για «κόκκινα» δάνεια κ.ά.
"Ρ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου