Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

Σερβίρουν στο λαό το παραμύθι περί "δίκαιης" ανάπτυξης για να κρύψουν ότι η βαρβαρότητα δεν έχει τέλος

Σε βασικό συστατικό της επιχείρησης εξαπάτησης του λαού, για τα σκληρά μέτρα που είναι μπροστά, έχει αναγορεύσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ το αφήγημα περί «παραγωγικής ανασυγκρότησης» και «βιώσιμης ανάπτυξης», το οποίο δεν είναι τίποτα άλλο από τον «εθνικό» στόχο της καπιταλιστικής ανάπτυξης.
Θέλοντας να εγκλωβίσει τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα στα προτάγματα του κεφαλαίου και να αποσπάσει την ανοχή τους για τα νέα μέτρα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει εξαγγείλει «εθνικό διάλογο» για το «εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο». Αυτό το «εθνικό» σχέδιο θα αποτυπώνει εκείνους τους τομείς στους οποίους θα δοθεί έμφαση για τη στήριξη της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων.
Στο πλαίσιο αυτού του «εθνικού διαλόγου», ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε με τους δεκατρείς περιφερειάρχες. Σύμφωνα με το Μαξίμου, στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν «οι δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα των περιφερειών και της χώρας, καθώς και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Περιφερειακές Αρχές στην κατεύθυνση της παραγωγικής ανασυγκρότησης και της βιώσιμης ανάπτυξης». Δηλαδή έγινε συζήτηση για τη συμβολή που μπορούν να έχουν οι Περιφέρειες στην καπιταλιστική ανάκαμψη, για την οποία ματώνει ο λαός.
Παράλληλα, ενόψει και της συνταγματικής αναθεώρησης «συζητήθηκαν και οι απαραίτητες θεσμικές αλλαγές για την ενίσχυση του ρόλου και των ικανοτήτων των Περιφερειών να σχεδιάζουν και να υλοποιούν αποτελεσματικά αναπτυξιακές πολιτικές», αναφέρει η κυβέρνηση, καθώς όλο το πλέγμα των αντιλαϊκών μέτρων, αλλά και των θεσμικών αλλαγών υπηρετεί το στόχο του κεφαλαίου και των κομμάτων του για την καπιταλιστική ανάπτυξη.
Κατά την εισήγησή του ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η «βιώσιμη ανάπτυξη» θα έχει ως στόχους «τη δημιουργία σταθερών και ποιοτικών θέσεων εργασίας, την επένδυση στα συγκριτικά πλεονεκτήματα και την αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων, τη δίκαιη διανομή του οφέλους στο σύνολο της κοινωνίας, ιδιαίτερα σε όσους επλήγησαν περισσότερο κατά τα χρόνια της κρίσης».
Με αυτού του είδους τα επιχειρήματα περί «δίκαιης ανάπτυξης», η κυβέρνηση προσπαθεί να στηρίξει το παραμύθι ότι τελειώνουν τα βάσανα του λαού, γιατί μετά τα μέτρα θα έρθει η ανάπτυξη, από την οποία θα βγουν τάχα όλοι ωφελημένοι. Όμως μια ματιά στο χρονοδιάγραμμα των νέων μέτρων, τα οποία φτάνουν τουλάχιστον μέχρι το 2020, δείχνει ότι η επίθεση κάθε άλλο παρά προσωρινή είναι, προκειμένου να πιαστούν τα πρωτογενή πλεονάσματα και οι άλλοι αντιλαϊκοί στόχοι. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου