Τετάρτη 3 Μαΐου 2017

"Απορρίπτουμε τον παλιό Καλλικράτη και κάθε εκδοχή του αναθεωρημένου"

Ο νέος «Καλλικράτης» που προωθείται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, απασχόλησε το τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, στην τελευταία συνεδρίασή του, με την περιφερειάρχη, Ρ. Δούρου, να επιβεβαιώνει και στα λόγια τις πράξεις της διοίκησής της, που υποτάσσουν τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Οπως είπε, η αναμόρφωση του «Καλλικράτη» είναι προϋπόθεση ώστε «να εισέλθει η υπόθεση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας σε εκείνη την τροχιά που είναι απαραίτητη για την ανάταξη της εθνικής οικονομίας».
Την απόρριψη από το ΚΚΕ τόσου του παλιού αλλά και κάθε εκδοχής του «αναθεωρημένου» «Καλλικράτη» κατέθεσε, τοποθετούμενος εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης. Οπως τόνισε, «οι διοικητικές αναδιαρθρώσεις που έγιναν και εξελίσσονται, ούτε έφεραν ούτε θα φέρουν ανάπτυξη προς όφελος του λαού. Καμία φιλολαϊκή περιφερειακή πολιτική δεν μπορεί να υπάρξει όσο η γενική πολιτική παραμένει αντιλαϊκή». Συγκεκριμένα, ο Γ. Μανουσογιαννάκης ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Από το 2010, που τότε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ψήφισε τη διοικητική μεταρρύθμιση του "Καλλικράτη" με τη συναίνεση της ΝΔ και την έμμεση συνηγορία του τότε ΣΥΝ αλλά και των ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ, (πρώην ΕΝΑΕ και ΚΕΔΚΕ αντίστοιχα), το ΚΚΕ και τα ψηφοδέλτια της "Λαϊκής Συσπείρωσης" που στηρίζει, την είχαν απορρίψει γιατί είναι αντιδραστική στο περιεχόμενό της και εχθρική για το λαό.
Στα 6-7 χρόνια που κύλησαν, επιβεβαίωσαν αυτή τη θέση. Η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων και λειτουργιών των Περιφερειακών και Τοπικών Διοικήσεων στόχο είχαν να γίνουν αποτελεσματικότερες για τη στήριξη της δράσης των επιχειρηματιών και φυσικά δεν εξυπηρέτησαν το λαό. Ενίσχυσαν τον ανταποδοτικό χαρακτήρα των υπηρεσιών τους και επιδίωξαν να διαχειριστούν την ακραία φτώχεια που δημιουργεί και διευρύνει η πολιτική τους. Αξιοποίησαν την εμπειρία των χωρών της ΕΕ και ευθυγραμμίστηκαν με αυτές. Ενδυναμώθηκαν οι διοικητικές και κατασταλτικές λειτουργίες των δήμων και περιφερειών, χρησιμοποιώντας επιχειρήματα ότι επειδή είναι πιο κοντά στον πολίτη, θα λύσει και τα προβλήματα, μόνο που αυτό αξιοποιήθηκε για να διευρύνουν τη φοροληστεία, την αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων, την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας, Παιδείας, Πρόνοιας, Πολιτισμού, Αθλητισμού κ.λπ. Η μεταφορά αρμοδιοτήτων, σε συνδυασμό με τη δραστική μείωση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό των δήμων και των περιφερειών, υποβάθμισε τις υπηρεσίες και διεύρυνε τη φοροληστεία, ενώ άνοιγε καινούρια πεδία για την επιχειρηματικότητα. (...)
Αυτό το πλαίσιο υπηρέτησε στην Περιφέρεια και η διοίκηση πριν του Σγουρού που στηρίχτηκε από το ΠΑΣΟΚ και τώρα της Δούρου που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΛΑΕ. Μια ματιά στις αποφάσεις που παίρνετε και στους προϋπολογισμούς που ψηφίζετε και εκτελείτε, επιβεβαιώνει τα παραπάνω. Επιβεβαιώνει, επίσης, τη στάση των άλλων δυνάμεων και την ταύτιση μεταξύ σας».
Και ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα:
  • Η διαχείριση των σκουπιδιών από την Περιφέρεια που υπηρετεί τα επιχειρηματικά συμφέροντα σε βάρος του λαού και του περιβάλλοντος. Είναι στην ίδια κατεύθυνση εξυπηρέτησης των επιχειρηματικών συμφερόντων και σε βάρος της προστασίας του περιβάλλοντος όπως ήταν και επί Σγουρού.
  • Η χρηματοδότηση μονάδων Υγείας για να απαλλαγεί το κράτος από αυτή την υποχρέωση (που πάτε να το διευρύνετε), που το εμφανίζετε και ως φιλολαϊκό.
  • Η χρηματοδότηση έργων που ανήκουν απευθείας σε μεγαλοεπιχειρηματίες, όπως τα γήπεδα των ΠΑΕ ΑΕΚ - ΠΑΕ ΠΑΟ κ.ά.
  • Αλλα έργα που έμμεσα, άλλα ευθέως, υπηρετούν επιχειρηματικά σχέδια, όπως οι παρεμβάσεις στο παραλιακό μέτωπο και αλλού, επιβεβαιώνουν τα παραπάνω.
  • Την ίδια στιγμή, έργα όπως αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής προστασίας, χώρων πρασίνου, αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού για το λαό, γίνονται αποσπασματικά που δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, όπως τα δύο πάρκα που έχει η Περιφέρεια το Πεδίο του Αρεως και το Αττικό Αλσος, καθώς και το Πάρκο Τρίτση υποβαθμίζονται και ρημάζουν.
Και συμπλήρωσε: «Οι αλλαγές που προωθούνται στον "Καλλικράτη" κινούνται στην ίδια κατεύθυνση και έρχονται να υπηρετήσουν αυτό το σχεδιασμό, παίρνοντας υπόψη από τη μία την πείρα από την εξάχρονη εφαρμογή, αλλά και την κατάσταση της οικονομίας και τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου για να απλωθεί σε νέα πεδία επιχειρηματικότητας. Στόχος είναι, με το νέο θεσμικό πλαίσιο, να συνδράμουν σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο στις ανάγκες της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου