Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Ψήφισμα με προτάσεις υπέρ των λαϊκών νοικοκυριών


Ολοκληρώθηκε χτες το συνέδριο της ΚΕΔΕ στα Γιάννενα

Η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) στο συνέδριό της, που ολοκληρώθηκε χτες στα Γιάννενα, δεν μπήκε καν στη διαδικασία να ζητήσει την πλήρη χρηματοδότηση της λειτουργίας των δήμων, στην οποία περιλαμβάνονται και βασικές δομές (όπως παιδικοί σταθμοί και «Βοήθεια στο Σπίτι») που απειλούνται με κατάρρευση. Αντίθετα, συντάχθηκε με την κυβερνητική άποψη, όπως εκφράστηκε εμμέσως πλην σαφώς από τον υπουργό Εσωτερικών, Ευ. Στυλιανίδη, ότι δεν προβλέπεται κρατική χρηματοδότηση για τις παραπάνω δομές, οι οποίες κατά συνέπεια θα λειτουργούν όσο χρηματοδοτούνται ως προγράμματα από το ΕΣΠΑ. Ενδεικτικό δε της στάσης που κρατούν οι αιρετοί, με πρωτεργάτη την ΚΕΔΕ, είναι ότι σε διπλανή αίθουσα από αυτή του συνεδρίου, έγινε από εκπροσώπους πέντε ελληνικών τραπεζών και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων η παρουσίαση των αναπτυξιακών «ευκαιριών» του Jessica. Ενημερώθηκαν, δηλαδή, οι αιρετοί πως θα αναθέσουν τις αστικές αναπλάσεις στο κεφάλαιο... και θα πληρώσουν οι λαϊκές οικογένειες.

Το ψήφισμα της ''Λαϊκής Συσπείρωσης''

Με την επισήμανση ότι «θα συνεχίσουμε να δίνουμε τον αγώνα μας για την αποκάλυψη του ρόλου του αστικού κράτους, των θεσμών του και της ΕΕ, για την ενίσχυση της κοινωνικής συμμαχίας των εργαζομένων, με τα φτωχά στρώματα της πόλης και του χωριού, στο δόμο της διεκδίκησης μέτρων που ανακουφίζουν τους εργαζόμενους και τη λαϊκή οικογένεια», οι σύμβουλοι του ΚΚΕ, με το συνδυασμό της «Λαϊκής Συσπείρωσης», κατέθεσαν ξεχωριστό ψήφισμα.

Σε αυτό, ανάμεσα σε άλλα, υπογραμμίζεται:

'''Ο εργατόκοσμος, τα φτωχά στρώματα της πόλης και του χωριού, οι άνεργοι και οι γυναίκες είναι ανάγκη να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Να ανακόψουν την αντιλαϊκή επίθεση και να δημιουργήσουν προϋποθέσεις αντεπίθεσης για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Να ανοίξουν το δρόμο για τη δική τους εξουσία, που θα οργανώσει την οικονομία στη βάση των δικών τους αναγκών.

Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις, καλούμε τους εργαζόμενους των Δήμων και τα λαϊκά στρώματα γενικότερα, που έχουν ανάγκη όλων αυτών των υπηρεσιών, ενιαία και συντονισμένα να οργανώσουν την πάλη για να απαιτήσουμε άμεσα μέτρα ανακούφισης, σε σύγκρουση με την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Διεκδικούμε επείγοντα μέτρα για:

  • Πλήρη κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών των Δήμων που θα προέρχεται από αύξηση της φορολόγησης στο 45% του μεγάλου κεφαλαίου, από τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, από την αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πολυτελείας.

  • Οχι στο κλείσιμο δομών - υπηρεσιών των Δήμων, αλλά διεύρυνσή τους.

  • Καμία απόλυση εργαζομένων στους δήμους. Οχι στην κατάργηση οργανικών θέσεων. Ανανέωση όλων των συμβάσεων και μονιμοποίησή τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Προσλήψεις νέου μόνιμου προσωπικού με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα που να καλύπτουν τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες σε υπηρεσίες και υποδομές.

  • Αμεση δραστική μείωση ανταποδοτικών και άλλων τελών, με στόχο την κατάργηση κάθε είδους τοπικής φορολογίας, ανταποδοτικών και άλλων τελών.

  • Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στη λειτουργία στις υπηρεσίες και τα έργα των Δήμων. Καμία ιδιωτικοποίηση στη διαχείριση των απορριμμάτων, στους υδάτινους πόρους, στις ΑΠΕ - στην Ενέργεια γενικά - σε Εκπαίδευση, Υγεία, Πρόνοια, Αθληση, στον Πολιτισμό.

  • Γενναία χρηματοδότηση για τους βρεφονηπιακούς - παιδικούς σταθμούς. Να γίνουν δεκτές όλες οι αιτήσεις των γονιών στη νέα περίοδο. Κατάργηση των τροφείων. Δικαίωμα των παιδιών στη δημόσια και δωρεάν προσχολική αγωγή.

  • Πρόγραμμα δημιουργίας νέων σύγχρονων δημόσιων, βρεφονηπιακών σταθμών, με επαρκή στελέχωση και σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή για την πανελλαδική κάλυψη όλων των αναγκών.

  • Αμεση και πλήρη λειτουργία όλων των Δημοτικών Ιατρείων και εργαστηρίων με απολύτως δωρεάν παροχή των υπηρεσιών σε όλους και ιδιαίτερα σε άπορους, ανασφάλιστους, μετανάστες και στις οικογένειές τους. Δωρεάν εμβολιασμό όλων των παιδιών. Λήψη μέτρων για τη Δημόσια Υγεία.

  • Κρατική χρηματοδότηση για τη δωρεάν λειτουργία κατασκηνώσεων το καλοκαίρι για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών.

  • Ενίσχυση και διεύρυνση των κοινωνικών δομών (Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ - ΜΕΑ, κλπ.) με υπηρεσίες αποκλειστικά χρηματοδοτούμενες από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, που να καλύπτουν όλους δωρεάν χωρίς όρους και προϋποθέσεις, αξιοποιώντας και τα κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Να ιδρυθούν και νέα και να λειτουργήσουν στα πλαίσια ενός δημόσιου συστήματος με δωρεάν και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες για τη δημιουργική απασχόληση όλων των παιδιών και αυτών με αναπηρία».

  • Αφορολόγητο πετρέλαιο και φυσικό αέριο στα σχολεία, παιδικούς σταθμούς, αθλητικά κέντρα κ.λπ.

  • Πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων με αξιοποίηση και των κονδυλίων του ΕΣΠΑ ή άλλων πόρων για σύγχρονες κτιριακές κοινωνικές υποδομές που καλύπτουν όλο το φάσμα των προνοιακών, αθλητικών και πολιτιστικών αναγκών, έργα διαχείρισης αποβλήτων, αντισεισμικής θωράκισης, αντιπλημμυρικής - αντιπυρικής προστασίας''.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου