Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Γιατί ισοπεδώνουν τώρα την ΕΡΤ; Τι λένε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ

Το ΚΚΕ στηρίζει άμεσα την πάλη των εργαζομένων στην ΕΡΤ να μη χάσουν την δουλειά τους και όχι γενικά την ΕΡΤ, τον ρόλο της ως μηχανισμού χειραγώγησης του αστικού κράτους και τα γνωστά χαρακτηριστικά της. Έχει πρόταση επίσης η ΕΡΤ να είναι στα χέρια του λαού, να συμβάλει στην ενημέρωση, την ψυχαγωγία, τον πολιτισμό.

Προβάλει το ερώτημα γιατί τα αστικά κόμματα ισοπεδώνουν τώρα την ΕΡΤ, τις μεγάλες και σύγχρονες υποδομές της, τα δίκτυά της, το αρχείο της μαζί με το ανθρώπινο δυναμικό απολύοντας χιλιάδες έμπειρους και ειδικευμένους εργαζόμενους και δημοσιογράφους;

Το ερώτημα είναι εύλογο αν σκεφτεί κάνεις ότι το συγκρότημα της ΕΡΤ ήταν ένας μηχανισμός πολιτικής και ιδεολογικής χειραγώγησης του αστικού κράτους και δεν είναι υπερβολή που στον τομέα της ενημέρωσης τις περισσότερες φορές με φανατισμό υπηρέτησε και στήριξε όλες τις αντιλαϊκές επιλογές και τα μέτρα των κυβερνήσεων. Προπαγάνδιζε την κυρίαρχη πολιτική και τα ιδεολογήματα του ευρωμονόδρομου και του καπιταλιστικού συστήματος. Είχε μια κραυγαλέα άνιση προβολή των κομμάτων πάντα σε βάρος του ΚΚΕ και εχθρική με τους αγώνες του εργατικού-λαϊκού κινήματος ενώ είχε ουσιαστική προσφορά στην χυδαία αντικομμουνιστική προπαγάνδα. Βεβαίως υπήρχαν και εξαιρέσεις. Υπήρχαν δημοσιογράφοι που προσπαθούσαν να διαφοροποιηθούν, αυτό όμως δεν άλλαζε τη γενική της εικόνα και τον ρόλο της τον οποίο καθόριζε ο πολύμορφος έλεγχος των κυβερνήσεων και άλλων συστημικών μηχανισμών.

Γιατί επίσης παίρνουν αυτά τα μέτρα αφού η ιδιωτικοποιημένη σε σημαντικό βαθμό ΕΡΤ (γι' αυτό και ανώνυμη εταιρεία) ήταν και κερδοφόρα εφόσον είχαν επιβάλει εδώ και καιρό ελαστικές-προσωρινές εργασιακές σχέσεις, εκατοντάδες απολύσεις συμβασιούχων.

Είναι γνωστό ότι η ΕΡΤ υφίστατο μια διαρκή ληστεία από τους μεγαλοκαναλάρχες και επιχειρηματίες με δωρεάν μεταδόσεις, αρπαγή αρχείων, εξωτερικές παραγωγές, ευνοϊκές συμβάσεις προς ΠΑΕ και ΚΑΕ κ.λπ.

Στο συγκρότημα της ΕΡΤ τα κυβερνητικά κόμματα, και της ΕΕ, οι μεγαλοεκδότες κ.ά. διόριζαν τους δικούς τους και διαμόρφωναν μια ακριβοπληρωμένη αυλή την οποία αξιοποιούσαν κατά το δοκούν για να ελέγχουν εργαζόμενους και καταστάσεις. Μόνο το ΚΚΕ ούτε διόρισε ούτε επιδίωξε να διορίσει δικούς του αξιοποιώντας τις υπόγειες ποσοστώσεις και συναλλαγές, αλλά αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει τους εργαζομένους και τους δημοσιογράφους σε ΕΡΤ και στα άλλα ΜΜΕ με βάση το γενικότερο συμφέρον των εργαζομένων και του λαού και το δικαίωμά τους στην ουσιαστική ολόπλευρη ενημέρωση. Με αυτό το κριτήριο υπερασπίστηκε και υπερασπίζεται τα εργασιακά τους δικαιώματα.

Η εξέλιξη στην ΕΡΤ έχει πολλαπλούς στόχους. Σηματοδοτεί τη συνέχιση της βάναυσης επίθεσης στα πιο στοιχειώδη εργατικά-λαϊκά δικαιώματα προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων που δρουν στη χώρα οι οποίοι ελέγχουν και το μεγαλύτερο μέρος της ενημέρωσης και παίζουν σημαντικό ρόλο πρώτα απ’ όλα στη χειραγώγηση των λαϊκών μαζών, μαζί φυσικά και με την επιδίωξή τους να έχουν κέρδη. Συνιστά κλιμάκωση του αυταρχισμού, των απειλών κατά του εργατικού-λαϊκού κινήματος, της αντιΚΚΕ προπαγάνδας.

Επιχειρούν ταυτόχρονα να συντρίψουν, να εξαλείψουν τις όποιες εργασιακές κατακτήσεις υπήρχαν στον χώρο των ΜΜΕ και στο δημόσιο.

Να αρπάξουν εδώ και τώρα ότι μπορούν οι μεγαλοκαναλάρχες από την τεράστια περιουσία της ΕΡΤ και τα δίκτυά της που έχει χρυσοπληρώσει ο λαός. Να βάλουν χέρι σε κονδύλια από χαράτσια, κοινοτικά προγράμματα, να αποσπάσουν τις συχνότητες, τις αρμοδιότητες κ.ά. προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες λόγω της κρίσης από τη μείωση της διαφήμισης, αλλά κυρίως να ελέγξουν για λογαριασμό της αστική τάξης, να επιβάλλουν τον απόλυτο έλεγχό τους, τη δικτατορία τους στα ΜΜΕ.

Εδώ, η συγκυβέρνηση και ειδικότερα η ΝΔ, επιχειρεί να υπερκεράσει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία πίσω από τις κούφιες διακηρύξεις περί αντιμετώπισης της διαπλοκής και πέρα από τους ύμνους στον Ομπάμα και το ΔΝΤ έχει και διαύλους με συγκροτήματα και μεγαλοεκδότες. Η εξέλιξη στην ΕΡΤ και η λεγόμενη αναδιάρθρωσή της εκφράζει και αντιθέσεις για το ποιος διαχειριστής της αστικής πολιτικής θα ελέγξει έναν ισχυρό μηχανισμό χειραγώγησης του κράτους.

Αυτές οι εξελίξεις όμως προσφέρονται για συμπεράσματα.

Με αυτά τα μέτρα οι μηχανισμοί του συστήματος ομολογούν στην πράξη τις αλήθειες που λέει το ΚΚΕ στον λαό γενικότερα.

Αποκαλύπτουν ότι τα μέτρα που καταδικάζουν μόνιμα τον λαό στη φτώχεια τα έφεραν για να μείνουν και όταν θα έρθει, μια κάποια ανάκαμψη στην καπιταλιστική οικονομία και με όποια κυβερνητική συμμαχία διαμορφωθεί. Αναδιαρθρώνουν γι’ αυτό και τους μηχανισμούς χειραγώγησης.

Όπως πάντα έτσι και σήμερα η στυγνή εκμετάλλευση και εξαθλίωση των εργαζομένων συνοδεύονται με ωμή καταστολή ΜΑΤ και εισαγγελέων, και συστατικό και ουσιαστικό στοιχείο είναι ο έλεγχος της πληροφόρησης και η χυδαία αντιΚΚΕ προπαγάνδα. Αυτά είναι τα μέσα του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος για να αλυσοδέσει τον λαό. Πριν του κηρύξουν τον πόλεμο, με τα βάρβαρα μέτρα και μνημόνια, δεν οργάνωσαν πρώτα τον πόλεμο συκοφαντίας και προβοκάτσιας κατά του ΚΚΕ το ΠΑΣΟΚ, ο Καρατζαφέρης κ.ά.;

Τυχαία απέκλειαν συστηματικά το ΚΚΕ από όλα τα ΜΜΕ για μεγάλα και κρίσιμα χρονικά διαστήματα; Τυχαία τον τελευταίο καιρό ο «902» και ο «Ριζοσπάστης» βρίσκονται διαρκώς στο στόχαστρό τους;

Όσο τυχαία είναι και τώρα η προκλητική λογοκρισία, το κλείσιμο του ψηφιακού "902" από την DIGEA επειδή πρόβαλλε τον αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ και οι απειλές του ΕΣΡ!

Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει φυσικά να παραιτηθούν ή να υποτιμήσουν τα δικαιώματά τους για ολόπλευρη ενημέρωση και πληροφόρηση. Αντίθετα πρέπει να το θέσουν πιο επιτακτικά δίπλα και μαζί με την πιο αποφασιστική διεκδίκηση των συγχρόνων δικαιωμάτων στην εργασία, στο εισόδημα, στην ασφάλιση και στην υγεία, τη μόρφωση.

Αυτό όμως, αντικειμενικά σημαίνει απόρριψη της πολιτικής, του δρόμου που υπηρετεί την καπιταλιστική ανάπτυξη, την κερδοφορία, την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων που φέρνει μόνο κρίση, φτώχεια, βαρβαρότητα.

Αυτό απαιτεί απεγκλωβισμό από χρεοκοπημένα ιδεολογήματα και αυταπάτες. Ούτε λύση, ούτε ελπίδα, ούτε ανακούφιση μπορεί να φέρει στον λαό μια λύση από τα πάνω με εναλλαγή σωτήρων ή καλυτέρων διαπραγματευτών στην κυβέρνηση. Ο λαός χρειάζεται να πει όχι στο νέο δίπολο που προωθούν ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ. Δεξιά ή Αριστερά λέει ο ΣΥΡΙΖΑ με αποκατάσταση της δημοκρατίας. Λες και δεν είναι γέννημα της αστικής δημοκρατίας ο αυταρχισμός, οι επιστρατεύσεις, οι επιθέσεις στους αγώνες. Όσα και να λέει ο ΣΥΡΙΖΑ περί αστικής δημοκρατίας δεν κρύβεται πλέον ότι η δική του πολιτική στήριξης της ΕΕ, της εξουσίας και της ιδιοκτησίας των μονοπωλίων δεν απαλλάσσει τον λαό από την καταπίεση και τους αντιδραστικούς νόμους. Εξάλλου η αστική δημοκρατία σε οποιαδήποτε εκδοχή της, είτε στην «καλή», στη φάση της ανάπτυξης, είτε στην «κακή», στη φάση της κρίσης είναι πάντοτε ψευδεπίγραφη, δημοκρατία για τους λίγους και δικτατορία για τους πολλούς, διασφαλίζει την εξουσία των μονοπωλίων σε βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού. Διαχρονικά στο έδαφος αυτής της αστικής δημοκρατίας τσακίζονται τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα, ψηφίζονται χιλιάδες αντεργατικοί-αντιλαϊκοί νόμοι, είτε με τη συνηθισμένη νομοθετική διαδικασία είτε με έκτακτες διαδικασίες, όπως είναι οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Στο νομικό πλαίσιο που υπάρχει στηρίχτηκε και η σημερινή πράξη νομοθετικού περιεχομένου και το γνωρίζει ο κ. Τσίπρας. Η θεωρία του για αποκατάσταση της δημοκρατίας ρίχνει στάχτη στα μάτια του κόσμου. Ετοιμάζεται να κυβερνήσει και αφήνοντας άθικτη την εξουσία των μονοπωλίων εμφανίζεται ως σωτήρας απέναντι στη ΝΔ και την «συναγωνίζεται» ως καλύτερος διαχειριστής του αστικού συστήματος. Οι γέφυρες με τον Ομπάμα η πολιτική του που αφήνει ανέπαφα τα μονοπώλια και την εξουσία τους δεν αποτελεί φιλολαϊκή λύση για τους εργαζόμενους. Ακόμη και οι προτάσεις του για τα ΜΜΕ για την TV όπως το BBC και ανέπαφους μεγαλοκαναλάρχες ιδιοκτήτες δεν αποτελούν ούτε λύση ούτε εγγύηση για τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ και γενικότερα για την ενημέρωση του λαού. Ο λαός πρέπει να πει όχι στο δίπολο ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ. Να βάλει τη δική του διαχωριστική γραμμή: Λαϊκή συμμαχία ενάντια στην ΕΕ και την εξουσία των μονοπωλίων ή υποταγή στην αστική διαχείριση που προτείνουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ που διαιωνίζει τα δεινά του λαού.

Χρειάζεται Λαϊκή Συμμαχία για την απόκρουση της αντιλαϊκής επίθεσης και ταυτόχρονα πάλη για τις αναγκαίες ριζικές ανατροπές στην οικονομία και στο κράτος, την αποδέσμευση από την ΕΕ, συσπείρωση και συμπόρευση με το ΚΚΕ. Αυτή η συμμαχία θα αντιπαλεύει σήμερα και θα ανατρέψει τους αντιλαϊκούς νόμους, παλιούς που διαθέτει και νέους που γεννά το αστικό σύστημα. Αυτή η συμμαχία θα ανατρέπει αντιλαϊκούς νόμους στην πράξη, ο λαός έχει το δικαίωμα να αλλάξει όλο το αστικό πλαίσιο και να καταργήσει τη δικτατορία των μονοπωλίων που κατοχυρώνει σήμερα η αστική δημοκρατία. Παλεύει να γίνουν λαϊκή κοινωνική περιουσία όλα τα μονοπώλια, οι υποδομές, ο φυσικός και ορυκτός πλούτος. Κοινωνική ιδιοκτησία πρέπει να γίνουν και τα ΜΜΕ τα οποία με εργατικό λαϊκό έλεγχο και τη συμμετοχή τον εργαζομένων σε αυτά θα μπορούν να λειτουργούν για ολόπλευρη ενημέρωση του, την μορφωτικές και πολιτιστικές του ανάγκες, την ανεμπόδιστη επικοινωνία. Αυτή η λαϊκή ιδιοκτησία των ΜΜΕ εξασφαλίζει την εξυπηρέτηση των λαϊκών συμφερόντων και όχι η ιδιοκτησία του καπιταλιστικού κράτους.

Αυτός ο δρόμος της λαϊκής αντεπίθεσης δεν είναι για το μακρινό αύριο όπως δόλια ορισμένοι λένε, αλλά για τώρα. Μόνο αν βρουν απέναντί τους την ισχυρή αντιμονοπωλιακή-αντικαπιταλιστική συμμαχία που διεκδικεί και την εξουσία θα αναγκαστούν τα μονοπώλια, οι μηχανισμοί, τα κόμματά τους να κάνουν πίσω. Σε αυτόν τον δρόμο της λαϊκής συμμαχίας έχουν συμφέρον και πρέπει να συμπορευτούν με το ΚΚΕ εργαζόμενοι, δημοσιογράφοι, αυτοαπασχολούμενοι και φτωχοί αγρότες όλης της Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου