Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Σύσκεψη Συντονιστικών Επιτροπών των Αγροτικών Μπλόκων

Πρωτοβουλίες για αγωνιστικές δράσεις

  • Η ΚΑΠ και η αγροτική πολιτική συνολικά δεν παίρνουν φτιασίδια

  • Μοναδική προοπτική για τους φτωχούς και μεσαίους αγρότες η ανατροπή της στα μπλόκα του αγώνα


Τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικροί και μεσαίοι αγρότες, οι πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν για διεκδικητικές δράσεις και η οργανωτική ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος, συζητήθηκαν στην πανελλαδική σύσκεψη Συντονιστικών Επιτροπών των αγροτικών μπλόκων - συγκροτήθηκαν κατά τη διάρκεια των μεγάλων αγροτικών κινητοποιήσεων - που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο, 15 Ιούνη, σε αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.

Στη σύσκεψη, εκτιμήθηκε πως η κατάσταση για τους αγρότες έχει χειροτερέψει σε σχέση με την περίοδο των μπλόκων, καθώς, νέα χαράτσια προστίθενται στο μακρύ κατάλογο που καλούνται να πληρώσουν οι αγρότες, όπως και τα άλλα λαϊκά στρώματα, ενώ η νέα ΚΑΠ κινείται σε χειρότερη κατεύθυνση για τους αγρότες και ιδιαίτερα στην κτηνοτροφία.
Ιδιαίτερα για τη νέα ΚΑΠ, στη σύσκεψη επισημάνθηκε ότι οδηγεί σε μείωση των επιδοτήσεων - ήδη από το 2014 θα ισχύσει μείωση των άμεσων επιδοτήσεων κατά 5% - σε νέους περιορισμούς στις καλλιέργειες και σε μείωση καλλιεργήσιμων εκτάσεων - υπολογίζεται στο 5%.

Κι αποφασίστηκε, με την τελική κατάληξη των αποφάσεων της νέας ΚΑΠ, να υπάρξει ενημέρωση στους αγρότες με συσκέψεις, συγκεντρώσεις και περιοδείες για τις αντιαγροτικές αποφάσεις, καθώς, όπως τονίστηκε, γίνεται σήμερα πιο καθαρό ότι για να έχει αποτέλεσμα ο αγώνας και οι διεκδικήσεις των αγροτών πρέπει να στρέφονται συνολικά ενάντια στην ΚΑΠ, ως την ανατροπή της. Η ΚΑΠ -σημειώθηκε- λειτουργεί ως εργαλείο συγκέντρωσης γης και παραγωγής με ταυτόχρονο ξεκλήρισμα των φτωχών και τμήματος των μεσαίων αγροτών, δεν παίρνει φτιασίδια, δεν μπορεί να γίνει φιλοαγροτική, μπορεί μόνο να ανατραπεί και τα μπλόκα της χώρας καλούν σε αγωνιστική αντίσταση με κεντρικό σύνθημα: ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΟΠΟΙΗΣΗ ΓΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΟΥ ΣΥΝΟΔΕΥΕΤΑΙ ΜΕ ΞΕΚΛΗΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΦΤΩΧΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ.

Πλήθος προβλημάτων

* Για τη φορολόγηση των χωραφιών επισημάνθηκε ότι είναι ένα ακόμη χαράτσι και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί από το οργανωμένο αγροτικό κίνημα κι αποφασίστηκε, το επόμενο διάστημα, να οργανωθούν παραστάσεις στις ΔΟΥ σε διάφορες περιοχές της χώρας, ενάντια στο χαράτσι.

* Για την επιστροφή ΦΠΑ σημειώθηκε ότι είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, καθώς ήδη έχει περικοπεί κατά σχεδόν 50% και θα υπάρξει καθυστέρηση στην καταβολή της, τη στιγμή που όλοι οι αγρότες την περίμεναν για να καλύψουν τα έξοδα που τρέχουν, αλλά και να συνεχίσουν την καλλιέργεια. Επειδή, δε, συνδέεται για πρώτη φορά με την ποσότητα παραγωγής για αποζημίωση που καθορίζει ο ΕΛΓΑ, υπάρχει κίνδυνος πολλοί αγρότες που θα μπουν στον έλεγχο και δε θα έχουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά να μην πάρουν καθόλου επιστροφή.

* Για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, υπογραμμίστηκε ότι έχει σοβαρή ευθύνη η ηγεσία του υπουργείου και η κυβέρνηση γι' αυτό το παράνομο χαράτσι που καλούνται να πληρώσουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι, οι οποίοι εκβιάζονται από την ΠΑΣΕΓΕΣ και την εταιρεία που έχει αναλάβει την παραλαβή των δηλώσεων. Και τονίστηκε πως μπορεί να υπάρχουν αποτελέσματα κάτω από την οργανωμένη πίεση του κινήματος ώστε ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ, ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΑΦΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΟΣΩΝ ΠΛΗΡΩΣΑΝ.

* Για την Κοινωνική Ασφάλιση αναφέρθηκε ότι το 50%, περίπου, των αγροτών δεν πληρώνει και δεν έχει ασφαλιστική κάλυψη, ενώ θα υπάρχει πρόβλημα και με τις συντάξεις τους. Επιβλήθηκε αύξηση των ασφαλίστρων από 26-74 ευρώ, ανάλογα με την κατηγορία που ασφαλίζεται κάποιος - γίνεται αυτόματη μεταφορά στην παραπάνω ασφαλιστική κατηγορία με τη συμπλήρωση 3 χρόνων - και αύξηση στην εισφορά αγοράς φαρμάκων, ενώ ο αγρότης υποχρεώνεται να πληρώσει 10 ευρώ ακόμη και για να του γράψει ο γιατρός μια συνταγή. Η συνταξιοδότηση πήγε στα 67 χρόνια, που σημαίνει ότι ο αγρότης χρειάζεται να πληρώνει επί 49 χρόνια ασφάλιστρα για να συνταξιοδοτηθεί, ενώ έχουν μειωθεί οι συντάξεις - η προνοιακή των 360 ευρώ θα μειώνεται κάθε χρόνο, ώσπου να καταργηθεί το 2024 - και το έλλειμμα του ΟΓΑ που το 2012 έφτασε στα 508 εκατομμύρια ευρώ, θέτει σε κίνδυνο, μακροπρόθεσμα, ακόμη και τη δυνατότητα καταβολής των συντάξεων. 
Η κατάσταση στην Υγεία - Πρόνοια είναι τραγική και θα χειροτερέψει, με παραπέρα υποβάθμιση των υπηρεσιών των Κέντρων Υγείας στην ύπαιθρο και στα νοσοκομεία.
Τονίστηκε η ανάγκη να ληφθούν πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση διεκδίκησης δημόσιας δωρεάν Υγείας και Πρόνοιας και ουσιαστικών συντάξεων - ήδη οι αγρότες συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις για την ασφάλιση μαζί με τους εργάτες, τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης, τα άλλα λαϊκά στρώματα - κι αποφασίστηκε να καταρτιστεί, για κάθε περιοχή, ένα πρόγραμμα επισκέψεων και συγκεντρώσεων στα Κέντρα Υγείας, με διεκδίκηση δωρεάν εξετάσεων και να πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας στα καταστήματα ΟΓΑ, μαζί με συνταξιούχους αγρότες και συμβολικές καταλήψεις σε όλη τη χώρα.

* Για τον ΕΛΓΑ σημειώθηκε ότι οι αγωνιστικές Ομοσπονδίες και Αγροτικοί Σύλλογοι επιβεβαιώθηκαν για την κάθετη αντίθεσή τους στο νέο νόμο και κανονισμό, ο οποίος, πέρα από το γεγονός ότι κατοχυρώνει, καθαρά, τον ανταποδοτικό χαρακτήρα του ΕΛΓΑ, μειώνει κατά πολύ τις περιπτώσεις που δίνει αποζημίωση, αλλά και το ποσό των αποζημιώσεων.
Οι επιτροπές των μπλόκων ζητούν άμεσα συνάντηση με πρόεδρο του ΕΛΓΑ για να θέσουν ζήτημα αλλαγής του κανονισμού, ώστε να εξασφαλιστεί επαρκής κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει όλες τις ζημιές που οφείλονται σε φυσικά αίτια και νόσους τόσο στην παραγωγή όσο και στο κεφάλαιο και να αποζημιώνει στο 100%. Θα ζητήσουμε επίσης έκτακτη ουσιαστική αποζημίωση για τις καλλιέργειες που έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές που οφείλονται σε φυσικά αίτια και δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ όπως π.χ. η ακαρπία και το πράσινο σκουλήκι. Αντίστοιχα, στις περιοχές που υπάρχουν τέτοιες ζημιές αλλά και για ουσιαστική αποζημίωση όλων των ζημιών θα παρθούν αγωνιστικές πρωτοβουλίες το αμέσως επόμενο διάστημα με αρχή μεγάλη συγκέντρωση αγροτών των νομών Πέλλας - Ημαθίας στη Νάουσα που έχουν πληγεί από την ακαρπία αλλά και την χαλαζόπτωση με εκτεταμένες ζημιές στην περιοχή τους.

* Για την κτηνοτροφία, εκτιμήθηκε ότι είναι πολύ άσχημη η κατάσταση στους κτηνοτρόφους, καθώς υπάρχει μεγάλη αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών, με παράλληλη μείωση των τιμών σε γάλα και κρέας και με μεγάλη καθυστέρηση από όλες τις γαλακτοβιομηχανίες, από 3 και πάνω μήνες, στην αποπληρωμή των παραγωγών.
Επίσης, επιβάλλονται νέα χαράτσια, όπως στα εμβόλια για το μελιταίο πυρετό που μόλις το 20% των ζώων ως τώρα έχει εμβολιαστεί.
Αποφασίστηκε να γίνουν περιοδείες και συσκέψεις με κτηνοτρόφους, Στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθούν 4 μεγάλες συσκέψεις - ημερίδες για την κτηνοτροφία σε Κεντρική Μακεδονία, Ηπειρο, Πελοπόννησο και Θεσσαλία, ενώ για το φθινόπωρο προγραμματίζεται πανελλαδική κινητοποίηση των κτηνοτρόφων.

* Για τους νέους αγρότες που έχουν κάνει μεγάλες επενδύσεις, σημειώθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα, καθώς η ΚΑΠ, η πολιτική της τρικομματικής κυβέρνησης, το μεγάλο κόστος παραγωγής, η μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή του πριμ και οι εξευτελιστικές τιμές των προϊόντων τους οδηγούν στο ξεκλήρισμα και την ανεργία.

Οργανωτική ανασυγκρότηση

Στη σύσκεψη συζητήθηκε, αναλυτικά, η κατάσταση του οργανωμένου αγροτικού κινήματος και τονίστηκε η ανάγκη να συγκροτηθούν ζωντανοί, μαζικοί και μαχητικοί Αγροτικοί Σύλλογοι.

Ηδη έχουν γίνει βήματα σε αυτήν την κατεύθυνση μετά τις αγροτικές κινητοποιήσεις στα μπλόκα, έχουν συγκροτηθεί νέοι Αγροτικοί Σύλλογοι σε όλη τη χώρα και άλλοι βρίσκονται στον άμεσο προγραμματισμό συγκρότησης.

Υπογραμμίστηκε ότι η εμπειρία των πρόσφατων μπλόκων έδειξε, για μια ακόμη φορά, πως όπου υπάρχουν αγροτικοί σύλλογοι με δράση και ζωντανή λειτουργία μπορούν να συσπειρώσουν τους αγρότες, να αποτελέσουν στήριγμα για τις διεκδικήσεις και τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Σ' αυτή την κατεύθυνση αποφασίστηκε συγκεκριμένο πρόγραμμα παρέμβασης και στόχοι συγκρότησης αγροτικών συλλόγων και Ομοσπονδιών σε πολλούς νομούς της χώρας.

Παράλληλα, τονίστηκε η μεγάλη σημασία που έχει το δυνάμωμα του συντονισμού και της κοινής δράσης με τα άλλα λαϊκά στρώματα, τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης, τις γυναίκες και τη νεολαία των λαϊκών οικογενειών. Η εμπειρία των μπλόκων έδειξε περίτρανα πως με την κοινή δράση μπορεί να μπει φρένο στην επίθεση που δέχονται στα λαϊκά στρώματα, να ακυρωθούν κατασταλτικοί μηχανισμοί της κυβέρνησης και, στην πορεία, να τεθούν στόχοι και αιτήματα που θα ανατρέπουν συνολικά την αντιλαϊκή πολιτική.

Τέλος, η Πανελλαδική Σύσκεψη των Μπλόκων καταδικάζει το κλείσιμο της ΕΡΤ από τη συγκυβέρνηση και εκφράζει την αγωνιστική συμπαράστασή της στους εργαζομένους της ΕΡΤ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου