Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Ενάντια στο κλείσιμο της ΕΡΤ


Την απόφαση της συγκυβέρνησης να κλείσει την ΕΡΤ και να την ξανανοίξει αναδιαρθρωμένη, συρρικνωμένη με νέο οργανισμό τον ΝΕΡΙΤ, δεν μπορεί και δεν πρέπει να την αντιμετωπίζουμε έξω από τη γενική πολιτική αντιμετώπισης της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης σε όφελος του κεφαλαίου.

Η απόφαση της κυβέρνησης εντάσσεται, όπως η ίδια λέει, στο πλαίσιο αντιμετώπισης των ελλειμμάτων του κρατικού προϋπολογισμού που απαιτεί δραστικές περικοπές και πρώτα απ' όλα μαζικές απολύσεις εργαζομένων στο δημόσιο τομέα. Και αυτό επίσης ενταγμένο στην πολιτική αντιμετώπισης των κρατικών χρεών.

Αυτή η πολιτική οδηγεί στο κλείσιμο οργανισμών, στη συρρίκνωση άλλων, σε αναδιαρθρώσεις συνολικά στο δημόσιο τομέα που χτυπά πρώτα απ' όλα την Παιδεία (συγχωνεύσεις τμημάτων, μείωση εκπαιδευτικών), τον τομέα Υγείας - Πρόνοιας (συγχωνεύσεις νοσοκομείων, μείωση κρεβατιών, κατάργηση Κέντρων Υγείας κλπ.).

Το ίδιο ισχύει και με άλλους κοινωφελείς οργανισμούς που ετοιμάζονται να καταργήσουν, όπως ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ), το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών κ.λπ., ενώ στο στόχαστρο βρίσκονται και τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, δηλαδή τα εργοστάσια ΕΒΟ, ΕΛΒΟ, ΕΑΒ, μαζί με τα εργοστάσια της ΠΥΡΚΑΛ.

Είναι γεγονός ότι αυτή η πολιτική καταστρέφει εργατική δύναμη, ενώ ενισχύει την ανάπτυξη του κεφαλαίου στους συγκεκριμένους τομείς, επομένως συμβάλλει σε επενδύσεις, ενώ στερεί από την εργατική τάξη, τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα υπηρεσίες που τους είναι απαραίτητες και αναγκαίες και που για να μπορούν να τις έχουν θα τις πληρώνουν πανάκριβα, ενώ όσοι δεν έχουν να πληρώσουν θα τις στερούνται. Είναι μέρος της πολιτικής διαχείρισης της κρίσης σε όφελος του κεφαλαίου.

Η αστική ενημέρωση

Όμως η ΕΡΤ έχει, ας το πούμε έτσι, μια ιδιομορφία. Είναι Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης, κρατικής ιδιοκτησίας, ταγμένο να αναπαράγει σε όλους τους τομείς της Ενημέρωσης την αστική ιδεολογία και πολιτική, την αναπαραγωγή της κυρίαρχης κοινωνικής συνείδησης.

Και όπου εκτός από την ενημέρωση σε ειδήσεις, ρεπορτάζ, σχόλια, πολιτικές ενημερωτικές εκπομπές, εντάσσεται και κομμάτι της Τέχνης, του Πολιτισμού, της καλλιτεχνικής δημιουργίας, της ψυχαγωγίας, του αθλητισμού, αλλά και τομείς που αφορούν την κοινωνική ζωή, την αστική ιδεολογία και πολιτική, την αναπαραγωγή της κυρίαρχης κοινωνικής συνείδησης, τον τρόπο ζωής που θέλει να επιβάλει η αστική τάξη.

Με μια έννοια θα 'λεγε κανείς ότι η αστική τάξη χρειάζεται μια τέτοια αποτελεσματική ΕΡΤ.

Βεβαίως, από τότε που αποφασίστηκε να ανοίξει ο δρόμος στους επιχειρηματικούς ομίλους να επενδύσουν στα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ, μεγάλωσε το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο για την ολοένα και πιο μεγάλη και αποτελεσματική παρέμβαση των αστών στις λαϊκές συνειδήσεις, προκειμένου να επιδρούν σ' αυτές, να χειραγωγούν την εργατική τάξη, τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα. Δυνάμωσε σημαντικά αυτός ο τομέας του αστικού εποικοδομήματος.

Ταυτόχρονα, η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, με τη δημιουργία ευρυζωνικών δικτύων και ψηφιακών συχνοτήτων, μεγάλωσε το φάσμα των δραστηριοτήτων της ενημέρωσης, της επικοινωνίας.

Δημιούργησε νέες συνθήκες και προϋποθέσεις αξιοποίησης της τεχνολογίας στην ενημέρωση για αύξηση κερδών και μεγαλύτερη συγκέντρωση στο χώρο των ΜΜΕ, σε συνδυασμό με τη συγκέντρωση στους ομίλους των ΜΜΕ άλλων κλάδων ή τομέων.

Αφού πλέον η παραγωγή οπτικοακουστικού εμπορεύματος (ντοκιμαντέρ, κινηματογραφικές ταινίες, μουσικοί δίσκοι κλπ.), παραγωγή απαραίτητη για τη λειτουργία ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ, αλλά και η διεθνοποίηση της ενημέρωσης δίνουν τη δυνατότητα στα ιδιωτικά αστικά ΜΜΕ εισόδου και σ' αυτούς τους τομείς στην καπιταλιστική αγορά.Και μόνο στο ποδόσφαιρο ως τομέα καπιταλιστικής δράσης που διαπλέκεται με τα ΜΜΕ, αν δούμε, είναι παράγοντας αποκόμισης κερδών.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι επιχειρηματικοί όμιλοι που έχουν στην ιδιοκτησία τους τηλεοπτικά ΜΜΕ διεκδικούν διπλάσιες ψηφιακές συχνότητες.

Επίσης, δεν είναι τυχαίο ότι υπήρξαν επιχειρηματικοί όμιλοι που θα ήθελαν να αγοράσουν κάποια από τα κανάλια της ΕΡΤ.

Φαίνεται επομένως πως η αστική τάξη και το κράτος της και με συρρικνωμένα τα κρατικά ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ, μπορεί να κάνει αποτελεσματική δουλειά, αλλά να ενισχύσει και το κεφάλαιο στο συγκεκριμένο τομέα.

Το ζήτημα συρρίκνωσης της ΕΡΤ δεν είναι καινούριο.

Πρωτομπήκε με έμφαση από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Γ. Παπανδρέου το 2009 και μπήκε γενικά ως κατάργηση των ΔΕΚΟ, που δεν είναι κερδοφόρες, από την υπουργό Ανάπτυξης Λ. Κατσέλη.

Στη συνέχεια, το 2011, ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλ. Μόσιαλος ανέλαβε και εκπόνησε το σχέδιο συρρίκνωσης της ΕΡΤ.

Από τότε μέχρι και σήμερα υπήρξε ορυμαγδός προπαγάνδας κατασυκοφάντησης των εργαζομένων της ΕΡΤ με βασικό χαρακτηριστικό ότι ήταν υψηλόμισθοι, αργόσχολοι κλπ.

Είναι η συνηθισμένη άτιμη προπαγάνδα όταν θέλουν να διαμορφώσουν απέχθεια στις λαϊκές συνειδήσεις και εχθρότητα σε τμήματα εργαζομένων προκειμένου να περάσουν τα αντεργατικά μέτρα.

Μπορεί να υπήρχαν λίγοι υψηλόμισθοι, στελέχη στην ΕΡΤ ή παραγωγοί προγράμματος, αλλά η μεγάλη πλειοψηφία είχαν μισθούς όπως οι εργαζόμενοι σε άλλους κλάδους και ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Το ΚΚΕ από τότε είχε συγκεκριμένη τοποθέτηση για την ΕΡΤ, έκανε αλλεπάλληλες παρεμβάσεις για την ΕΡΤ υπέρ των συμφερόντων των εργαζομένων, παίρνοντας υπόψιν ταυτόχρονα ότι και η ΕΡΤ δεν έκανε ενημέρωση υπέρ των λαϊκών συμφερόντων, ανεξάρτητα από τις διαφορετικές προθέσεις εργαζομένων της.

Η ΕΡΤ από τη δημιουργία της έως σήμερα αποτέλεσε βασικό και κεντρικό μοχλό παρέμβασης του κράτους και των κυβερνήσεων για την ιδεολογική - πολιτική χειραγώγηση του λαού, καθώς και πολύτιμο στήριγμα των μεγάλων επιχειρηματιών.

Οι προσπάθειες δημοσιογράφων που δεν υποτάσσονταν στην κυρίαρχη πολιτική και ιδεολογία δεν είναι δυνατό να αλλάξουν το χαρακτήρα και το ρόλο της ΕΡΤ.

Από τότε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προπαγάνδιζε ότι η ΕΡΤ πρέπει να γίνει κερδοφόρα και «ανεξάρτητη», γεγονός που σήμαινε μεγάλο μέρος δημοσιογράφων και εργαζομένων στην ανεργία, δραστική μείωση των μισθών και εργασιακή ανασφάλεια για όσους απέμεναν για δουλειά στην ΕΡΤ. Αυτό θα γίνει και τώρα.

Αυτό που θέλουν οι κυβερνήσεις, αυτό θα γίνει και τώρα με το νέα ΕΡΤ, τη ΝΕΡΙΤ, είναι ραδιοτηλεόραση πλήρως υποταγμένη και στρατευμένη στην κυρίαρχη πολιτική, στην υπεράσπιση της αντιλαϊκής πολιτικής, της ΕΕ και του καπιταλισμού, ευρισκόμενη πιο κοντά στον άμεσο έλεγχο των κέντρων διαμόρφωσης της αστικής προπαγάνδας.

Στην ΕΡΤ ήταν προκλητική η στήριξη των επιχειρηματιών με την αγορά προγραμμάτων από ιδιώτες παραγωγούς και η διάθεση σ' αυτούς του πολιτιστικού - αρχειακού υλικού που διαθέτει. Δεν ευθύνονται όμως οι εργαζόμενοι γι' αυτό.

Τώρα υπάρχει ο κίνδυνος ιδιωτικοποίησης περιουσιακών της στοιχείων.

Οι εργαζόμενοι και η προοπτική

Το ΚΚΕ στηρίζει τους αγώνες των εργαζομένων για σταθερή δουλειά για όλους, με σύγχρονα εργασιακά - μισθολογικά δικαιώματα, στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων και επιμένει ότι η ΕΡΤ δεν πρέπει να κλείσει, δεν πρέπει να γίνει καμία απόλυση και με καμία μορφή.

Η ΕΡΤ έχει δυνατότητες να αξιοποιήσει τα μέσα και το προσωπικό που διαθέτει για να διασφαλίσει την πλήρη και ισότιμη ενημέρωση του λαού. Να καλύψει τα μεγάλα αστικά κέντρα και την περιφέρεια. Να στηρίξει την πολύμορφη καλλιτεχνική δημιουργία, να προβάλει τα επιστημονικά επιτεύγματα. Να παρέχει πολύτιμο υλικό και μέσα για να στηρίξει τις πολιτιστικές - μορφωτικές πρωτοβουλίες και ανάγκες του εργατικού - λαϊκού κινήματος.

Αυτό δεν μπορεί να γίνει στις σημερινές συνθήκες όπου κυριαρχούν παντού τα μονοπώλια και καθορίζουν μέσω της κυβέρνησης και άλλων μηχανισμών το πώς και από ποια μέσα θα γίνεται η ενημέρωση του λαού.

Μόνο στη λαϊκή οικονομία και εξουσία, όπου ο παραγόμενος πλούτος θα είναι λαϊκή - κοινωνική περιουσία και όλοι οι μηχανισμοί παραγωγής και διεύθυνσης της κοινωνίας θα βρίσκονται υπό διαρκή εργατικό - λαϊκό έλεγχο.

Η ΕΡΤ θα αποτελέσει το βασικό μοχλό που θα υπηρετεί τη λαϊκή ενημέρωση, τις λαϊκές ανάγκες στη μόρφωση και τον πολιτισμό, διασφαλίζοντας τα σύγχρονα δικαιώματα των εργαζόμενων και των δημοσιογράφων σε αυτήν.

Οι συχνότητες στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο δεν μπορεί και δεν πρέπει να ανήκουν με κανέναν τρόπο στην καπιταλιστική ιδιοκτησία.

Η ενημέρωση δεν είναι εμπόρευμα, αλλά λαϊκό δικαίωμα και ανάγκη.

Δικαίωμα να έχουν ΜΜΕ, εκτός από τα κρατικά, πρέπει να έχουν τα πολιτικά κόμματα, οι μαζικοί κοινωνικοί φορείς και όχι τα μονοπώλια.

Το ΚΚΕ καλεί το εργατικό - λαϊκό κίνημα να μη συμβιβαστεί με την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στα ΜΜΕ, πιο αποφασιστικά να προβάλει τις λαϊκές ανάγκες και απαιτήσεις στην ενημέρωση.

Καλεί τους δημοσιογράφους και εργαζόμενους στα κρατικά και ιδιωτικά μέσα να διαμορφώσουν κοινό μέτωπο για να εμποδίσουν τα άγρια μέτρα και τις αρνητικές εξελίξεις.

Η αποτελεσματικότητα του αγώνα σήμερα συνδέεται και με την αλληλεγγύη που πρέπει να βρει ο αγώνας τους, αλλά και με το αν συνδέεται με την πάλη για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, τις ώριμες και αναγκαίες ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της οικονομίας και της εξουσίας, την αποδέσμευση της χώρας από την ΕΕ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου