Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

''Χαρατσώνουν'' παράνομα τους αγρότες


Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Οι καθυστερήσεις στην επιστροφή ΦΠΑ αλλά και το χαράτσι του ΟΣΔΕ που παράνομα επιβαρύνει τους αγρότες είναι το θέμα της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών, η βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου.

Στο κείμενο της Ερώτησης η βουλευτής του ΚΚΕ επισημαίνει:

''Αν και το αγροτικό εισόδημα έχει μειωθεί δραστικά, η φορολογία έχει αυξηθεί και τα οξυμένα προβλήματα της αγροτιάς δεν έχουν τέλος, εξαιτίας της σκληρής αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής που χαρατσώνει τους αγρότες, χωρίς να τους παρέχει στοιχειώδη ασφαλιστική κάλυψη. Με καθυστέρηση χρονικά στους ήδη πετσοκομμένους πόρους (επιστροφή ΦΠΑ) που τους οφείλει και με την ανοχή σε παράνομα χαρατσώματα από τις ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών, για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ. Συγκεκριμένα:

Με την ανοχή της κυβέρνησης οι τοπικές Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών σε συνεργασία με την ΠΑΣΕΓΕΣ εισπράττουν, παρανόμως, από τους αγροτοκτηνοτρόφους "χαράτσι" που κυμαίνεται από 30-100 ευρώ/αίτηση, για την παραλαβή - καταχώρηση των Δηλώσεων ΟΣΔΕ 2012, αν και η διαδικασία είναι απολύτως δωρεάν, αφού υπάρχει για τις εργασίες αυτές σύμβαση μεταξύ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Ενωσης "ΠΑΣΕΓΕΣ-NEUROPUBLIC AE".

Κάθε χρονιά το αργότερο μέχρι τέλη Μάρτη οι επιστροφές του ΦΠΑ, του φόρου πετρελαίου είχαν ήδη καταβληθεί. Ωστόσο βρισκόμαστε αρχές του Ιούνη και η κυβέρνηση καθυστερεί την "κουτσουρεμένη" από το 11% στο 6% επιστροφή ΦΠΑ από τις αρμόδιες ΔΟΥ. Πρόκειται για χρήματα που δικαιούνται οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι, είναι απόλυτα αναγκαία ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν την καλλιεργητική δραστηριότητα με το ξεκίνημα των ανοιξιάτικων εργασιών και να καλύψουν τα αυξημένα οικογενειακά έξοδά τους».

Καταλήγοντας η βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς, τι άμεσα μέτρα θα πάρουν για:

  • Να σταματήσει η κοροϊδία και ο εκβιασμός των γεωργών και κτηνοτρόφων που υποβάλουν τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, για να μην πληρώνουν το παράνομο χαράτσι, να ισχύσει η δωρεάν παραλαβή των δηλώσεων και να επιστραφούν όσα παράνομα παρακρατήθηκαν. Να δοθεί γρήγορα η άμεση καταβολή της επιστροφής ΦΠΑ πετρελαίου στους δικαιούχους αγροτοκτηνοτρόφους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου