Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

ΟΓΕ: Με ''πυξίδα'' τη δράση και τα συμπεράσματα από αυτή

Τη δράση που ανέπτυξαν οι Σύλλογοι και οι Ομάδες όλο το προηγούμενο διάστημα, τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα από αυτήν, αλλά και την κατεύθυνση στην οποία θα δώσουν συνέχεια συζήτησε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΓΕ στην πρόσφατη συνεδρίασή του. Το κύριο καθήκον κάθε Συλλόγου και Ομάδας, ο βασικός άξονας γύρω από τον οποίο πρέπει να κινούνται οι πρωτοβουλίες του, τέθηκε από την εισήγηση. Οπως τόνισε η πρόεδρος της ΟΓΕ, Μαιρήνη Στεφανίδη, «πρέπει να αποκτήσουμε μεγαλύτερες ικανότητες στην προσέγγιση και επικοινωνία με γυναίκες από φτωχές λαϊκές οικογένειες με μικρή εμπειρία αγώνων ή και ανύπαρκτη, όπως μπορεί να είναι στις νέες γυναίκες. Μπορούμε να γίνουμε καλύτερες, να εκπαιδευτούμε στην εκλαΐκευση, στην προπαγάνδα μας. Χρειάζεται να επιστρατεύουμε όλη μας την πολιτική συγκρότηση, που απορρέει από τις θέσεις της ΟΓΕ, τη μαεστρία, ώστε με αποδεικτικά επιχειρήματα να πείθουμε, ακουμπώντας και στις εμπειρίες των γυναικών που απευθυνόμαστε. Δε βοηθάει ο καταιγισμός των αρνητικών εξελίξεων και επιπτώσεών τους στις γυναίκες, χρειάζεται να φωτίζουμε τη διέξοδο, να δείχνουμε το όφελος από τον οργανωμένο αγώνα για τα καθημερινά προβλήματα που ταλανίζουν τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών.

Δεν μας αρκεί σήμερα να μετράμε συμμετοχή στις εκδηλώσεις μας κάποιες μονάδες ή μια δεκάδα νέων γυναικών και πολύ λιγότερες στις κινητοποιήσεις που κάνουν οι Σύλλογοί μας αυτοτελώς ή με την Κοινωνική Συμμαχία. Αμεσος, επείγων στόχος για την ΟΓΕ πρέπει να είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μαζικότητα των Συλλόγων και Ομάδων μας και των δραστηριοτήτων τους, χωρίς βεβαίως να κάνουμε έκπτωση στο πλαίσιο δράσης της Ομοσπονδίας μας, στο ριζοσπαστικό χαραχτήρα των Συλλόγων και των Ομάδων μας, στη γραμμή της Κοινωνικής Συμμαχίας που συμμετέχουμε».

Πείρα από τη δράση Συλλόγων και Ομάδων

Η εμπειρία που μεταφέρθηκε από τη δράση του Συλλόγου της Κοζάνης είναι ενδεικτική για τον τρόπο που μπορεί ο Σύλλογος της ΟΓΕ να συμβάλει στους αγώνες και τις κινητοποιήσεις που ξεσπούν. Ετσι, στην πρόσφατη απεργία στην οποία προχώρησαν οι εργαζόμενες στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς της πόλης, με αφορμή το γεγονός ότι ήταν απλήρωτες από το Γενάρη, οι δυνάμεις του Συλλόγου βρέθηκαν στο πλευρό τους. Τόνισαν την ανάγκη να συντονιστεί ο αγώνας εργαζομένων και γονιών, έδρασαν σε αυτή την κατεύθυνση και βοήθησαν στην οργάνωση κινητοποίησης, στην οποία πήραν μέρος γονείς μαζί με τα παιδιά τους στο πλευρό των εργαζομένων.

Ενισχυμένοι με νέες εγγραφές και ακόμα περισσότερες επαφές βρέθηκαν οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της Θεσσαλονίκης μέσα από τη δράση που σχεδίασαν και υλοποίησαν. Σημαντικές πρωτοβουλίες πήραν σε σχέση με το ζήτημα του υποσιτισμού των μαθητών, γύρω από το οποίο κατάφεραν να οργανώσουν εκδηλώσεις - συζητήσεις και κινητοποιήσεις από κοινού με Συλλόγους Γονέων και εκπαιδευτικών.

Την ευθύνη κάθε Συλλόγου και Ομάδας να παρεμβαίνει ουσιαστικά στις γυναίκες στο χώρο δράσης του, να βρίσκεται σε ετοιμότητα για δράση, να αναπτύσσει πρωτοβουλίες, ανέδειξε το παράδειγμα των συλλόγων και ομάδων της Θεσσαλίας. Ο Σύλλογος στα Τρίκαλα απευθύνεται σταθερά στις σπουδάστριες των σχολών μαθητείας. Με συχνές εξορμήσεις σε ειδικότητες όπως αυτή της νοσηλευτικής, όπου συγκεντρώνονται κυρίως γυναίκες, συζητά μαζί τους για το χαρακτήρα και τη φυσιογνωμία της ΟΓΕ, για την ανάγκη ύπαρξης και δράσης του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος. Μέσα από αυτήν την προσπάθεια έχει καταφέρει να αποκτήσει διαύλους επικοινωνίας με τις νέες και επιδιώκει να μετρήσει περισσότερα αποτελέσματα το επόμενο διάστημα. Οπως τονίστηκε, είναι απαραίτητη η «δουλειά μυρμηγκιού», η συστηματική παρέμβαση, προκειμένου να καταξιώνεται η δράση του συλλόγου. Συμπέρασμα από τη δράση είναι πως για να έρθουν οι γυναίκες σε μια εκδήλωση, σε μια κινητοποίηση, πρέπει ο Σύλλογος να έχει χτυπήσει την πόρτα τους, να έχει συζητήσει μαζί τους στο σπίτι, στη γειτονιά, στον εργασιακό χώρο.

Σημαντικός προβληματισμός κατατέθηκε, με αφορμή την πείρα του Συλλόγου της Λάρισας και τη δυσκολία που συναντούν οι μωρομάνες να πάρουν μέρος στη δράση. Χρειάζεται για κάθε πρωτοβουλία να επιλέγεται ο κατάλληλος χώρος, να υπάρχει φροντίδα για πρόγραμμα που θα απασχολεί δημιουργικά τα παιδιά, προκειμένου να διευκολύνονται οι νέες μητέρες να συμμετάσχουν. Η πολιτιστική ομάδα του συλλόγου επεξεργάζεται πρωτοβουλίες, μορφές και τρόπους ψυχαγωγίας και διαπαιδαγώγησης των παιδιών, για να βοηθήσει σε αυτήν την κατεύθυνση.

Τη σημασία που έχουν οι δραστηριότητες για τα παιδιά επιβεβαίωσε και η πείρα των Συλλόγων και Ομάδων στο Ηράκλειο της Κρήτης. Αδυναμία έχουν οι Σύλλογοι και οι Ομάδες να αναθέσουν καθήκοντα και ευθύνες με εμπιστοσύνη σε όλες τις γυναίκες που έχουν διάθεση να συμβάλουν. Σε μια προσπάθεια να υπερβούν τέτοιου είδους αδυναμίες, μέτρησαν πολλές νέες γυναίκες που βγήκαν για πρώτη φορά εξόρμηση δίπλα στα παλιότερα μέλη του Συλλόγου και μάλιστα με διάθεση και ενθουσιασμό.

Οι δυσκολίες που συνεπάγεται η μείωση των απαιτήσεων από εργαζόμενες και άνεργες γυναίκες αναδείχθηκαν από το Σύλλογο της Πάτρας. Στο μαζικό του άνοιγμα, συνάντησε νέες εργαζόμενες που έχουν πειστεί πως η δουλειά τους αξίζει 300 ευρώ, που συμβιβάζονται με τις συνθήκες αυτές. Το επόμενο διάστημα, ο Σύλλογος, σε συνεργασία με το σωματείο των εμποροϋπαλλήλων, θα οργανώσει ημερίδα για την κυριακάτικη αργία και τις συνέπειες που θα έχει στις εργαζόμενες γυναίκες η κατάργησή της. Παράλληλα, μέσα από την έκφραση έμπρακτης αλληλεγγύης έρχεται σε συστηματική επαφή με αρκετές οικογένειες και προσπαθεί να φωτίσει το δρόμο της συλλογικής πάλης και την ανάγκη της δικής τους συμμετοχής σε αυτή.

Τις δυσκολίες και τους όρους κάτω από τους οποίους αυτές θα ξεπερνιούνται τόνισε εισηγητικά και η πρόεδρος της ΟΓΕ: «Οι Σύλλογοι και οι Ομάδες μας πρέπει να απλώνουν τα πλοκάμια τους μέσα στις φτωχογειτονιές και να ξετρυπώνουν όλες αυτές τις γυναίκες με τα οξυμένα προβλήματα και να κάνουν δουλειά "εκπαιδεύοντάς" τες στη συλλογική οργάνωση και δράση. Να τις βοηθάμε να ξεπεράσουν αναστολές και πολύμορφες δυσκολίες, να διεκδικήσουν λύσεις με βάση τις ανάγκες τους, να ορθώσουν το ανάστημά τους ενάντια στις αιτίες που γεννούν τα βάσανά τους, που είναι τα μονοπώλια και η εξουσία τους.

Η εποχή που διανύουμε είναι γεμάτη με αντιφάσεις. Μέσα στις δυσκολίες συνυπάρχουν και οι δυνατότητες για συσπείρωση και δράση λαϊκών μαζών. Ο ίδιος ο καταιγισμός των αντιλαϊκών μέτρων που σαρώνει κατακτήσεις όλων των κλάδων και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα και σε όλους τους τομείς της ζωής των εργαζομένων εκτός από την απογοήτευση, το συμβιβασμό, την παθητικοποίηση, οδηγεί και στο να λένε όλο και περισσότερες το "φτάνει πια", "ως εδώ", "κάτι πρέπει να κάνουμε". Αυτό, βέβαια, θέλει δουλειά για να μπει στην οργανωμένη ζωή και δράση των Συλλόγων - Ομάδων. Να κατανοήσει και να συμφωνήσει ποια πρέπει να είναι η κατεύθυνση του αγώνα σήμερα για να έχει αποτέλεσμα, για να μην απογοητευτεί και πισωγυρίσει όποια μπαίνει στη μάχη κάτω από οργή και αγανάκτηση και χωρίς προηγούμενη εμπειρία αγώνων».

Η συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο με την πλούσια εμπειρία και τα παραδείγματα που έφεραν στη συνεδρίαση τα μέλη απ' όλη τη χώρα, επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις της εισήγησης και κατ' επέκταση τον τρόπο οργάνωσης της δουλειάς των Συλλόγων και Ομάδων. Υπάρχει εμπειρία, θέληση για δράση και δημιουργική αισιοδοξία ότι μέσα στο καλοκαίρι οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της ΟΓΕ θα συνεχίσουν να βρίσκονται στο πλάι των γυναικών που μοχθούν καθημερινά να τα βγάλουν πέρα, που θέλουν να παλέψουν ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου