Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Πυκνώνουν τα μπλόκα της αντίστασης

Πρωτοβουλία του μπλόκου της Νίκαιας για αγωνιστική κλιμάκωση των κινητοποιήσεων


Παννελαδική σύσκεψη αντιπροσωπειών από όλα τα μπλόκα πραγματοποιείται σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, στον κόμβο της Νίκαιας, στη Λάρισα, μετά από ενωτικό, αγωνιστικό κάλεσμα που απηύθυνε το μπλόκο των Θεσσαλών αγροτών.

Στη σύσκεψη αναμένεται γίνει συζήτηση για κλιμάκωση και πανελλαδικό συντονισμό της πάλης στη βάση του υπομνήματος και των αιτημάτων που το μπλόκο της Νίκαιας έχει θέσει στο υπουργείο κατά τη συνάντηση που είχαν εκπρόσωποί του με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Πρόκειται για ένα πλαίσιο βασικών διεκδικήσεων, το οποίο ανταποκρίνεται στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μικρομεσαία αγροτιά όλης της χώρας, ενώ κατά περιοχές οι αγρότες θέτουν και επιμέρους ιδιαίτερα αιτήματα.

Δυο βδομάδες έκλεισαν οι αγρότες στα μπλόκα και η τρικομματική συγκυβέρνηση εξακολουθεί να αρνείται την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους. Οι «εξαγγελίες» που έγιναν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά τη σύσκεψη των αρχηγών των τριών κυβερνητικών κομμάτων, στα μέσα της βδομάδας που πέρασε, δεν ικανοποίησαν τους αγρότες που κατήγγειλαν ότι η κυβέρνηση τους εμπαίζει κι επιχειρεί ν' αποπροσανατολίσει την «κοινή γνώμη», για να τη στρέψει ενάντια στον δίκαιο αγώνα τους.
Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε, την περασμένη Πέμπτη, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα του μπλόκου της Νίκαιας, απέδειξε, με συγκεκριμένα στοιχεία και επιχειρήματα, ότι οι «εξαγγελίες» της κυβέρνησης για παροχές προς τους αγρότες, αποτελούν σκέτη κοροϊδία.

Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής ανέφεραν ότι:
  • Το φτηνό νυχτερινό ρεύμα από την 1η Ιούλη είναι χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα, καθώς οι αγρότες δεν μπορούν να ποτίζουν τα χωράφια τους μόνο τη νύχτα, αλλά είναι υποχρεωμένοι, στους θερινούς μήνες, να δουλεύουν τις γεωτρήσεις, 24 ώρες το 24ωρο, χωρίς, πάλι, να μπορούν να καλύψουν τις αρδευτικές ανάγκες των καλλιεργειών. Και τόνισαν ότι επιμένουν στο αίτημα για μείωση, κατά 30% τουλάχιστον, στην τιμή του αγροτικού ρεύματος, που έχει εκτοξευτεί στα ύψη, με απόφαση της κυβέρνησης και θα ανεβεί κι άλλο με τις νέες αυξήσεις που αναμένονται στο επόμενο διάστημα.
  • Τα 80 εκατομμύρια ευρώ της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου αφορούν στο 2012 και έτσι κι αλλιώς θα δίνονταν, δεν είναι κάτι το καινούργιο. Για να δείξουν, δε, ότι η επιστροφή του ΕΦΚ καλύπτει ένα ελάχιστο μέρος του συνολικού κόστους που πληρώνει ο αγρότης για το πετρέλαιο, ανέφεραν ως παράδειγμα ένα βαμβακοπαραγωγό με 100 στρέμματα, ο οποίος θα πάρει επιστροφή περί τα 700 ευρώ, συνολικά, σε δυο δόσεις, που αντιστοιχεί στα όσα χρήματα πληρώνει για να γεμίσει δυο μόνο φορές το ρεζερβουάρ στο τρακτέρ του. Κι επανέλαβαν την απαίτησή τους για αφορολόγητο πετρέλαιο στους αγρότες, όπως δίνεται στους εφοπλιστές.
  • Η αύξηση του ποσού επιστροφής του ΦΠΑ με την καταπολέμηση των πλαστών τιμολογίων αφορά, στην καλύτερη περίπτωση, λίγα ψίχουλα από τα 180 εκατομμύρια που χάνουν οι αγρότες, λόγω της μείωσης του συντελεστή επιστροφής ΦΠΑ από 11% σε 6%. Και δήλωσαν πως δεν υποχωρούν από το αίτημα να μην ισχύσει η μείωση της επιστροφής ΦΠΑ και να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.
  • Η ρύθμιση των λεγόμενων «κόκκινων» δανείων και την εξάλειψη της υποθήκης για όσα εξοφληθούν στο ύψος του 120% του χρέους είναι άνευ ουσίας και σκέτη κοροϊδία, καθότι οι αγρότες, όχι μόνο δεν μπορούν να ξοφλήσουν τα χρέη τους στο 120%, αλλά ούτε καν κάποιες ελάχιστες δόσεις και κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια και τα χωράφια τους, αφού δίνεται το δικαίωμα στις τράπεζες να τα νοικιάζουν στο όνομα της αποπληρωμής των αγροτικών χρεών.
  • Η καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο βαμβάκι για το 2012 μέσα στο Φλεβάρη έτσι κι αλλιώς θα δινόταν, δεν πρόκειται για κάποια παροχή και, μάλιστα, είναι μειωμένη λόγω του προστίμου συνυπευθυνότητας που επέβαλε η ΕΕ.
  • Η οικονομική ενίσχυση στους κτηνοτρόφους μέσω του «ντε μίνιμις» το πολύ - πολύ να δώσει σε κάθε μικρομεσαίο κτηνοτρόφο στις πεδινές περιοχές 300 - 500 ευρώ όλα κι όλα, ενώ στις ορεινές περιοχές δε φαίνεται να πάρουν κάτι οι κτηνοτρόφοι και η «μερίδα του λέοντος» από τα 30 εκατομμύρια ευρώ που προβλέπονται να δοθούν θα πάει στις μεγάλες κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές επιχειρήσεις.
  • Το «Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας» δεν αφορά στους αγρότες, αλλά σε επιχειρηματίες.
  • Οι υποσχέσεις για πληρωμή των ροδακινοπαραγωγών από τους βιομηχάνους δεν πείθουν, καθώς δεν υπάρχει καμία εγγύηση, ενώ κουβέντα δεν είπε η κυβέρνηση για τους απλήρωτους παραγωγούς βαμβακιού, βιομηχανικής ντομάτας κι άλλων προϊόντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου