Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Αγρότες: Τη Δευτέρα η συνάντηση με το διευρυμένο κυβερνητικό κλιμάκιο


Με τα μπλόκα να παραμένουν ισχυρά και ακλόνητα, για 26η μέρα σήμερα, και τη λαϊκή, αγωνιστική συμπαράταξη «να δίνει φτερά» στην πάλη της φτωχής αγροτιάς, αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής των μπλόκων συναντιέται, την ερχόμενη Δευτέρα, με διευρυμένο κυβερνητικό κλιμάκιο, στο οποίο θα συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθ. Τσαυτάρης, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ευ. Λιβεριάτος, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γ. Βρούτσης.

Η Συντονιστική Επιτροπή έχει ξεκαθαρίσει ότι:
  • Στη συνάντηση δεν πάει για ν' ακούσει, για μια ακόμα φορά, τις γνωστές θέσεις, με τις οποίες η κυβέρνηση επιχειρεί να δικαιολογήσει την ουσιαστική άρνησή της να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα, αλλά για ν' αποσπάσει συγκεκριμένες κυβερνητικές δεσμεύσεις επί των συγκεκριμένων αιτημάτων, όπως τίθενται και ιεραρχούνται στο πλαίσιο διεκδικήσεων με τα 16 σημεία, που οι αγωνιζόμενοι αγρότες προβάλλουν από την αρχή της μεγάλης αγροτικής κινητοποίησης.
  • Κάποια από τα αιτήματα - και ιδιαίτερα αυτά που σχετίζονται με το υπέρογκο και, εν πολλοίς, «απαγορευτικό» για τη συνέχιση της αγροτικής απασχόλησης κόστος παραγωγής - απαιτείται να ικανοποιηθούν άμεσα, εδώ και τώρα, γιατί αλλιώς οι αγρότες δε θα μπορέσουν να ξεκινήσουν τη νέα καλλιεργητική περίοδο, που αρχίζει σε λίγες μέρες.

Όπως σημειώθηκε στη σύσκεψη των εκπροσώπων των μπλόκων, την Πέμπτη, στη Νίκαια της Λάρισας, η αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής πάει στη συνάντηση «κουβαλώντας» μαζί της τη δύναμη που της δίνει ο πολυήμερος σκληρός αγώνας της αγροτιάς στα μπλόκα και η πρωτοφανής συμπαράσταση και αλληλεγγύη.

Επίσης ζητούν να δυναμώσει κι άλλο η συμπαράσταση στον αγώνα τους, επισημαίνοντας, ταυτόχρονα, ότι δεν αρκούν οι γενικές δηλώσεις υπέρ του δίκιου των αγροτών που ακούγονται από κόμματα, εκπροσώπους της Τοπικής Διοίκησης κι άλλων φορέων και χρειάζεται να πάρουν όλοι καθαρή θέση, υποστηρίζοντας το συγκεκριμένο διεκδικητικό πλαίσιο.

Βεβαίως, η Συντονιστική Επιτροπή δεν έχει την αυταπάτη ότι σε μια συνάντηση με την κυβέρνηση θα λυθούν τα πολλά και μεγάλα προβλήματα της αγροτιάς, που σχετίζονται με την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων. Γι' αυτό και υπογραμμίζει ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί και μετά το τέλος της τωρινής αγροτικής κινητοποίησης, θα είναι μακρόχρονος, σκληρός και πολύμορφος και, πάντα, θα στρέφεται ενάντια σ' αυτή την πολιτική που πρέπει ν' ανατραπεί.

Όπως, δε, φαίνεται στις συζητήσεις που γίνονται, οι αγωνιζόμενοι αγρότες πιστεύουν ότι ο συντονισμός των μπλόκων, στη βάση ενός κοινού αγωνιστικού, διεκδικητικού πλαισίου, που επιτεύχθηκε σε τούτη την κινητοποίηση, ξεπερνώντας εμπόδια και «τρικλοποδιές» που έβαζαν κάποιοι, όπως από το λεγόμενο «Πανελλαδικό Συντονιστικό», οι οποίοι επιχειρούν να «νεκραναστήσουν» της «πεθαμένες» τριτοβάθμιες αγροτικές οργανώσεις, αποτελεί κέρδος και παρακαταθήκη για το αύριο.

Θεωρούν, μάλιστα, ότι πρέπει να διατηρηθεί και για τη συνέχεια, καθώς η επίθεση σε βάρος της μικρομεσαίας αγροτιάς θα συνεχιστεί και θα ενταθεί, με στόχο το ολοκληρωτικό ξεκλήρισμά της και θα απαιτηθούν ακόμα πιο μαζικοί και δυναμικοί αγώνες, οργανωμένοι και συντονισμένοι.

Το μπλόκο της Νίκαιας

Στη μεγάλη σημασία που, και στην πράξη, αποδείχτηκε ότι έχει η λαϊκή, αγωνιστική συμπαράταξη, αναφέρεται, σε ανακοίνωσή της, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα του Μπλόκου της Νίκαιας.

Χαιρετίζοντας τις χιλιάδες λαού που συμμετείχαν στην κινητοποίηση στο μπλόκο της Νίκαιας, μετά το τέλος των μεγαλειωδών απεργιακών συγκεντρώσεων της 20ής Φλεβάρη, επισημαίνει: «Το άνοιγμα της ΠΑΘΕ ενάντια στην κρατική καταστολή και αυταρχισμό που βιώνουμε στα μπλόκα του αγώνα δείχνει τις τεράστιες δυνατότητες που έχει ο κοινός αγώνας, η κοινή δράση και η συμμαχία αγροτών, εργατών, επαγγελματοβιοτεχνών, νεολαίας, όλων των λαϊκών στρωμάτων που πλήττονται από τη βάρβαρη κρίση, βιώνουν τη φτώχεια και οδηγούνται στην εξαθλίωση.

Τα επικοινωνιακά παιχνίδια της κυβέρνησης μέσω μερίδας των ΜΜΕ ότι δήθεν "επέτρεψε" τη διέλευση των αγροτών και εργαζομένων και την κατάληψη της ΠΑΘΕ δεν μας αφορούν. Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι δεν θα επιτρέψει να παραμείνει κλειστή η Εθνική Οδός ούτε ένα λεπτό έπαψαν να ισχύουν απ' τη στιγμή που η λαϊκή συμμαχία οργάνωσε τις δυνάμεις της, πύκνωσε τις γραμμές της, δυνάμωσε την αποφασιστικότητά της, γι' αυτό και οι δυνάμεις καταστολής δεν μπορούσαν να αναχαιτίσουν το λαϊκό ποτάμι της οργής και αγανάκτησης και των δίκαιων αιτημάτων του αγώνα μας. Όσα ΜΑΤ και να φέρει η κυβέρνηση, όσο και να δυναμώνει τον αυταρχισμό και τις απειλές, ο ενωμένος και αποφασισμένος λαός μπορεί να της χαλάσει τα σχέδια και να επιβάλει τη θέλησή του».

Και καταλήγει: «Χρειάζεται η πάλη μας να γίνει πιο αποφασιστική, να δυναμώσει η συμμαχία των λαϊκών στρωμάτων, ώστε, από καλύτερες προϋποθέσεις, να αντιμετωπίσουμε την επίθεση στη ζωή και στα δικαιώματά μας, να αντισταθούμε στη βαρβαρότητα, να προετοιμάσουμε τους όρους για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, επιβάλλοντας την ανάπτυξη προς όφελος του λαού μας».

902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου