Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

Πιο αποφασιστικά πιο μαζικά


  • Αυξάνονται οι δυνάμεις των αγροτών και τα τρακτέρ στα μπλόκα
  • Στη γραμμή του «όχι σε όλα» θα συνεχίσει να κινείται η τρικομματική κυβέρνηση

Αποψη από τη συνάντηση της
αντιπροσωπείας των εργαζομένων στο
μετρό με τους αγρότες στη Νίκαια

Με τη λαϊκή αλληλεγγύη να παίρνει μεγάλες διαστάσεις οι μικρομεσαίοι αγρότες συνεχίζουν και εντείνουν τον αγώνα τους ενάντια στην αντιαγροτική - αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης και της ΕΕ. Το μπλόκο των Θεσσαλών αγροτών στον κόμβο της Νίκαιας ενισχύεται συνεχώς με τρακτέρ -χτες ήλθαν κι άλλα πολλά από Καρδίτσα, Λάρισα, Τρίκαλα και Μαγνησία- ενώ και σε όλη τη χώρα οι αγροτιά ξεσηκώνεται στήνοντας μπλόκα. Χτες το μεσημέρι ο πρωθυπουργός συγκάλεσε κυβερνητική σύσκεψη με αντικείμενο την αντιμετώπιση των αγροτών που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους.

Η σύσκεψη του Μαξίμου, λένε κυβερνητικοί παράγοντες, απέβλεπε κύρια στην ενημέρωση του πρωθυπουργού, τόσο από τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όσο και από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, ο οποίος επίσης πήρε μέρος σε αυτή. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στη σύσκεψη επαναβεβαιώθηκε η στάση που θα τηρήσει η κυβέρνηση απέναντι στους αγρότες. Στην ουσία πρόκειται για στάση πλήρους άρνησης σε κάθε αίτημα της μικρομεσαίας αγροτιάς, ενώ οι όποιος αποφάσεις παρθούν σε κάποια επόμενη σύσκεψη, θα αφορούν επιμέρους ζητήματα που ήδη έχουν ανακοινωθεί, όπως η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, οι αποζημιώσεις για την αγορά ζωοτροφών και οι ρυθμίσεις που αφορούν το «πράσινο σκουλίκι».

Χτες, το μπλόκο της Νίκαιας επισκέφτηκαν εργαζόμενοι του Μετρό που έχουν επιταχθεί εκφράζοντας επιτόπου τη συμπαράστασή τους στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Υποδεχόμενος τους εργαζόμενους ο Βαγγέλης Μπούτας σημείωσε ότι ο αγώνας της φτωχής αγροτιάς αφορά όλο το λαό και πρέπει να γίνει λαϊκή υπόθεση. «Εδώ -είπε- είμαστε μικρομεσαίοι αγρότες που η ζωή μας είναι μεροδούλι - μεροφάι. Δε βρίσκονται εδώ μεγαλοαγρότες. Εμας χαρατσώνει η κυβέρνηση. Μας παίρνει από τις τσέπες ακόμα και τις λίγες πενταροδεκάρες που μας έμειναν. Μαζί με την ΕΕ θέλουν να μας πάρουν και τα χωράφια για να μας κάνουν χουσμεκιάρηδες (σ.σ. υποτακτικούς, υπηρέτες). Και όταν αντιδράμε, μας φέρνουν τους χωροφύλακες για να μας φοβερίσουν. Ομως, όταν έχεις το δίκιο -και εμείς το έχουμε- όταν κολυμπάς στη φτώχεια, όταν πεινάς εσύ και τα παιδιά σου, δεν μπορούν να σε σταματήσουν ούτε τα ΜΑΤ, ούτε οι επιστρατεύσεις, ούτε ακόμα οι φυλακές και οι εκτελέσεις, όπως έδειξε η ιστορία.

Εμείς οι φτωχοί αγρότες δεν ζητάμε παράδες -και μάλιστα πολλούς- από το κράτος, όπως λέει η κυβέρνηση, παραπληροφορώντας το λαό. Απαιτούμε να μη μας χαρατσώνουν, να μη φορολογούν τη φτώχεια μας. Αγωνιζόμαστε για να μπορούμε να καλλιεργούμε τα χωράφια μας, να παράγουμε προϊόντα για να τρέφεται και να ντύνεται ο λαός μας. Δε ζητάμε πλούτη, να ζήσουμε σαν άνθρωποι θέλουμε. Και οι κυβερνώντες αντί να σκύψουν στα προβλήματά μας, μας κυνηγούν λες και είμαστε τίποτα ληστές. Ληστές δεν είμαστε εμείς. Είναι αυτοί που βρίσκονται στις λίστες της κλεψιάς. Και όχι μόνο δεν τους πειράζει κανείς αλλά κάνουν και ό,τι μπορούν για να τους κρύψουν και να τους προστατέψουν.

Πρέπει να ξέρουν οι εργαζόμενοι ότι η αγροτιά γι' αυτούς δουλεύει, γι' αυτούς θέλει να παράγει. Και όχι για τις πολυεθνικές που κλέβουν τον ιδρώτα μας. Κι αν το καταλάβει αυτό καλά, τότε θα είναι μαζί μας και όλοι μαζί με τους μικρομαγαζάτορες και τους μικροεπαγγελματίες, τους νέους και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών μπορούμε να χτίσουμε τη λαϊκή συμμαχία. Αυτή χρειάζεται ο λαός μας και ο τόπος μας».

Στο πλαίσιο της προσπάθειας των αγωνιζόμενων αγροτών να πλατύνει και να δυναμώσει κι άλλο το μέτωπο αλληλεγγύης και συμπαράστασης στον αγώνα τους, σήμερα το απόγευμα στο μπλόκο της Νίκαιας οργανώνεται πλατιά σύσκεψη εκπροσώπων μαζικών φορέων από όλη τη Θεσσαλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου