Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Εμπαιγμός της αγροτιάς

Οι εξαγγελίες της τρικομματικής κυβέρνησης δεν ικανοποιούν ούτε στο ελάχιστο τα αιτήματα της αγωνιζόμενης αγροτιάς. Πρόκειται για εξαγγελίες κατάφωρου εμπαιγμού και δημιουργίας κλίματος αποπροσανατολισμού. Η τρικομματική κυβέρνηση έφτασε σε σημείο να βαφτίζει τους φόρους παροχές. Αυτό που γίνεται στην πράξη είναι η συνέχιση της πολιτικής κοροϊδίας και αφαίμαξης των μικρών και μεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, μέχρι το στραγγαλισμό τους, προκειμένου να κυριαρχήσουν οι μεγάλες καπιταλιστικές μονάδες.

Η «λυπητερή» από το μνημόνιο 3 είναι για αρχή 1 δισ. ευρώ, ενώ με την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης από το 2014, καθώς και τη φορολόγηση στα χωράφια υπολογίζεται ότι το συνολικό χαράτσωμα θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ! Ταυτόχρονα, οι φόροι και τα χαράτσια ανέβασαν το κόστος παραγωγής στα ύψη, ενώ και κάποιες παροχές, όπως η επιστροφή μέρους του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου και του ΦΠΑ, που περικόπηκαν δραστικά, κάνουν τα πράγματα ακόμα χειρότερα. Κι έρχεται η τρικομματική κυβέρνηση να εξαγγείλει ότι μπορεί κατά το Σεπτέμβρη να δοθούν 30 εκατ. ευρώ από τα κομμένα στην επιστροφή του φόρου πετρελαίου, αν υπάρξει περίσσευμα από την επιστροφή του φόρου πετρελαίου θέρμανσης... Επίσης, από την επιστροφή του ΦΠΑ κόβονται 180 εκατ. ευρώ, αλλά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έφτασε στο σημείο να πει ότι μπορεί να γίνει δικαιότερη αναδιανομή με τα 250 εκατ. ευρώ που απομένουν, αν εντοπιστούν όσοι παρατυπούν... Γίνεται κι εδώ φανερό πως η κοροϊδία πάει σύννεφο.

Το θέμα είναι πως η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ εκεί που χρώσταγε στους αγροτοκτηνοτρόφους τους παίρνει και το βόδι... Κανένα αίτημα δεν ικανοποιείται, αντίθετα εντείνεται η βάρβαρη πολιτική φοροχαρατσώματος της αγροτιάς και βίαιης εξώθησης στη φτώχεια και το ξεκλήρισμα, που επιβάλλουν τα μνημόνια και η ΕΕ. Κι όπως φαίνεται όλο και πιο καθαρά, όσο εφαρμόζεται η πολιτική των μνημονίων και της ΚΑΠ οι μικρομεσαίοι αγρότες δε θα δουν να ικανοποιείται κανένα από τα δίκαια αιτήματά τους, δεν πρόκειται να δούνε να αλλάζει τίποτα προς το καλύτερο. Μάλιστα, αυτές τις μέρες στο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ συζητείται η μείωση του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ειδικά των πόρων του αγροτικού τομέα, που, σε συνδυασμό με τη νέα ΚΑΠ 2014 - 2020, θα ολοκληρώσει το μαζικό βίαιο ξεκλήρισμα όσων μικρών και μεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων έχουν απομείνει.

Η όλη επικοινωνιακή μεθόδευση της συγκυβέρνησης δείχνει πως οι εξαγγελίες - κοροϊδία έγιναν με στόχο να σπάσει το αγωνιστικό μέτωπο της αγροτιάς, που παλεύει για την επιβίωσή της, και να προκληθούν αποπροσανατολιστικές εντυπώσεις στην κοινή γνώμη. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι της χώρας οφείλουν να προχωρήσουν σε πανελλαδικό, αγωνιστικό συντονισμό και κλιμάκωση της πάλης, ως απάντηση στην άρνηση της συγκυβέρνησης να ικανοποιήσει τα δίκαια αγροτικά αιτήματα. Οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι καλούνται να παλέψουν συντονισμένα μέσα από τις γραμμές της ΠΑΣΥ και σε κοινό μέτωπο πάλης με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα για την ανατροπή της αντιλαϊκής - αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ. Αλλος δρόμος δεν υπάρχει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου