Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Κρατικός προϋπολογισμός 2013 – Τοπική Διοίκηση

''Χθες το βράδυ οι βουλευτές της τρικομματικής κυβέρνησης ψήφισαν τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2013. Εν γνώσι τους με τα όσα προβλέπει, οδηγούν το λαό, τα πλατιά λαϊκά στρώματα στην εξαθλίωση, υποτάσσουν τα πάντα στην εξυπηρέτηση των επιδιώξεων και των συμφερόντων της πλουτοκρατίας.

Ειδικότερα, η χρηματοδότηση των δήμων, όπως καταγράφεται στον προϋπολογισμό, όχι μόνο εντάσσεται πλήρως στη λογική των μνημονίων διαρκείας και της δημοσιονομικής πειθαρχίας, αλλά αποτελεί ένα βασικό κρατικό μέσο για την προώθηση της βαρβαρότητας στην καθημερινότητα των εργαζομένων.

Ο νέος προϋπολογισμός, μετά από δύο χρόνια εφαρμογής του «Καλλικράτη» αναδεικνύει την ορθότητα της από τότε εκτίμησής μας ως «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ότι οι δήμοι είναι η Τοπική Διοίκηση υποταγμένη στα κρατικά όργανα που έχουν αποστολή την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, τις απολύσεις εργαζομένων, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, την εμπορευματοποίηση υπηρεσιών και έργων.

Η πραγματικότητα των αριθμών που καταγράφονται στον προϋπολογισμό του 2013 είναι αμείλικτη και αποδεικνύει αυτό που όλοι βλέπουμε γύρω μας, δηλαδή ότι κατ’ ουσία έχουμε στάση πληρωμών, του Κράτους προς την Τοπική Διοίκηση. Οι συνεχείς μειώσεις των πόρων προς τους δήμους διαχρονικά από τις προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά και από τη σημερινή (το διάστημα 2009 – 2012 είχαμε μείωση κατά 60% στις χρηματοδοτήσεις), έχουν φέρει τα πράγματα στο σημείο να μην εξασφαλίζεται ούτε καν η μισθοδοσία των εργαζομένων, οι λειτουργικές ανάγκες των δομών των δήμων, των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας, των παιδικών σταθμών, σχολείων κ.λπ.

Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» διανύει την τελευταία του παράταση μέχρι τον Μάρτιο του 2013 και μετά γίνεται «κατ’ οίκον φροντίδα συνταξιούχων», με τη νέα του μορφή να λειτουργεί σαν ανταποδοτική υπηρεσία με τα λεφτά των συνταξιούχων, αφού απολυθούν όλοι αυτοί που τώρα εργάζονται στο «Βοήθεια στο σπίτι». Στην Καρδίτσα είναι 55 άτομα. Στη νέα δομή θα λειτουργούν οι λεγόμενες «κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις» τις οποίες θα συστήσουν ιδιώτες.

Η μεταφορά των μαθητών κινδυνεύει επί της ουσίας να καταργηθεί

Το πρόβλημα με το προσωπικό των δήμων είναι ήδη εκρηκτικό. Καταργείται η σταθερή και μόνιμη εργασία και αντικαθίσταται με τους «προσωρινούς» εργαζόμενους από τα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας» και άλλα παρόμοια και με αποδοχές επιπέδου επιδόματος ανεργίας. Σήμερα στους έξι δήμους, του νομού Καρδίτσας οι μόνιμοι και οι αορίστου χρόνου είναι 708 άτομα. (414 και 294 αντίστοιχα), ενώ οι 5μηνίτες συμβασιούχοι είναι 790 άτομα.

Από 1/1/2013 δεκάδες νέες αρμοδιότητες δίδονται στους δήμους που μέχρι σήμερα είναι κρατικές και σε συνδυασμό με το κλείσιμο άλλων δομών τους κράτους (εφορίες, ΙΚΑ, Ιατρεία, Σχολεία κ.λπ) οδηγούμαστε σε εφιαλτικές σκηνές για τους κατοίκους της περιφέρειας. Ιδιαίτερα για τα απομακρυσμένα χωριά, που η πρόσβασή τους σε υπηρεσίες θα αποτελεί μονοήμερο ταξίδι.

Οι πόροι της ΣΑΤΑ από χρόνο σε χρόνο είναι συνεχώς μειούμενοι και μη αποδιδόμενοι. Πρακτικά πλέον δεν θα υπάρχουν «τεχνικά προγράμματα» για τους δήμους.

Η θεσμοθέτηση μηχανισμού παρακολούθησης των προϋπολογισμών των δήμων που θα εφαρμοστεί άμεσα και η κυβέρνηση του έδωσε ειρωνικά τον τίτλο «Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ», θα έχει ως συνέπεια:

Για όσους δήμους έχουν «αποκλείσεις» εσόδων να επιβάλλονται μέτρα όπως προβλέπεται περιορισμός δαπανών, παρακράτηση της ΣΑΤΑ, υποχρεωτικές μετατάξεις προσωπικού, αύξηση ιδίων εσόδων μέσω αύξησης υφισταμένων τελών και θεσμοθέτηση νέων τοπικών φόρων.

Σε περίπτωση που κάποιος δήμος δεν έχει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό προβλέπονται νέοι δυσβάσταχτοι δανεισμοί από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων που θα κληθούν να αποπληρώσουν οι δημότες του δήμου.

Οι προβλέψεις αυτές αποτελούν πρωτοφανή επιπλέον λεηλασία και από τους δήμους στην ήδη εφαρμοζόμενη φοροεπιδρομή του λαού από τις κυβερνήσεις.

Παρατηρήσεις για τα κατατεθέντα στοιχεία του Προϋπολογισμού για τους Δήμους

1) Το σύνολο των χρημάτων που προβλέπεται να εισπράξουν (αν τελικά τα εισπράξουν) οι δήμοι από τον κρατικό προϋπολογισμό, είναι μόλις το 2,37%. Σ’ αυτό το ποσό συνυπολογίζονται και οι οφειλές παρελθόντων ετών που παρακρατήθηκαν.

2) Όλα τα αναγραφόμενα ποσά στην εισηγητική έκθεση δηλαδή προϋπολογιζόμενα για το 2013, εκτιμήσεις πραγματοποίησης για το 2012, πραγματοποιηθέντα του 2011, δεν έχουν καμία σχέση με τα ποσά που προκύπτουν από την εφαρμογή της νομοθεσίας η οποία καθορίζει τους πόρους των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Πιο συγκεκριμένα:

Για το 2013 προϋπολογίζονται για τους δήμους συνολικά 2,355 δις €
Από την εφαρμογή της νομοθεσίας προκύπτει ότι αυτό θα έπρεπε να είναι συνολικά 3,464 δις € δηλαδή προϋπολογίζεται η καταβολή 1,109 δις € λιγότερα από αυτά που προβλέπει η νομοθεσία.
Το ίδιο ακριβώς συνέβη και για το έτος που διανύουμε. Η διαφορά του ποσού που βάση νόμου έπρεπε να καταβληθεί στους δήμους σε σχέση με το προϋπολογισθέν το 2012 (και αν τελικά αυτό καταβληθεί χωρίς περικοπές) είναι 1,306 δις € λιγότερα

3) Η κυβέρνηση για να εξαπατήσει το λαό κάνει τη λαθροχειρία να υπολογίζει και να συγκρίνει τα ποσά του προϋπολογισμού του 2013 με τις εκτιμήσεις πραγματοποίησης του 2011 και 2012 για να αποδείξει ότι φέτος δίνει και περισσότερα. Η σύγκριση όμως πρέπει να γίνεται επί των προϋπολογισθέντων κάθε χρόνου και τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι:


Για έσοδα των Δήμων (μαζί ίδια έσοδα δήμων και του κρατικού προϋπολογισμού)
  • το 2011 προϋπολογίσθηκαν 9,756 δις €
  • το 2012 προϋπολογίσθηκαν 6,486 δις €
  • για το 2013 προϋπολογίζονται 5,737 δις €

Άρα ο νέος προϋπολογισμός σε σχέση με το 2011 προβλέπει λιγότερα κατά 4,019 δις € (μείωση 41,2%), ενώ σε σχέση με το 2012 προβλέπει λιγότερα κατά 0,749 δις € (μείωση 11,5%)

Τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιώνουν όσα λέγαμε το 2010 προεκλογικά για τον «Καλλικράτη» και το ρόλο της Τοπικής Διοίκησης, ότι δηλαδή θα επέλθει:

  • Μείωση κρατικής χρηματοδότησης

  • Αύξηση ιδίων πόρων μέσω τοπικής φορολογίας που θα γονατίζουν τη λαϊκή οικογένεια για να τροφοδοτήσουν «ρευστότητα» στο τραπεζικό κεφάλαιο και τους μονοπωλιακούς ομίλους.

Εμείς οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» που στηρίζει το ΚΚΕ, θα κάνουμε ότι μπορούμε για να υπάρξει αντίσταση, να μπουν εμπόδια σ’ αυτή τη βαρβαρότητα που προσπαθούν να επιβάλλουν οι κυβερνώντες με τα μνημόνια και τον προϋπολογισμό, μέχρι να δρομολογηθούν εξελίξεις για τη λαϊκή αντεπίθεση και την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις μαζί με το ταξικό κίνημα για την οργάνωση της πάλης του λαού και θα διεκδικήσουμε άμεσα μέτρα που αντιμετωπίζουν προβλήματα με επείγοντα χαρακτήρα για τον κόσμο της δουλειάς.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
  • Πλήρη χρηματοδότηση απ’ το κράτος των δήμων για το σύνολο των αναγκών τους.
  • Επιστροφή των πόρων που παρακρατήθηκαν
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων
  • Πρόσληψη μόνιμου αναγκαίου προσωπικού με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Κατάργηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς.
  • Άμεση λύση στη μεταφορά των μαθητών
  • Χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών – Αφορολόγητο πετρέλαιο σ’ αυτές
  • Το «Βοήθεια στο σπίτι» να παραμείνει στους δήμους να είναι υπηρεσία ενταγμένη στον οργανισμό τους. Καμία παραχώρηση στους ιδιώτες.
  • Να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση στη λειτουργία, στις υπηρεσίες, και στα έργα των δήμων.’’
Για τους Δημοτικούς Συμβούλους της «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ»

Τέγος Χρήστος – Δήμος Καρδίτσας

Στουρνάρας Σωτήρης – Δήμος Σοφάδων

Πολυγένης Άρης – Δήμος Παλαμά

Ελευθερίου Βασίλης – Δήμος Λίμνης Πλαστήρα

Γιώτης Λάμπρος – Δήμος Μουζακίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου