Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στην Τοπική Διοίκηση και στο Δήμο Παλαμά


Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την εκδήλωση της ''Λαϊκής Συσπείρωσης Παλαμά''  στον Παλαμά. Ο κόσμος με αγωνία περίμενε να ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις μετά την ψήφιση του μνημονίου 3. Οι παρεμβάσεις και η αγωνία ηταν εμφανής. Ο υποψήφιος δήμαρχος Αρης Πολυγένης στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και αναφέρθηκε στο πλήθος των προβλημάτων που ακολουθούν τους ''Καλλικράτειους δήμους''. Μετά το τέλος της ομιλίας ακολούθησε πλήθος ερωτήσεων. Η εισήγηση του κ. Αρη Πολυγένη και των δημοτικών συμβούλων της παράταξης εχει ως εξής:

''Πέρασαν δύο χρόνια από τότε που έγιναν οι δημοτικές εκλογές μετά την τελευταία διοικητική μεταρρύθμιση στη χώρα που δημιούργησε τους λεγόμενους «Καλλικρατικούς» δήμους. Χρόνος αρκετός για να βγουν συμπεράσματα τόσο για το σκοπό της μεταρρύθμισης όσο και για τη σημερινή διοίκηση του δήμου Παλαμά. 

Προεκλογικά σαν «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» είχαμε δηλώσει έγκαιρα ότι ο «Καλλικράτης» δημιουργεί δήμους στο ρόλο της «Τοπικής Διοίκησης», ότι είναι μια αντιδραστική θεσμική αλλαγή με στόχο τις περικοπές πόρων, τη συρρίκνωση των κοινωνικών δομών με τη μεταφορά της δαπάνης στις πλάτες των εργαζομένων, την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και έργων, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων με απολύσεις προσωπικού στους δήμους. 
Αυτό το εφιαλτικό περιβάλλον βιώνουμε σήμερα. 

Η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ συνεχίζει την περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης προς τους δήμους με πρόσχημα την επίτευξη των στόχων του μνημονίου διαρκείας και την παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ δήθεν για να μην χρεοκοπήσει η χώρα. Είναι ακριβώς η ίδια επιχειρηματολογία που πρόβαλλαν τόσο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που ψήφισε τον «Καλλικράτη» όσο και η κυβέρνηση του κ. Παπαδήμου (ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ). Τα αποτελέσματα αυτών των πολιτικών ζουν στο πετσί τους σήμερα οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι φτωχοί αγρότες, οι άνεργοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι νέοι, τα λαϊκά στρώματα γενικότερα που βουλιάζουν στη χρεοκοπία. 

Σε μια περίοδο αύξησης των λαϊκών αναγκών με τη φτώχεια και την εξαθλίωση να παίρνουν μαζικό χαρακτήρα, η εκ νέου μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς τους δήμους οδηγεί σε κατάρρευση ακόμα και αυτών των ελάχιστων ανεπαρκών κοινωνικών υπηρεσιών που προσφέρουν οι δήμοι, με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στη ζωή των φτωχών λαϊκών οικογενειών. 

Την τριετία 2009 – 2012 η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στους δήμους έφτασε το 60% με αποτέλεσμα το κράτος επίσημα πια να μην εγγυάται την μισθοδοσία των υπαλλήλων και των λειτουργικών αναγκών των δήμων. 

Οι σχολικές επιτροπές δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα στοιχειώδη. Η στάση πληρωμών των δήμων προς τους εργολάβους έχει ως συνέπεια την απόφαση του συλλόγου τους να μπλοκάρουν τους διαγωνισμούς με συνέπεια την παράλυση κάθε έργου. Η μεταφορά των μαθητών κινδυνεύει να καταργηθεί.

Οι πόροι της ΣΑΤΑ (για έργα) είναι συνεχώς μειωμένοι και μη αποδιδόμενοι. Το 2011 προϋπολογίζονταν 710 εκατ. € και δόθηκαν 418 δηλαδή μειωμένα κατά 41% . Φέτος προβλέπονταν 600 εκατ. € και μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί τίποτε από αυτά. Άρα το «Τεχνικό Πρόγραμμα των δήμων» αποτελεί τουλάχιστον κοροϊδία και έκθεση ιδεών. Σ’ αυτές τις αρνητικές εξελίξεις για τα έργα οι Δήμαρχοι (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) πώς απαντούν; Σχεδιάζουν ιδιωτικοποίηση δημοτικών υπηρεσιών και έργων.

Συγκεκριμένα πολύ πρόσφατα η ΚΕΔΕ παρουσίασε τα σχέδιά της για τη δημιουργία κεφαλαίου επενδύσεων σε υποδομές ΟΤΑ (το λένε ΚΕΥΟ) το οποίο θα επενδύει σε έργα των δήμων που έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα, δηλαδή να αποφέρουν κέρδος στον επενδυτή – ιδιώτη. Το επενδυτικό κεφάλαιο θα δημιουργηθεί από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, την Attica Bank, τη θυγατρική Attica Finance (Άτικα Φαϊνάνς) και την ΚΕΔΕ. Με κεφάλαια όλων των παραπάνω θα γίνεται ο δανεισμός στους δήμους για έργα για να έχουμε «αλλαγή του επενδυτικού προτύπου στην τοπική Αυτοδιοίκηση» όπως χαρακτηριστικά τονίζουν. Έτσι, Δίκτυα Ύδρευσης και Αποχέτευσης, Βιολογικοί Σταθμοί, Μονάδες Διαχείρισης Απορριμμάτων, επενδύσεις για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε δημοτική περιουσία, Αθλητικές, Πολιτιστικές και Τουριστικές υποδομές προτείνονται για επιχειρηματική εκμετάλλευση. Είναι τομείς όπως λέει η ΚΕΔΕ για «σταθερό ετήσιο έσοδο με την εκμετάλλευσή τους. 
Μεγάλες πιθανότητες προσέλκυσης αγοραστών του έργου μετά την έναρξη λειτουργίας του». 
Η ΚΕΔΕ με αυτό τον τρόπο κάνει πράξη αυτό που είπε ο υπουργός εσωτερικών (Ευρ. Στυλιανίδης 11.9.2012): «Εξαντλήθηκε πλέον ο παραδοσιακός ρόλος του κράτους ως κεντρικού χρηματοδότη. Ο ρόλος του πρέπει να είναι συμπληρωματικός να δίνει την πρώτη ώθηση, να διαμορφώνει το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο και να υποστηρίζει τεχνοκρατικά τις προσπάθειες που γίνονται». 

Για τον προϋπολογισμό: 

Την Κυριακή το βράδυ η κυβέρνηση ψήφισε το προϋπολογισμό για το 2013.
Η χρηματοδότηση των δήμων όπως καταγράφεται σ’ αυτόν όχι μόνο εντάσσεται πλήρως στη λογική των μνημονίων διαρκείας και της δημοσιονομικής πειθαρχίας αλλά αποτελεί βασικό κρατικό εργαλείο για την προώθηση της καπιταλιστικής βαρβαρότητας στην καθημερινότητα των εργαζομένων. 
Οι δήμοι καλούνται με συγκεκριμένα μέτρα να προχωρήσουν σε: 

· Φορολογική επιδρομή μέσω τοπικών φόρων – τελών - προστίμων. 

· Ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών, έργων και υποδομών (ΣΔΙΤ) 

· Διακρατικές συνεργασίες για «προσέλευση επενδύσεων» 

· Ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, απολύσεις εργαζομένων, μείωση του εργατικού κόστους. 

· Κατάργηση της σταθερής και μόνιμης εργασίας και αντικατάσταση με προσωρινούς εργαζόμενους από τα διάφορα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας». Αυτό θα επιδεινωθεί τα επόμενα χρόνια. 

Στήνονται μηχανισμοί παρακολούθησης των προϋπολογισμών των δήμων με συνέπεια όσοι δήμοι έχουν «αποκλείσεις» εσόδων προβλέπεται περιορισμός δαπανών, παρακράτηση ιδίων εσόδων μέσω τελών και τοπικών φόρων. Επίσης σε περίπτωση μη «ισοσκελισμένων» προϋπολογισμών προβλέπονται νέοι δυσβάσταχτοι δανεισμοί από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων που καλείται να αποπληρώσει ο λαός. Όλες αυτές οι προβλέψεις τους αποτελούν πρωτοφανή λεηλασία που έρχεται να προστεθεί στη γενικότερη φοροεπιδρομή που γίνεται στο λαό, την ίδια στιγμή που παίρνονται μέτρα επιδότησης της ρευστότητας των τραπεζών και δίνονται επιπλέον κίνητρα επενδύσεων και φοροαπαλλαγών για τους επιχειρηματικούς ομίλους. 
Όλα τα αναγραφόμενα ποσά στον προϋπολογισμό για τους δήμους δεν έχουν καμία σχέση με τα ποσά που προκύπτουν από την εφαρμογή της νομοθεσίας που καθορίζει τους πόρους της Τοπικής Διοίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ενώ από την εφαρμογή της νομοθεσίας οι δήμοι έπρεπε να πάρουν 3.464,32 εκατ. € ο προϋπολογισμός τους αποδίδει 2.355 εκατ. € δηλαδή 1.109 εκατ. € λιγότερα. Τέλος να επισημάνουμε ότι το σύνολο των χρημάτων που θα εισπράξουν οι δήμοι από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι μόλις το 2,37% του συνόλου του. 

ΔΗΜΟΣ ΠΑΛΑΜΑ 

Σήμερα στον Δήμο Παλαμά εργάζονται 53 μόνιμοι και 33 αορίστου χρόνου υπάλληλοι. Με τις ελαστικές μορφές εργασίας απασχολούνται 170 άτομα (5μηνες συμβάσεις). Οι εποχιακοί εργαζόμενοι ξεπέρασαν πλέον το σύνολο των μόνιμων και των αορίστου χρόνου. Για τους αορίστου Υ.Ε. και Δ.Ε. σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο - οδοστρωτήρα θα ξεκινήσει η διαδικασία της διαθεσιμότητας για ένα χρόνο και στο μέλλον η απόλυσή τους. 
Οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» θα έχουν δουλειά μέχρι τον Μάρτιο. Εκεί τελειώνει οριστικά και αμετάκλητα το πρόγραμμα αυτό για το οποίο είπαν τόσα πολλά για τη σημασία του. Στη θέση του εμφανίζουν ένα νέο «πρόγραμμα κατ’ οίκον φροντίδας συνταξιούχων» από ιδιωτικές εταιρίες ή «κοινωνικές επιχειρήσεις» από πρώην εργαζόμενους στο «Βοήθεια στο σπίτι» που θα το πληρώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία και οι ίδιοι οι εξυπηρετούμενοι δημότες, προκειμένου να απαλλαγεί το κράτος από την χρηματοδότηση κοινωνικών υπηρεσιών.
Πρόσφατα η διοίκηση του Δήμου Παλαμά πραγματοποίησε δημόσιο απολογισμό για το 2011. Εκεί ισχυρίστηκε ότι ο Δήμος είναι σε «καλή πορεία» στα πλαίσια του νέου αυτοδιοικητικού τοπίου του «Καλλικράτη». Θεώρησε ότι είναι επιτυχία η προσαρμογή του νέου Δήμου στις επιταγές του νόμου «Καλλικράτη» (ΝΠΔΔ, Δημ. Κοινοφ. Επιχειρήσεις, Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας, Στρατηγικό Σχέδιο Δήμου κ.λπ). Δηλαδή όλα όσα οδηγούν τους δήμους σε επιχειρήσεις, σε ανταποδοτικές υπηρεσίες, σε ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών, σε μείωση του προσωπικού, σε ελαστικές σχέσεις εργασίας. 
Στον απολογισμό αυτό δεν αναφέρθηκε τίποτα για την κυβερνητική πολιτική απέναντι στους δήμους, για τις δεκάδες αρμοδιότητες που το κράτος φορτώνει στους δήμους, για τα μεγάλα προβλήματα της εκπαίδευσης, της υγείας και πρόνοιας στην περιοχή μας. Το μόνο που είχαν να πουν για την προνοιακή πολιτική του δήμου ήταν μια εκδήλωση (!!!) αφιερωμένη στην τρίτη ηλικία που έγινε με τη συνεργασία επιχειρηματία ιδιώτη. 
Δεν ονομάτισε ούτε ένα έργο σαν δικό της δημιούργημα. Ενώ στον απολογισμό προβάλλουν ότι το 2011 δεν έκαναν καμία αύξηση στα τέλη φωτισμού και καθαριότητας αμέσως μετά πήραν απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο για αύξηση 3% για το 2013 σε μια εποχή που τα εισοδήματα των δημοτών δέχονται μια επίθεση που δεν έχει προηγούμενο. 

Οι μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις του δήμου ξεπερνούν τα 4,2 εκατ. €. Από αυτά τα 2,6 εκατ. € είναι στις τράπεζες για δάνεια και 0,8 εκατ. € σε προμηθευτές του δήμου. Με δύο λόγια η Δημοτική Αρχή Παλαμά αφήνει στο απυρόβλητο την κυβερνητική αντιλαϊκή πολιτική, είναι μια Διοίκηση που με την στάση της βάζει πλάτη και σε μερικές περιπτώσεις πρωτοστατεί στην υλοποίηση πολιτικών που εξαθλιώνουν τους δημότες του δήμου μας. Είχαν φτάσει στο σημείο να απειλούν ότι θα στείλουν στην εφορία ονόματα δημοτών για να μην μπορούν να παίρνουν φορολογική ενημερότητα οι οφειλέτες με σκοπό να εισπράξει ο Δήμος βεβαιωμένες οφειλές αγροτών και άλλων δημοτών. 
Στις προσπάθειές τους, στις κρίσιμες αποφάσεις, έχουν την υποστήριξη της μείζονος μειοψηφίας. Οι περισσότερο σημαντικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου έχουν και την υποστήριξη της παράταξης του ΠΑΣΟΚ. Διοίκηση και μείζονα μειοψηφία μαζί φρόντισαν να αποκλείσουν τη συμμετοχή μας στην Οικονομική Επιτροπή και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής που αποφασίζουν για σημαντικά θέματα σε ότι αφορά στη λειτουργία του Δήμου. 
Η Δημοτική Αρχή αποφάσισε να εντάξει τα χωριά στη ΔΕΥΑΠ. Οι κάτοικοι των χωριών τώρα θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν το νερό τουλάχιστον κατά 80% ακριβότερα σε εφαρμογή του Ν. 1069/1980 που διέπει τις Δημοτικές Επιχειρήσεις ειδικού σκοπού που είναι οι ΔΕΥΑ. Τα έργα αποχέτευσης που κατασκευάζει η ΔΕΥΑΠ στην πόλη του Παλαμά, έργα αναγκαία για την βελτίωση της ποιότητας ζωής, οι κάτοικοι της πόλης σύντομα θα κληθούν να πληρώσου νέα τέλη σύνδεσης με το δίκτυο ακαθάρτων αλλά και τέλη στους λογαριασμούς του νερού στη λογική της ανταποδοτικότητας των έργων. 

Αγαπητοί φίλοι και σύντροφοι.
Αυτά που συμβαίνουν στους δήμους άρα και στο Δήμο Παλαμά δεν πρόκειται για ένα αποσπασματικό, μεμονωμένο γεγονός. Αυτά που συμβαίνουν και στο χώρο της Τοπικής Διοίκησης είναι γιατί βρισκόμαστε σε μια κλιμάκωση της επίθεσης ενάντια στο λαό με τα νέα μέτρα που πάρθηκαν για τους μισθούς, τις συντάξεις, τις κοινωνικές παροχές, την υγεία, τα φάρμακα κ.λπ.
Άρα το δίλλημα για όλους μας είναι: ή θα υποκλιθούμε στο ρεαλισμό της εξαθλίωσης και στα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων ή θα οργανώσουμε την πάλη μας για να μπορέσουμε να βάλουμε προτεραιότητες που αφορούν τις λαϊκές ανάγκες. Με βάση αυτή τη δεύτερη επιλογή διαμορφώσαμε και τα αιτήματά μας για τους δήμους. 

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ: 

· Πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών των Περιφερειών και των Δήμων που θα προέρχεται από την αύξηση της φορολόγησης στο 45% του μεγάλου κεφαλαίου, της εκκλησιαστικής περιουσίας και αύξηση του Φ.Π.Α. στα είδη πολυτελείας κ.λπ. 

· Πλήρη επιστροφή των παρακρατηθέντων πόρων 

· Κατάργηση κάθε είδους τοπικής φορολογίας που χτυπάει το λαϊκό εισόδημα 

· Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. 

· Προσλήψεις νέου μόνιμου προσωπικού, με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα για να καλυφθούν οι αυξανόμενες κοινωνικές ανάγκες σε υπηρεσίες και υποδομές. 

· Αντιπαλεύουμε τη γενίκευση της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων. 

· Να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση στη λειτουργία, στις υπηρεσίες και τα έργα των Περιφερειών και των Δήμων. 

· Να γίνουν δεκτές όλες οι αιτήσεις γονέων για βρεφικούς – παιδικούς σταθμούς και να καταργηθούν τα τροφεία. 

· Άμεση λύση στο πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία 

· Χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών – αφορολόγητο πετρέλαιο. 

· Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι». Να παραμείνει στους δήμους η υπηρεσία ενταγμένη στον Οργανισμό τους, συνδεμένη με τα Δημόσια Κέντρα Υγείας. Καμία παραχώρηση σε ιδιώτες, ΜΚΟ, συνεταιριστικές Οργανώσεις. Μονιμοποίηση όλων των σημερινών εργαζόμενων και επιπλέον προσλήψεις για κάλυψη όλων των αναγκών. Δωρεάν παροχή των υπηρεσιών σε όλους όσους χρειάζονται τέτοιες υπηρεσίες, χωρίς περικοπές και αποκλεισμούς. 

· Διεκδικούμε έργα υποδομής και πόρους, που κατευθύνονται για την κάλυψη των αναγκών της λαϊκής οικογένειας, ιδιαίτερα των νέων ζευγαριών, των ηλικιωμένων, των ατόμων με αναπηρία. 

Με βάση τα παραπάνω αιτήματα, εμείς οι δύο Δημοτικοί Σύμβουλοι της «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» , οι υποψήφιοι του συνδυασμού, θα συμβάλλουμε μέσα από τη Λαϊκή Επιτροπή Παλαμά με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ, την ΠΑΣΕΒΕ, την ΟΓΕ να δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας για την ανάπτυξη κινήματος, να απαιτήσουμε όχι μόνο να καλυφθούν οι ελλείψεις στις υπάρχουσες κοινωνικές δομές και έργα αλλά να αξιώσουμε την διεύρυνση των υπηρεσιών των κοινωνικών παροχών που απαιτούν οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. ''

Οι δημοτικοί Σύμβουλοι της “ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ” του Δήμου Παλαμά
Πολυγένης Άρης
Μητράκος Βασίλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου