Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

"Με την Ε.Ε. φιλοαγροτική ανάπτυξη δεν γίνεται!"

Αποκαλυπτικά ήταν τα όσα είπαν καθώς κι εκείνα που απέκρυψαν οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ κατά την παρουσίαση της εναλλακτικής τους πρότασης στην περιοχή μας το Σάββατο για την αγροτική οικονομία.

Καμιά αναφορά δεν έγινε στην καταστροφική αγροτική πολιτική της ΕΕ. Υπογράμμισαν μόνο τις ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την δεινή θέση της αγροτιάς ενώ αποσιώπησαν πλήρως τον κυρίαρχο ρόλο της ΕΕ που βάζει αυστηρούς περιορισμούς στην παραγωγή σε μια σειρά βασικών αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων ακόμα και σε εκείνα που η παραγωγή της χώρας είναι ελλειμματική (βαμβάκι, σιτάρι, γάλα, βιομηχανική ντομάτα, ζάχαρη, καπνά, κ.λ.π.).

Για τις ευθύνες της ΚΑΠ για το μαζικό ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς δεν είπαν τίποτα. Για το δραστικό ψαλίδισμα των επιδοτήσεων που εφάρμοσε και προγραμματίζει να επιβάλλει στους αγρότες η ΕΕ πλήρης σιωπή.

Λέξη δεν είπαν για τις χαμηλές τιμές που πωλούν τα προϊόντα τους οι αγρότες εδώ και δεκαετίες. Στο όνομα της «ελεύθερης οικονομίας» οι πολυεθνικές και τα μονοπώλια στην κυριολεξία αρπάζουν πάμφθηνα τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα κάτω από τις ευλογίες της ΕΕ. Καμιά αναφορά, καμιά δέσμευση από τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ. Υποσχέθηκαν όμως οργάνωση της εμπορίας των εφοδίων των αγροτών! Δεν γνωρίζουν ότι τα αγροεφόδια βρίσκονται στα χέρια των πολυεθνικών και των μονοπωλίων; Δεν γνωρίζουν ότι αυτοί είναι οι εκλεκτοί της ΕΕ και αυτοί είναι πού ουσιαστικά καθορίζουν την πολιτική της; Πιστεύουν ότι με την «διαβούλευση» θα…πείσουν τις πολυεθνικές να παραιτηθούν από τα κέρδη τους;

Για τον Αχελώο είπαν ότι δεν χρειάζεται να γίνει γιατί στην Καρδίτσα έχουμε πολλές βροχοπτώσεις! Δεν είπαν βέβαια τον τρόπο μέτρησης των βροχοπτώσεων για να πεισθούν οι αγρότες να σταματήσουν τις…παράλογες απαιτήσεις τους!!! Το ύψος των βροχοπτώσεων της Καρδίτσας είναι το νέο «επιχείρημα» του ΣΥΡΙΖΑ στον πόλεμο του κατά της μεταφοράς νερού από τον Αχελώο προς την Θεσσαλία και πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από τους αγρότες μας!! Καλά θα έκαναν να ενημερώσουν και την ΕΕ σχετικώς, γιατί οι δικαιολογίες τους για την καφέ αρκούδα, για τον χρυσαετό και για τα «ενδιαιτήματα» του κ. Παπαδημούλη έχουν εξαντληθεί.

«Είμαστε εναντίον του έργου του Αχελώου. Αναμένουμε την απόφαση του ΣΤΕ (συμβουλίου της επικρατείας) και αν αυτή δεν είναι ευνοϊκή όταν θα γίνουμε κυβέρνηση θα πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα. Πάντως είμαστε εναντίον τέτοιων έργων. Άλλωστε δεν είναι και σπουδαίο έργο ο Αχελώος και μόνο το 10% των αγροτών θα ωφεληθεί από την μεταφορά του νερού προς την Θεσσαλία». Τα παραπάνω υπογράμμισαν οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ κατά την επίσκεψη τους στο νομό μας το Σάββατο. Κάτι αντίστοιχο επανέλαβε ο κ. Σκουρλέτης χτες.

Κορυφαία στελέχη, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ π.χ. η κ. Διώτη έχει πιο «προχωρημένες» προτάσεις αναφορικά με τον Αχελώο. Πρότεινε την καταστροφή της σήραγγας εκτροπής (τα 12,5 χιλιόμετρα που έχουν κατασκευαστεί μέχρι τώρα). Είναι να θαυμάζει κανείς την ανευθυνότητα; την άγνοια; μάλλον την πλήρη υποταγή στις αξιώσεις της ΕΕ που μόνο δεινά προκαλούν. Θέλουν να δικαιολογήσουν την εμμονή τους εναντίον του έργου του Αχελώου ακόμα και με παράλογες θέσεις.

Όπως είναι γνωστό με την κατασκευή του έργου προβλέπεται να παραχθεί και αξιόλογη ηλεκτρική ενέργεια με ελάχιστο κόστος και χωρίς καμιά επιβάρυνση στο περιβάλλον. Γι’ αυτή την πλευρά του έργου ο ΣΥΡΙΖΑ σιωπά. Ακόμα προβλέπεται από τα νερά του Αχελώου να υδροδοτηθούν περιοχές της Θεσσαλίας που σήμερα υδροδοτούνται από υπόγειες γεωτρήσεις πολλές από τις οποίες χαρακτηρίζονται ακατάλληλες λόγω των νιτρικών που περιέχουν. Στο ζήτημα αυτό οι οικολογικές ευαισθησίες παραμερίζονται λόγω ΕΕ.

Είναι πλήρης η ευθυγράμμιση του ΣΥΡΙΖΑ με την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ που δεν έδωσε ούτε ένα σεντς για τα έργα του Αχελώου τα οποία πολεμά με όλες τις δυνάμεις της γιατί στόχος της είναι:

1.Το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς

2. Η πλήρης εξάρτηση της χώρας από τις εισαγωγές αγροκτηνοτροφικών προϊόντων που ελέγχονται απόλυτα από πολυεθνικές και μονοπώλια.

Η αύξηση της αγροκτηνοτροφικής παραγωγής προκαλεί πονοκέφαλο στην ΕΕ γιατί τα μονοπώλια της βρίσκουν φθηνότερα προϊόντα από τις αγορές της Ασίας, της Αφρικής κλπ, γι’ αυτό ακριβώς ΑΠΑΙΤΕΙ και ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ περιορισμό στην παραγωγή αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων, βάζει συνυπευθυνότητα, μας αναγκάζει να κάνουμε εισαγωγές προϊόντων που η παραγωγή τους ευνοείται από τις εδαφοκλιματολογικές συνθήκες της χώρας μας.

Η Ελλάδα μπορεί να παράγει σχεδόν τα πάντα, να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες του λαού της και τις απαραίτητες πρώτες ύλες για την μεταποιητική βιομηχανία όμως η πολιτική της Ε.Ε, η ΚΑΠ, οι πολιτικές των κομμάτων του ευρωμονόδρομου έχουν μετατρέψει την Ελλάδα σε χώρα εισαγωγής αγροτικών προϊόντων με το αρνητικό αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο να φτάνει τα 2,5 δις ευρώ κάθε χρόνο.

Η μικρομεσαία αγροτιά γνωρίζει πολύ καλά ότι η εκτροπή μέρους των νερών του Αχελώου σημαίνει ΑΥΞΗΣΗ της αγροκτηνοτροφικής παραγωγής, σημαίνει λιγότερες εισαγωγές, περισσότερη εργασία και σε συνδυασμό με μέτρα φιλολαϊκά, φιλοαγροτικά, σημαίνει βελτίωση της οικονομικής θέσης της μικρομεσαίας αγροτιάς. Τέτοια ανάπτυξη δεν χωρά μέσα στα πλαίσια της ΕΕ. Ανάπτυξη που θα ωφελήσει τους μικρομεσαίους αγρότες, που θα ωφελήσει τους εργαζόμενους, τον ίδιο το λαό μπορεί να γίνει μόνο στα πλαίσια λαϊκής οικονομίας, λαϊκής εξουσίας. Σε μια τέτοια εξουσία μπορούν να αναπτυχθούν οι τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας με μεγάλα κρατικά αγροκτήματα, καθετοποίηση της παραγωγής, παραγωγικούς συνεταιρισμούς της μικρομεσαίας αγροτιάς με στήριξη από το κράτος σε μέσα-εφόδια, εγγειοβελτιωτικά έργα, επιστημονικό δυναμικό, με κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων και κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας για να παράγουμε προϊόντα ΠΟΛΛΑ, ΚΑΛΑ, ΦΤΗΝΑ.

Μια τέτοια πολιτική δεν μπορεί να υλοποιηθεί με «διαπραγματεύσεις», ούτε με χτύπημα του χεριού στο τραπέζι της Μέρκελ. Αυτή η πολιτική θα γίνει πραγματικότητα ύστερα από ταξικές συγκρούσεις, με αμφισβήτηση της εξουσίας των μονοπωλίων. Θα χρειαστεί η συμμαχία της μικρομεσαίας αγροτιάς με το εργατικό κίνημα, με τους αυτοαπασχολούμενους, τους νέους και τις γυναίκες. Θα πρέπει να αναπτυχθεί λαϊκό κίνημα που θα βάλει στην ημερήσια διάταξη το κυρίαρχο πρόβλημα: Ανάπτυξη για το λαό με απαλλαγή από το ζυγό των μονοπωλίων και της ΕΕ, που προτείνει το ΚΚΕ ή ανάπτυξη για τα μονοπώλια με τον λαό εξαθλιωμένο, που υλοποιούν οι δυνάμεις του Ευρωμονόδρομου.

Γραφείο τύπου της ΝΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου