Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Συρρικνώνουν υπηρεσίες σημαντικές για τις λαϊκές οικογένειες

Σε μια σειρά δήμους οι εργαζόμενοι καλούν τους κατοίκους σε κοινή δράση

Συνεχίζονται οι πολύμορφες κινητοποιήσεις στους δήμους με στόχο να μη φτάσουν οι λίστες με τα ονόματα των εργαζομένων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα στην κεντρική διοίκηση. Σε μια σειρά δήμους οι εργαζόμενοι μαζί με τα σωματεία τους καλούν σε αγωνιστικό συντονισμό τους κατοίκους της περιοχής. Οι μαζικές απολύσεις που προωθεί η συγκυβέρνηση στο Δημόσιο θα έχουν αρνητικές συνέπειες για όλες τις λαϊκές οικογένειες, καθώς συρρικνώνονται ακόμα περισσότερο μια σειρά υπηρεσίες σημαντικές.

Σε κατάληψη της διεύθυνσης προσωπικού είχαν προχωρήσει χτες οι εργαζόμενοι του Δήμου Αγίων Αναργύρων - Καματερού, υλοποιώντας την απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης, ενώ τη Δευτέρα θα επεκτείνουν την κατάληψη σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου. Οπως υπογράμμισαν στο «Ρ», ήδη, με το υπάρχον προσωπικό οι υπηρεσίες λειτουργούν κυριολεκτικά στα όρια με πιο χαρακτηριστική αυτή τη καθαριότητας στην οποία μάλιστα οι 120 εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί μέσω των ΜΚΟ στις 20 Γενάρη θα πρέπει να αποχωρήσουν. Ιδια κατάσταση και στις διοικητικές υπηρεσίες όπου, όπως είπαν στο «Ρ» δύο εργαζόμενες «υποψήφιες» για διαθεσιμότητα μετά από 17 χρόνια δουλειάς, μετά τη συνένωση των δύο δήμων υπάρχει ακόμα μεγαλύτερος φόρτος εργασίας. Την ίδια στιγμή -πρόσθεσαν- έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τους εξαγριωμένους και αγανακτισμένους δημότες που στα πρόσωπα των υπαλλήλων βλέπουν το κράτος και την κυβέρνηση.

Σε μαζική γενική συνέλευση προχώρησαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι του Δήμου Καισαριανής, «μπλόκαροντας» το Γραφείο Προσωπικού ενώ από σήμερα κλιμακώνουν με καταλήψεις - στο κεντρικό δημαρχείο και το Γραφείο Προσωπικού. Αύριο, μεταξύ άλλων, θα καλέσουν στο χώρο της κατάληψης τους μαζικούς φορείς της πόλης (Ενώσεις Γονέων, Λαϊκή Επιτροπή, γονείς με παιδιά στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου, δημότες που είναι εγγεγραμμένοι στο Πνευματικό Κέντρο κ.λπ.), παρέμβαση θα κάνουν και σε εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου όπως και στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η πρόταση της πλειοψηφίας του ΔΣ του Σωματείου ήταν να γίνει απεργία τη Δευτέρα, με βάση και το σχετικό κάλεσμα που απευθύνει το κλαδικό συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής. Η πρόταση της μειοψηφίας (ΣΥΡΙΖΑ) η οποία και υπερψηφίστηκε από τη συνέλευση ήταν να μη γίνει απεργία αλλά να γίνει κατάληψη και τη Δευτέρα. Το σκεπτικό της μειοψηφίας ήταν πως οι εργαζόμενοι πρέπει να περιμένουν τι απόφαση θα πάρει αύριο το Δημοτικό Συμβούλιο και τι θα κάνουν τα άλλα σωματεία της χώρας και να επανεξετάσουν τη στάση τους.

Σήμερα θα συνεχιστούν οι γενικές συνελεύσεις σε μια σειρά δήμους όπως στην Πετρούπολη, στη 1 το μεσημέρι, με σκοπό να συζητήσουν οι εργαζόμενοι αν θα προχωρήσουν σε νέα 24ωρη απεργία την ερχόμενη Δευτέρα. Οπως τόνισαν στο «Ρ», χθες, ο πρόεδρος και ο γραμματέας του σωματείου, στόχος της πολιτικής που υλοποιεί η κυβέρνηση μέσα και από τις μαζικές απολύσεις είναι να διαλυθούν πλήρως όχι μόνο οι εργασιακές σχέσεις αλλά και σειρά υπηρεσιών το κόστος των οποίων θα βαρύνει ακόμα περισσότερο τις πλάτες των εργαζομένων. Ολα αυτά γίνονται τη στιγμή που ήδη από 1/1/2012 πλήθος αρμοδιοτήτων πέρασε στους δήμους παρά το γεγονός ότι το υπάρχον προσωπικό δε μπορούσε ήδη να καλύψει τα κενά που υπήρχαν. Στο δήμο ήδη, μετά την απόφαση της κυβέρνησης, ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος να μην μπορούν να λειτουργήσουν ΚΑΠΗ, καθαριότητα, Παιδικοί σταθμοί, Κοινωνική Πρόνοια, Αθλητισμός και Πολιτισμός. Γι' αυτό το λόγο άλλωστε, το Δημοτικό Συμβούλιο της Πετρούπολης ήταν από τα πρώτα που πήρε απόφαση να μη δώσει κανένα στοιχείο στην κυβέρνηση για απολύσεις στο Δήμο (στο πλαίσιο της εφαρμογής του πολυνομοσχεδίου), στάση που συνάδει με τη συνολική γραμμή που ακολουθεί η σημερινή δημοτική αρχή αποκαλύπτοντας την αντιλαϊκή πολιτική ΕΕ - κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου