Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΕΔ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Η  ΠΕΔ Θεσσαλίας καταγγέλλει τη λυσσαλέα επίθεση του κεφαλαίου απέναντι στο λαό  και το εισόδημά του που κλιμακώνεται με τις πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου οι οποίες ήδη δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Οι αποφάσεις της συγκυβέρνησης να εφαρμόσει άμεσα ακόμα πιο επαχθή μέτρα που θα υλοποιούνται με ρήτρες αυτόματης διόρθωσης κάθε φορά που θα υπάρχει απόκλιση από τους στόχους έχουν σκοπό να ενισχύσουν το νομικό της οπλοστάσιο έτσι ώστε να εφαρμόσει απρόσκοπτα τα αντιλαϊκά μέτρα που προβλέπει το πακέτο του «Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής».

Με την πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου θα επιβάλλεται υποχρεωτικό πρόγραμμα εξυγίανσης στους ΟΤΑ που θα αποκλίνουν από τους στόχους του προϋπολογισμού, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

  • Αναστολή προσλήψεων (κάτι που ήδη προβλέπεται στο Μεσοπρόθεσμο 2013-2016 καθώς μέχρι το 2016 απαγορεύονται οι προσλήψεις σε όλους τους ΟΤΑ).
  • Μείωση προσωπικού μέσω υποχρεωτικών μετατάξεων κάτι που σημαίνει υποβάθμιση έως και κατάργηση παρεχόμενων υπηρεσιών.
  • Αύξηση των τελών κλπ.
  • Δραστική αύξηση, σε τοπικό επίπεδο, των κεντρικών κρατικών φόρων μέσα από τους οποίους χρηματοδοτούνται οι Δήμοι και οι Περιφέρειες.
  • Απαγόρευση κάθε έργου από τους ΟΤΑ και περιορισμό των Δαπανών τους στις απολύτως ανελαστικές.
  • Δημιουργείται Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας στο  Υπουργείο Εσωτερικών που θα ελέγχει την ορθή εφαρμογή του προϋπολογισμού με βάση «Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης» που περιλαμβάνει το πενταετές επιχειρησιακό πρόγραμμα δράσης, το ετήσιο πρόγραμμα δράσης και τον ετήσιο  προϋπολογισμό του κάθε ΟΤΑ των νομικών του προσώπων.
  • Στην περίπτωση που το Παρατηρητήριο διαπιστώσει απόκλιση από τους τριμηνιαίους δημοσιονομικούς στόχους άνω του 10%, παρέχει στο Δήμο υποχρεωτικές, ως προς την εφαρμογή τους, οδηγίες για τη διόρθωση της απόκλισης.
  • Αύξηση του ανώτατου συντελεστή επιβολής του τέλους ακίνητης περιουσίας για τα ακίνητα που βρίσκονται στην εδαφική περιφέρεια του Δήμου σε ποσοστό μέχρι και 3 τοις χιλίοις και επιβολή του τέλους υποχρεωτικά από το Δήμο σύμφωνα με το ποσοστό αυτό μέχρι την οικονομική εξυγίανσή του. Ομοίως, αύξηση του συντελεστή επιβολής του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων και παρεπιδημούντων από 0,5% μέχρι και 2%.

Οι σύνεδροι στη γενική συνέλευση της ΠΕΔ Θεσσαλίας δηλώνουμε ότι:

  • Δεν θα συνταχθούμε με την απόφαση της κυβέρνησης και δεν θα στείλουμε ονομαστικούς καταλόγους των εργαζόμενων γιατί αυτό οδηγεί στην κατάργηση των οργανικών θέσεων, σε διαθεσιμότητα των υπαλλήλων και αργότερα στην απόλυσή τους. Δεν θα υπογράψουμε διαπιστωτικές πράξεις σε περίπτωση που μας σταλούν ονομαστικοί κατάλογοι από το ΥΠ.ΕΣ.
  • Ζητάμε από την κυβέρνηση να καταργήσει τη διάταξη για την απαγόρευση των προσλήψεων όπως και τη μείωση προσωπικού μέσω υποχρεωτικών μετατάξεων που οδηγούν στην υποβάθμιση και κατάργηση των παρεχόμενων υπηρεσιών και τελικά στην παράδοσή τους σε ιδιώτες. Ζητάμε επίσης την κατάργηση του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των Δήμων που στοχεύει στην εξαφάνιση του συνόλου των κρατικών κονδυλίων ενώ με πρόσχημα την επίτευξη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών στους ΟΤΑ θα επιβάλλει νέα χαράτσια και φόρους στη λαϊκή οικογένεια.
  • Αρνούμαστε να επιβάλλουμε νέα χαράτσια στην ΤΑΠ κλπ.
  • Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τη δημιουργία του ειδικού ταμείου που έχει σαν στόχο την εκποίηση της κρατικής και της δημοτικής περιουσίας το τίμημα της οποίας θα πάει για την ικανοποίηση του κρατικού χρέους.

Τέλος, καλούμε τους εργαζόμενους σε οργανωμένη λαϊκή πάλη με σκοπό τη ρήξη και ανατροπή των μνημονίων διαρκείας όπως και της πολιτικής που τα αναπαράγει.

Λάρισα 27 / 11 / 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου