Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Συγκέντρωση για τους δημοτικούς υπαλλήλους.

Με πρωτοβουλία των δημοτικών συμβούλων που εκλέχτηκαν με τη «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» στους δήμους του Νομού Καρδίτσας και εργαζομένων του ΠΑΜΕ στους Δήμους πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα συγκέντρωση στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας στα πλαίσια των κινητοποιήσεων ενάντια στις εξελίξεις που δρομολογούνται από την κυβέρνηση και αφορούν την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων για τους εργαζόμενους στους δήμους. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ», δημοτικοί υπάλληλοι του Π.Α.ΜΕ. και εργαζόμενοι στους δήμους του νομού. 

Στην εισήγησή του ο επικεφαλής της «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» στο Δήμο Καρδίτσας κ. Χρήστος Τέγος ανέφερε: 

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ να συζητήσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσουμε στις βάρβαρες και αντικοινωνικές συνθήκες που θεμελιώνονται στην Τοπική Διοίκηση και ειδικά στο χώρο εργασίας των δημοτικών υπαλλήλων μετά την ψήφιση από τη Βουλή την περασμένη εβδομάδα του νέου νόμου στο πλαίσιο της Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012 – 2013. 
Ο νέος αυτός νόμος που ψήφισε η τρικομματική κυβέρνηση (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ) προβλέπει 11.336 αποχωρήσεις δημοτικών υπαλλήλων και μόλις 239 προσλήψεις μέχρι το 2016. Προβλέπει ακόμη δραματική μείωση της κρατικής επιχορήγησης προς τους Δήμους με αποτέλεσμα να διαλυθεί μια σειρά υπηρεσιών το κόστος των οποίων θα περάσει στις πλάτες των εργαζομένων. 
Ότι όνομα και να δώσουν, διαθεσιμότητα, μετακινήσεις, μετατάξεις, αναγκαστικές παραιτήσεις, η ουσία παραμένει η ίδια. Άνοιξαν τις πόρτες για μαζικές απολύσεις, και δημιουργούν συνθήκες τρόμου και καταναγκασμού για τους εργαζόμενους. Χιλιάδες λαϊκές οικογένειες θα ζήσουν εφιαλτικές μέρες. 
Χαρακτηριστικές είναι οι χθεσινές δηλώσεις βουλευτών της συγκυβέρνησης σε πρωινή εκπομπή τηλεοπτικού σταθμού ότι «Κανείς δεν μπορεί να δεσμευθεί ότι οι διαθεσιμότητες ΔΕΝ θα γίνουν απολύσεις!»

Ο νέος πολυνόμος για τη Δημόσια Διοίκηση βάζει σε καθεστώς διαθεσιμότητας τους εργαζόμενους που καταργούνται οι οργανικές τους θέσεις μετά από αξιολόγηση ή αναδιάρθρωση των υπηρεσιών και θα πληρώνονται με το 75% του μισθού τους για ένα χρόνο. Μέσα στο χρόνο που διαρκεί η διαθεσιμότητα ο υπάλληλος θα είναι κάθε στιγμή στην διάθεση των αναγκών και των προσταγών της κρατικής διοίκησης και υποχρεώνεται να μεταφερθεί σε άλλη υπηρεσία ή ΝΠΙΔ, ακόμη και να αλλάξει τη σχέση εργασίας από μόνιμη σε αορίστου. Αν δεν δεχτεί, αυτόματα απολύεται. 
Μέσω της διαθεσιμότητας ξεκινάει ένα πογκρόμ μαζικών απολύσεων έπειτα από την αυτοδίκαιη διαδικασία κατάργησης οργανικών θέσεων για τις κατώτερες βαθμίδες των εργαζομένων αορίστου χρόνου που δεν έχουν προσληφθεί με διαγωνισμό του ΑΣΕΠ ή άλλη διαδικασία πρόσληψης που ο νομοθέτης ονομάζει «αξιόπιστη σύμφωνα με προκαθορισμένα και αντικειμενικά κριτήρια».
Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι ενώ το μνημόνιο αναφέρεται σε 25 χιλιάδες απολύσεις, πηγές του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπολογίζουν να τεθούν σε διαθεσιμότητα μέσα στο 2013 πάνω από 40 χιλιάδες υπάλληλοι. Αυτό και μόνο το στοιχείο αποδεικνύει ότι τα μέτρα δεν τα επιβάλλουν “οι δανειστές και το μνημόνιο” αλλά η ανάγκη του κεφαλαίου να διαμορφώσει την τιμή της εργατικής δύναμης στα κατώτερα επίπεδα. 
Ο νόμος προβλέπει επίσης ότι ο κάθε υπάλληλος θα βρίσκεται υπό συνεχή έλεγχο και θα απειλείται με «αργία» ακόμη και για τις πράξεις ή τη ζωή του εκτός δουλειάς. Με αυτό τον τρόπο ανοίγουν οι πόρτες για πολιτικές και συνδικαλιστικές διώξεις. 

Σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει επιτακτική ανάγκη να οργανώσουμε την πάλη μας και να μπλοκάρουμε αυτά τα βάναυσα μέτρα. Πρέπει να αγωνιστούμε και να διεκδικήσουμε: 

  • Να μη δοθεί ποτέ στο Υπουργείο Εσωτερικών καμία ονομαστική κατάσταση εργαζομένων στους δήμους που θα τη χρησιμοποιήσει για να προχωρήσουν απολύσεις, διαθεσιμότητες, μετατάξεις. 
  • Να μην καταργηθούν οργανικές θέσεις στους Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας των Δήμων. 
  • Να παραμείνουν στην Υπηρεσία όλοι όσοι εργάζονται σήμερα, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας 
  • Να μη γίνουν μετακινήσεις και μετατάξεις εργαζομένων αφού όλοι οι Δήμοι έχουν ελλείψεις σε προσωπικό μόνιμου και αορίστου χρόνου. 

Μόνο με αγώνες μπορούμε να αποτρέψουμε τον εκφυλισμό, την απογοήτευση και τη μοιρολατρία. Τα μέτρα που παίρνονται δεν μειώνουν το χρέος ούτε τα ελλείμματα. Είναι μέτρα που στηρίζουν το κεφάλαιο το οποίο μας θέλει άνεργους, μισοάνεργους, μισοαπασχολούμενους με μισθούς πείνας, χωρίς ωράριο, τρομοκρατημένους ενώ θα αφαιρέσουν και την ελάχιστη αξιοπρέπεια που απέμεινε στη λαϊκή οικογένεια.
Να αναμετρηθούμε στα ίσα μαζί τους με ταξική οργή. Μέσα από μαζικές διαδικασίες με συλλογικές αποφάσεις, με συγκεντρώσεις σε χώρους εργασίας, σε κάθε υπηρεσία. Να παλέψουμε με ταξικό προσανατολισμό για να ανατρέψουμε τα μέτρα και τις πολιτικές που τα γεννούν. Να πάρουμε αποφάσεις για πολύμορφους αγώνες όλοι μαζί. Έχουμε τη δύναμη να τους ανατρέψουμε. Τίποτε δεν τελείωσε αν δεν πούμε εμείς την τελευταία λέξη.» 

Τέλος να αναφερθεί ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης πάρθηκε η απόφαση να συγκροτηθεί μια επιτροπή που θα αποτελείται από αιρετούς της «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» δημοτικούς υπαλλήλους του Π.Α.ΜΕ και εργαζόμενους υπό διαθεσιμότητα με σκοπό να συντονίσει και να εντείνει τις κινητοποιήσεις έτσι ώστε να αποτραπεί η εφαρμογή των ολέθριων μέτρων που θα οδηγήσουν το λαό σε πλήρη εξαθλίωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου